18.2.18

Popaholická mánie

Víte, kdo je tzv. "popaholic"? Člověk, který rád vymačkává pupínky a rýpe se v jiných kožních problémech. A divili byste se, kolik takových existuje. Zatímco vás možná pohled na vymačkávanou cystu znechutí, miliony lidí přiková k obrazovce a mnoho z nich dokonce příjemně uklidní a uspí. Já od malička patřím mezi takové a doufám, že ani vy nebudete znechucení. Protože tímto vám představuji můj druhý oblíbený youtube kanál, Dr.PimplePopper!
Jde o dermatoložku Sandru Lee ze Spojených států, která se zabývá léčením a chirurgickými zákroky u nejrůznějších kožních problémů. A nějakou dobu už také zásahy u pacientů, kteří s tím souhlasí, nahrává a umisťuje na youtube s komentářem o co jde, jak se taková věc léčí, co ji způsobuje a s dalšími informacemi z laboratorních vyšetření. Na jednu stranu jde tedy o docela edukativní videa, opět, pokud umíte anglicky trošku víc než jen na začátečnické úrovni, ale na druhou o velice uspokojivá videa, pokud jste popaholic a anglicky třeba neumíte. Není totiž vyloženě potřeba, abyste poslouchali, co se ve videu říká, protože to je stejně vždycky z největší části rozhovor s pacientem. Důležité je, co ukazuje. 

A ukazuje vymačkávání pupínků a zanesených pórů různými extraktory, "vymačkávání" menších cyst, opět za pomoci různých nástrojů, operativní vyjmutí větších, operativní vyjmutí lipomů a v menší míře dalších nežádoucích výrůstků na kůži či kolem nehtů. Přičemž někdy člověk zírá, s jakými problémy se někteří potýkají - když mají například maličkými cystami poseté celé tělo nebo když mají kvůli lipomům na zádech druhé poprsí. A taky jde říct, že jsou to borci, když se nestyděli nechat se tak natočit a umístit na youtube - přestože téměř u nikoho není vidět obličej (samozřejmě kromě těch, kteří potřebují zásah na obličeji) a nikdo není jmenován, jen pacientům, kteří přijdou vícekrát, občas internet nebo dr. Lee udělí nějakou přezdívku ("pan Gold", "momma Squishy", "Maskovaný muž" a podobně). Vůbec nejlepší jsou v tomhle někteří starší pánové, zejména dva, kterým doktorka Lee léčila rhinophymu (zduření nosu), tedy jim v podstatě modelovala nos do původní podoby. Což pro mě je asi nejvíc fascinující zásah.

I když upřímně, nejvíc mě překvapila ještě jiná věc. Dost často jsou komentáře na youtube skládkou nadávek, výplodů mentálně nedostatečných, kteří praštili do klávesnice, a nesouvisle blábolících honikliků. Podobně jako diskuze na iDnes nebo Novinkách. Ale videa dr. Lee mají komentáře plné zvědavosti, milých reakcí, podpory a vůbec mi přijde, že se tam vyjadřuje velice slušná a příjemná komunita, která se radši směje a posílá uznání než co jiného. Což je úžasná změna.

A jak jsem se k těmto videům vůbec dostala? Kdysi, když jsem ještě občas chodila na 9gag, jsem narazila na video, kde dr. Lee vyjmula obrovský lipom ze stehna jedné ženy. Podivně mě to fascinovalo, já si našla její kanál a... už jsem zůstala. Zjistila jsem, že když nemůžu usnout, stačí mi pustit si pár videí a krásně mě to uspí. A že zvláště u některých, jakmile konečně dostane celou cystu i s váčkem ven, dostaví se velmi uspokojivý pocit, jako bych ji právě vydlabala sama. No zkrátka, komu to nepřijde nechutné, doporučuji se kouknout. Zde má nejoblíbenější:

Černé zlato:

Nejlepší ucpané póry:

Léčba zduřeného nosu:

Obří cysta:

Cysta jako dětská hlavička:

4 komentáře:

  1. No teď jsem na vážkách... Že existuje něco jako popaholic jsem neměla nejmenší tušení a dost možná do té kategorie spadám. :-D Když vidím pupínek, musím ho vymáčknout, stejně jako strupy nemůžu vystát. Ale na druhou stranu, že bych si musela pustit videa na toto téma, tak daleko zase nejsem, ale díky za nové informace. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty máš teda koníčky. Jestl tě tohle uspává, tak nevím, co tě rozpaluje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blbý kecy. Ty mě někdy rozpálí doběla :-D

      Vymazat
  3. Člověče, skoro se bojím na ta videa podívat, aby se z toho nestala moje nová závislost :-D V některých rysech tvého popisu se až nebezpečně poznávám...

    OdpovědětVymazat