28.5.16

Histerický extravert

Dnes to vypadá, že se počasí nemůže rozhodnout, jestli bude teplo nebo zima, a já hledala rozptýlení od psaní recenze na Ztracený symbol, takže místo jakékoli aktivity venku jsem se rozhodla přidat další článek s další pěticí slov používaných variabilně, přestože existuje jen jedna možnost, a opravdu variabilním bonusem. A tentokrát půjde ve všech případech o pouhou drobnou změnu, doslova o nožičku, ocásek nebo jen háček.

1. HYSTERIE
Vím, že uprostřed hysterického záchvatu to snadno uklouzne k histerii, ale psaní příspěvků je jedna z činností, která by se během záchvatu zjevně dělat neměla. Pochází totiž z řeckého hystera, což znamená děloha, protože staří řečtí lékaři byli tak trochu šovinisti, a patří tam jednoznačně Y. Ale není nutné si to pamatovat. I když jde o cizí slovo, bohatě stačí si vzpomenout, že na zdi visí hodiny, protože hy chy ky ry dy ty ny.

2. HANBA
Některým hysterkám by opravdu měla být hanba. Ovšem problém je, když jim je hamba. Ani tady totiž nelze libovolně zaměňovat N za M a dá se to zapamatovat naprosto primitivním způsobem. Řekněte si, že ten, komu má být hanba, vykonává skutky hanebné. Nebo jděte tancovat sambu.

3. TEMATIKA
Zvláště tady na blogu je to docela aktuální slovo, když se vyhlašuje téma týdne, jehož se účastním, přestože jsem na blogspotu a ne blogu.cz. A vlastně, téma, čili tématika, že? Ne tak docela. Téma je totiž určitá základní myšlenka, tematika rovnou soubor takových myšlenek a píše se v ní krátké E. Takže sice můžete mít téma maturáku pravěk, ale na druhou stranu jedině tematický maturák.

4. BATOH
Kdo se snaží vystupovat slušně, padá do mdlob, když vidí zástupy umolousaných horolezeckých batohů ve městě. A pak znovu, když se snaží sehnat městský, kam by se vešel i patnáctipalcový noťas. A nakonec, když mu někdo nabídne baťoh. Žvatlavá změkčená varianta je totiž špatně a neměla by se používat ani na mimina. V obou smyslech.

5. NIT
Protože je batoh látkový, je sešitý nití. A tak by si šlo zapamatovat, že ani niť není správná varianta, jak žvatlat o šití, a přestože se při skloňování Ť vyslovuje, tak chápat, že je to kvůli vzoru píseň, čili koncovkám I a Ě. Ne proto, že by tam ť patřilo.

BONUS: EXTRAVERT x EXTROVERT
Když jsem byla na střední, naučila mě paní "profesorka" zarputile čtoucí z poznámek při občance slovo extrovert znamenající otevřeného jedince. Když jsem byla na vysoké, naučil mě pan docent při několika áčkových i béčkových psychologiích bez potřeby jakýchkoli poznámek slovo extravert. A já si dovodila, že když ona byla profesionální trenérkou ztracenou v ostatních předmětech bez sešítků a on soudním psychologem, bude správná jeho verze. Jenže správné, bez ohledu na podtrhávání v některých editorech, jsou obě, a to i ve všech dalších odvozených slovech. Jen u opaku, tedy u nás introvertů, se A psát nedá. To by tak hrálo, dělat si v nás guláš.


Žádné komentáře:

Okomentovat