12.7.13

Jerome Preisler - Nevadská růže

Originální název: Nevada Rose
Rok vydání: 2008
Český překlad: 2009

Knihy z prostředí CSI působící jako epizoda seriálu, jejichž autor je Max Allan Collins, jsou fajn. Ale Preislerovi se to nepovedlo. Měla jsem chvílemi dokonce pocit, že čtu neskutečně amatérskou fanfikci. Nicméně přečíst se to pořád dá a fungovat to snadno může jako odpočinková četba, u níž nebudete šokováni ani nebudete pořád přemýšlet nad její filozofií. Projdete si objevením spáchaného zločinu, jeho vyšetřováním, hledáním důkazů, výslechy a nakonec po nejrůznějších oklikách až k rozuzlení.

Děj je stejný, jako by byla epizoda seriálu, tedy stejně koncipovaný jako v Collinsových knížkách. Je rozdělen mezi dvě vyšetřovací skupiny CSI, mezi Saru Sidle a Gila Grissoma (kteří spolu mají poměr) a Warricka Browna a Catherine Willows. Oběma ještě pomáhá Greg Sanders. Ani Nick Stokes ani Jim Brass, velice oblíbené postavy, tentokrát nejsou potřeba. A oba případy se týkají něčeho, co se dá nazvat Nevadskou růží.

Catherine a Warrick vyšetřují smrt celebrity "Nevady" Rose Demill, často viděné ve společnosti slavného baseballisty, zesnulé při sexuálních eskapádách. Jak se ale ukáže, původní a celkem jednoduchý směr vyšetřování právě k onomu baseballistovi, byl chybný a důkladnější práce kriminalisty zavede mezi plastické chirurgy, přetvářku, žárlivost a zradu. Sara a Gil zase pracují na vraždě jednoho z bratrů geologů, kteří vykopali velký exemplář drahokamu zvaný Nevadská růže a nepohodli se, jak s ním naložit. I tady to vypadalo jasně. Každý měl jiný cíl, tak jeden z bratrů zabil druhého, aby ho dosáhl. Jenže když se jejich hysterická, manipulativní matka a když kriminalisté podstoupí vysilující průzkum jejich naleziště, názor hodně rychle změní.

Oba případy se potom zdárně vyřeší, i s nějakým tím napětím a zároveň s nádechem oslnivých světel popularity, tak, jak se na Las Vegas sluší. Ale špatné je, že takováhle pravá šťáva se nachází až na konci. Konec a rozuzlení soukromí baseballisty a jeho alibi obsahuje dokonce i hlubší myšlenku, tady mi konkrétně bylo líto toho, že aby si sportovec udržel popularitu, vůbec nejde o jeho výkon, ale o to, aby nikdy nepřiznal, že je gay.

Zhruba první polovinu knížky jsem ale nebyla schopná udržet při čtení pozornost, ačkoli jsem ji četla už podruhé. Než začne děj nabírat na obrátkách, je rozvleklý, nechytlavý. Autorův styl pozornost od toho, co by mohlo být fajn a co by mohlo bavit, odvádí, naopak mě dokonce nutí nesnášet jeho pojetí Grissoma. Patrně se snažil co nejlépe popsat jeho vystupování, ale udělal z něj těžko snesitelného sucharského pedanta, který se trochu uvolní až za polovinou. Stejně tak mi nesedly náznaky Catherininých citů k Warrickovi, protože takhle zpracované spíš překážely, a musím zopakovat, že i tento aspekt zavání obyčejným fanouškovským shipováním.

Ne, něco tomu pořád chybí, něco, kvůli čemu bych překousla všechny negativní kritické body, a to, že se jedná o maličký paperback za 40 korun v Levných knihách, to rozhodně není. Nejspíš, a to bohužel, půjde o další z mnoha zapadlých detektivek, a pokud chce autor takové psát, neměl by do nich zahrnovat seriálové vyšetřovatele. Neumí je totiž moc věrně trefit. Pro někoho, kdo CSI nikdy nesledoval, by to nebylo nápadné, ale fanouška to bije do očí.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat