27.11.16

Rabováním za spravedlnost

Ale čí spravedlnost?
Ač jdu zase s křížkem po funuse, páč jak už jsem říkala, jsem vždy prudce aktuální, asi jako Internet explorer ve Vistách, jenže stále cítím potřebu se k této otázce vyjádřit. Dnes jen krátce, pravda, ale přesto. Popadněte hrozinky v čokoládě nebo něco jiného prvněadventněnedělního, otevřte celý článek, překonejte zklamání, že neobsahuje hlody z mého života, protože ten chystám na jindy, když se mi jich zase pěkných pár urodilo, a hurá do čtení.

Podívejte, nejsem nadšená, že volby v USA vyhrál Trump. Ne proto, že bych musela kroutit očima nad buranskými prohlášeními, jak inteligence (konečně) pohořela, jelikož být inteligentní je pro burany ze své podstaty urážkou. Spíš proto, že jsem viděla všechny tři prezidentské debaty a Trump na mě dělal dojem namyšleného dítěte, které místo odpovědí kope. (A Hillary na tom nebyla o moc lépe.) Takže rozhodně neberu Američanům (vím, že USA se nerovná Amerika, ale mám snad říkat Usákům?) právo zloby. Právo prohlašovat, že bylo zvoleno bigotní, sexistické a rasistické prase. A že se jim to nelíbí.

Říkejte to, pište to, podporujte politiky, kteří mu budou oponovat. (Já si stejně myslím, že ho státní aparát zpacifikuje dostatečně, aby z něj byla maximálně předloha pro vtipy a ne pro učebnice Marťanů do kapitoly "Zánik sousedních planet".) Chápu váš vztek, chápu vaši frustraci z pocitu, že vaši zemi vedou do pekla, a to i když na peklo vlastně nevěříte. Dávejte klidně najevo, že pomocí ujetého systému, jenž umožňuje, aby vyhrál ten, kdo získá méně hlasů občanů, vyhrál hrozný člověk. Že vy jste lepší. Ostatně, sice zdaleka nemá takovou moc, ale podobné pocity chovám vůči Zemanovi. Ale kurňa, jak to má někdo poznat ze zapalování popelnic a rozbíjení výloh?

Vy chcete dokázat, že jste lepší. Že nejste buran a rasista jako prezident. Že jste slušní a nelíbí se vám vláda neslušného. Že nejste grázl jen proto, že jste černoch (ale proto, že jste zabil manželku a necháte si říkat Juice). Že jako Arab nebo jako muslim nenosíte místo safírů dynamit (jen C4). Že nejste bohatí proto, že byste si nakradli (ale proto, že jste spáchali dotační podvod). Nebo že jako běloch ze střední třídy nejste automaticky někdo, kdo nemusí hnout v životě prstem (však musíte ukázat na humra, kterého vám mají vylovit). Zkrátka, že jste lepší a nezasloužíte si, aby se na vás dívalo negativně a aby o vás rozhodoval někdo, kdo má do slušnosti daleko. Ostatně na to, jak je on a nebo takový přístup nefér, se snažíte upozornit.

Tím, že podpalujete auta, vyvěšujete nadávky, rvete se s policií a rabujete. Bravo. Právě jste dokázali pointu vašeho oponenta.

Vždyť je to totéž, jako když se hádáte s někým, kdo řekne, že jste kretén. Jakmile mu odvětíte, že je kretén sám, jste buď ještě děti, což se dá pochopit, nebo jste se ocitli na jeho úrovni. Protestovat pro někomu, kdo tvrdí, že jste odpad, chtít mu ukázat, v jakém omylu žije, páč vy nejste odpad, prostě nejde odpadním chováním. Nikdo překvapivě nemá náladu hledat zlato v jímce.

"Já kurva nejsem zločinec! Tě zabiju, abys viděl, jakej nejsem zločinec!"

A nejde jen o proběhlé značně šokující a směšné protesty proti Trumpovi. Stejný pocit jsem měla z asi ještě vzpomínaného "velkého hnutí" black lives matter a z protestů po několika incidentech policejní střelby v USA. A úplně stejně to vidím s mnohými protiromskými protesty u nás. Chci poukázat na to, jak něčí chování vůči nám nepatří do naší společnosti, tak zlikviduju majetek pár lidem, kteří s tím vlastně nemají nic společného, způsobem, jenž s tím nemá nic společného, a ukážu svou komunitu v takovém světle, proti kterému protestuju? Nebo třeba nezpůsobím zrovna materiální škody, ale skanduju hesla, v nichž se dá zaměnit pár slov a je z nich rétorika oponenta nebo rovnou Hitlera? Nebo vzdávám i to, inspiruju se u dlaždičů a jsem jednoduše sprosté hovado, protože chci ukázat, jak by měla sprostá hovada táhnout o dům dál? Eeh...


Žádné komentáře:

Okomentovat