22.11.17

S mochomůrkou ve výřivce

Oddychli jste si, že už vás žádným poučováním neotravuju? Že to poslední se tu objevilo před několika měsíci a od té doby nic? Ha! Chyba lávky. Já si jen pečlivě střádala témata a jsem tu znovu s pěticí špatně užívaných slov a jednou dvojicí zaměňovaných. Přičemž tentokrát jsou všechna naprosto česká.

1. MUCHOMŮRKA
Tato houba nemá nic společného s můrou, přesto každý ví, že je v ní ů. Ale už ne každý ví, že to není žádné mochomůrka. Říká se to, docela často, přesto je to chyba. Byť je ta můrka spíš jako mochna, pořád je jako první také U. A O je jen jedno. 

2. VERBEŽ
Muchomůrka může být ozdobou lesa, ale pro vášnivého houbaře je to vlastně otravná verbež. Bohužel, podle některých ale verbeš nebo dokonce verběž. Jenže i když od takové verbeže chcete běžet sebedál a připadá vám jako otravná več, pořád se označují slovem, v němž je jen E a Ž.

3. MIMODĚK
Mimoděk můžete sníst muchomůrku a otrávit se, mimoděk se můžete otřít o kdejakou verbež, ale mimoděk také můžete použít mimovděk. A to je špatně. Znamenalo by to totiž, že je něco mimo váš vděk. Což zní celkem kostrbatě, leda byste říkali, že mimo tenhle vděk je tu ještě jiný. Jakmile ale něco uděláte bezděčně, je to vždy bez jakéhokoli V. Protože bezvděčně se věci dělají jinak.

4. VÍŘIVKA
Správně by tedy mělo být vířivá vana, ale vířivka se používá častěji. Nikdy by se však neměla použít výřivka. V té vaně totiž víří voda. To znamená, že jsou v ní vodní víry. Nebo by měly. Jestli se vám v ní víří výři, myslím, že máte problém. Nebo žijete uprostřed lesa. Každopádně, pokud se nekoupete s ptáky, vždycky je tam Í.

5.POKUD
Pokud se začtete do diskuzí, zjistíte, že stále existuje nemálo lidí schopných napsat pokut. A třeba k nim patříte. Jenže pokud neříkáte, kolik jste dostali letos pokut, ale nahrazujete synonymem slov když, jestliže, příponu -li apod., vždycky musíte na konec napařit ne T, ale D. I kdyby vám těch pokut napařili třicet. 

BONUS: ETIKETA X ETIKA
Ještě stále se najdou lidé, kteří tato dvě slova volně zaměňují. Ale jde o dvě odlišné věci.
Etiketa jsou, vedle štítku na zboží, pravidla správného chování. Jak se má vcházet do dveří, jak se mají podávat ruce, jak se má oblékat do divadla a jak se mají používat příbory. To, co se plíživě mění a v čem má velké slovo politický systém, tradice, móda i aktuální pohled na genderové role. 
Etika je zase filozofická disciplína dělící se na mnoho dalších disciplín. Nezabývá se správným posedem při stolování, správným představováním, vhodným oblečením, ale v podstatě dobrem a zlem, obecnými základy morálky a jednáním a vůlí člověka.

1 komentář:

  1. Zajímavý, jsem tady poprvé takže jsem se docela podivila nad názvem článku. Ale pak mě to docela zaujalo asi se sem vrátím častěji...

    (tanicka04.blog.cz)

    OdpovědětVymazat