20.12.16

Kulíbám, kunatahuji

Nemyslím teď žádné čuňačinky Trumpova stylu, samozřejmě. I když v podstatě i on s touto strategií pracuje, tak přece nahnal hlasy. Ale mně zrovna nevadí on. Toho asi na ulici nepotkám. Vadí mi zástupy jiných, kteří kulíbají, pomalu vám ji oslintají, jak mocně vás mažou slůvky jako "krásná slečno", "vám to dneska sluší", "prosímvás, milá paní", omažou vám med kolem huby, vlasů, oblečení, klidně i psího lejna na vaší podrážce, které vám dnes zvláště dodává příjemné aroma, a pak konečně nenápadně, alespoň z jejich pohledu, přejdou právě ke kunatahování.

Zrovna včera večer jsem jednoho potkala. Vyskočil na mě s dotazem, jestli někdy medituji. Ale byla zima, já už se viděla doma a vážně jsem se nechtěla bavit s nikým. Tak jsem ho za chůze odbyla jako někdo další přede mnou.
Stejně mi to ale vadilo. Nebylo mi příjemné ho ultrahrubě ignorovat, není mi příjemné superhrubě odstrkovat jiné s tím, že nemám čas, není mi příjemné ani hrubě kroutit hlavou a předvádět batole, které tu polívku opravdu nechce, byť s úsměvem, ať už si vyslechnu jejich nabídku nebo ne. Prostě nemám ráda, jak se ke mně vtírají, a chtějí prodat, většinou pitomost. A jak je musím odhánět.

Ale pozor, nemyslím teď zástupce operátorů a podobná individua, jež už jsou na dálku rozeznatelní, protože mají desky s logem, mikinu s logem, čepici s logem a patrně si i vytírají papírem s logem. A pak s těmi, s nimiž uzavřou smlouvu. A celkem přecházím i lidi s Novým prostorem, ti většinou jen postávají, nic nikomu necpou a člověk si jich nemusí všímat, když nechce. Vadí mi jen všichni aktivní výběrčí daní. Tedy pardon, výběrčí sbírek alias "aspoňněcomálové", nenápadní muži v černém sahající pod kabát nebezpečně nízko, aby vytáhli... příručku o duševní hygieně, co si hned zase nemyslíte, a hárekrišňáci vytahující příručku o duševní hygieně s Krišnovým požehnáním navrch.

Nevím, proč mám tak nepříjemný pocit, když mám někoho z nich poslat do háje. Není mi jich líto, jen mi to vadí. Nedokážu to tak, jako někteří. A vždycky se pak na chvilku i rozčílím, proč musí otravovat lidi (a mezi nimi zrovna mě) na ulici, když zřetelně nemíří za nákupem jejich velkoúžasnolepého zboží, jež jim totálně změní život. A zvláště před Vánoci. Neříkejte mi, že když jim celý rok většina populace na nabídku z vysoka, najednou před Vánoci natěšeně kývnou, aby konečně měli pro manžela sbírku čínských rčení z období dynastie Čching, po níž celý život marně toužil, a to za úplně dobrovolný, libovolný příspěvek, stopadesát, sím, ale můžete i víc.

Vůbec je to zajímavá obchodní strategie, vypustit pár psychopatů na divoko, ať otravujou, dokud nelapí někoho, kdo jim není ze své nátury schopen zapřít plnou peněženku. A hlavně strašně protivná. Vždyť opravdu funguje jen na principu chyť hodného a převálcuj ho. I když právně asi nic, morálně je to pro mě stejně hnus.
Však pokud si budu chtít něco koupit, tak já, jako snad každý rozumný nebo alespoň normální člověk, zamířím do obchodu. Nebo na internet. A pokud nejdu do obchodu či nesedím u heuréky, patrně nakupovat nechci. Rohlíky nebo ponožky mi nikdo navíc stejně na ulici nebude nabízet, minimálně nikdo, od koho by bylo radno je koupit, a ty krávoviny, co nabízet budou, nestojí za požadovanou cenu. Nestojí ani za grešli zlámanou a vyhozenou do kontejneru za vietnamským bufetem.

Jako jistě. Nemám nic proti rozdavačům letáků. Vzít, nevzít leták, s tím asi nikdo nemá problém. I měkkosrdcatí mohou snadno čapnout a vyhodit. To není ztráta pro nikoho. Jen pro planetu, páč zbytečnej papír. Ale prodejci převlékající se za dav... to prosím ne. Postavte si stánek, s kterým nemůžete utíkat. Zůstaňte v něm. Klidně vyvolávejte. Ale nenuťte lidi předstírat, že telefonují, ti drzejší z vás neskákejte do předstíraného psaní SMS, nebafejte na nikoho za rohem a nestrkejte nikomu pod nos magnetky, příručky a slaměné ozdoby, které se stejně nikomu nelíbí. Ani vám! Zvlášť, když měli zjevně v úmyslu obloukem vás obejít.

Nejste podnikatelé s dobrým obchodním modelem. Jste otravné osiny a rýžujete na hodných lidech. A ti nakonec tak jako tak budou nadávat taky. Však slovo karma by mnoho z vás znát mělo, když ho prodáváte, ne?
Jo a děti, vy se nenechávejte překecat k takové super brigádě. Sice čerstvej vzduch, žádnej pult nebo pás, pravda. Ovšem není to k tomu. Stejně z ní dostanete leda prd v krabičce. A to si ji ještě budete muset zacvakat ze svého.


Žádné komentáře:

Okomentovat