10.12.17

K. R. A. DeCandido - Ospalá díra - Děti revoluce

Originální název: Sleepy Hollow: Children of Revolution
Rok vydání: 2014
Český překlad: 2015

Možná někteří znáte seriál Sleepy Hollow. Nebyl tu příliš populární a kromě první a poslední série ani o moc víc než průměrný. Měl ale zajímavý námět, sympatické herce a právě do první řady mezi desátou a jedenáctou epizodu, jak tvrdí autor a jak napovídají okolnosti, je zařazena tato kniha. Která se jako spousta dalších knih napsaných jako epizoda na základě již existujícího seriálu dá nazvat fanfikcí. Avšak velice, velice propracovanou a dobrou fanfikcí. 

Abbie Mills a Ichabod Crane, hlavní postavy knihy i seriálu, jsou dva Svědci Apokalypsy, alespoň proroctví a Bible říkají, že by jimi měli být. Už nějakou dobu bojují s temnými silami snažícími se prodrat na svět a uchvátit ho. Nejčastěji právě ve Sleepy Hollow, protože tam jsou k tomu ideální podmínky a právě tam už tento boj se zlem probíhá velice dlouho - vedl ho již generál Washington během války za nezávislost. Problém ovšem je, že Crane je voják, který v oné válce bojoval, padl a probral se o více než dvě stě let později v moderní době, Abbie policistka, jejíž mrtvý mentor sice shromažďoval informace o démonech a čarodějích, jenže jí o tom nikdy nic neřekl, a mají jen veliké štěstí, že našli alespoň malou podporu - Abbieinu sestru Jenny a kapitána Irwinga, kteří byli sami po setkání s nadpřirozenem nuceni uvěřit, že za všedním životem probíhá kouzelná válka. 

I teď se schyluje k dalšímu boji. Před několika měsíci se Abbie a Craneovi podařilo zabránit mocné čarodějnici Serildě, aby ji vzkřísil klan jejích následovnic. Jenže když už si mysleli, že Serilda je navždy vyřízená, Craneovi se zjevila jeho manželka Katrina uvězněná v Očistci a naléhavě ho žádala, aby našel kongresový kříž, vyznamenání, jež mu bylo posmrtně uděleno. Přestože Ichabod zatím nechápe proč, společně s ostatními zjistí, že takových křížů existuje celkem deset a že po nich pátrá i někdo jiný. A že vzhledem k tajemné moci, jakou mají mít, by právě je mohla Serilda využít k druhému pokusu o navrácení mezi smrtelníky a rozpoutání masakru.  Čtyřčlenná skupina bojovníků se tak musí pokusit zajistit kongresové kříže dřív než Serildin klan, odhalit, kdo do něj vůbec patří a zabránit jim provést děsivé kouzlo. Před sebou mají řadu hádanek, nečekaných odhalení a závod s časem, jenž by mohli docela dobře prohrát.

Výhodné při čtení této knihy tedy je, což bohužel musím zařadit mezi mínusy, znát seriál. Sice si i bez něj můžete užít děj, ale budete zmatení nad detaily z "universa" seriálu. Jako třeba co za démona je Moloch, proč je takový problém a proč o něm všichni mluví, když tu nevystupuje, proč je Katrina mrtvá žena, kterou Moloch kdesi hlídá, co mají být zmínky o zombie policistovi Andym Brooksovi, proč malá Abbie nepřiznala něco o stromech, nebo proč mluví o jezdci Smrti, kterému říkají Abraham. Zkrátka, jako byste náhodně pustili seriál na desátém dílu a dřív ho neviděli. Navíc docela pomáhá, alespoň mně, mít už v hlavě jasnou podobu hlavních postav a celkem vědět, co od nich čekat.

Protože já tohle znala, nebyl to při čtení problém, a tak jsem si knihu velmi užila. Je docela krátká, členěná na stejně tak krátké kapitoly, a každá kapitola je přiřazena jedné postavě. Autor nepoužívá vyloženě vyprávění z pohledu postav v tom smyslu, že by nikdy neprozradil víc, než ví a vidí ony, ale vypravěč se v každé kapitole vždy stylizuje do jejich vyjadřování. Přestože děj tedy stále vypráví pohledem "shůry", vždycky trošku jiným způsobem. Což mě baví. Zároveň je díky tomu celkem přehledný postup hlavních postav při řešení záhady a vždycky je jasné, co kdo zrovna dělá.

Oceňuji také, jak dobře si autor nastudoval vše potřebné k domyšlení těch míst a událostí, které se neobjevily v seriálu. Jak dokázal věrohodně zkombinovat skutečnou historii, vymyšlenou historii a nadpřirozeno, a jak udržel seriálový dojem. Nejen ohledně "nálady" a vystupování postav, nejen ohledně struktury dílů, ale i ohledně vztahů mezi postavami, jejich konflikty a hlavně jejich uvažování, které je docela těžké odkoukat. Při čtení knih na motivy některých jiných seriálů občas mívám dojem, že je to špatná fanfikce a autor se do toho nevžil. Tady je to úplně naopak, a kdyby na přebalu knihy nebyla noticka o DeCandidovi, která to vylučuje, nedivila bych se, pokud by byl jedním z autorů seriálu. 

A na závěr, což mě potěšilo možná nejvíc, autor skvěle přistoupil k záporačkám. Jsou to členky čarodějnického klanu připravené přivést na svět svou maniakální paní a vraždit. Vlastně už vraždí. A když se v něčem vypořádáváte s démony a zlými čaroději, snadno nabudete dojmu, že tyto postavy buď konají, nebo někde v hybernaci sedí a čekají, až přijdou na scénu. Ale tady jim věnoval několik samostatných scén, umožnil náhled do jejich každodenního života a vlastně z nich udělal normální ženy. Takže kromě plánování ďábelských ceremonií běžně pracovaly, vtipkovaly, měly přátele, hodně mě dostalo, když jedna prohlásila Molocha za dementního démona, prostě to působilo docela vyváženě lidsky ze všech stran. 


Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat