17.3.18

Pověste ho a tlučte po koulích!

Pouštím se na tenký led. Tenký led lidové spravedlnosti a lynče. Jenže co naplat, mně tyhle věci nikdy sympatický nebyly, taky jsem si přeseděla zadek, a než mě pustí křeče, potřebuju se něčím zabavit. Zkrátka, možná jste zaslechli o případu, kdy muž z Prachatic týral na videu psa. Já si toho všimla hlavně proto, že jsem z prachaticka, a ač dotyčného neznám, podívala jsem se na článek. A bohužel i do diskuze.

Pomiňme teď všechno divení, že policie i přes existenci videa mluví o tom, že mu zatím není prokázána vina. Vím, že jako já toho moc nevím ve spoustě odvětví, další toho moc neví o trestním řízení. Tedy ani to, že i když se policajtům pachatel přijde přiznat, přinese jim video, jak vraždí babičku, a k tomu ještě i tu zavražděnou babičku, je to pro ně pořád podezřelý a pak obviněný, jakmile státní zástupce podá obžalobu, tak obžalovaný, a vinu může prohlásit až soud. Takže ví, že vinen je, jen bez soudu formálně vinen zatím není. Což je fajn. Představte si, že video by nebylo, babičku by taky nikdo nedones, oni by to hodili na vás a sami vás prohlásili ve všech médiích za hotového viníka. A vy byste věděli, že nejblíž té mrtvé babičce jste stáli předloni, když jste ji míjeli v nemocnici cestou na rentgen. Soud by to pak třeba pochopil taky, ale média už, jak je jejich zvykem, ani ne. Nezačali byste vřískat a soudit se, že vám ničí pověst?

Tady je to sice jasné, ale pravidlo se nemůže odvozovat od jednoho konkrétního případu. A navíc mě tohle divení fakt nechává chladnou. Ono to lidem stejně většinou nakonec dojde. Horší je to náhlé rojiště internetových hrdinů. I když... stále ne nejhorší.

Internetový hrdina se totiž vyznačuje tím, že nabubřele prohlašuje "Já bych mu dal..." a čokoládu obvykle nemyslí, vyzývá k lynči jménem slušných lidí, protože slušný člověk samozřejmě hned spěchá mlátit podezřelé, jakýpak štráchy, je velice kreativní při vymýšlení sadistického mučení, ale jakmile někdo zveřejní skutečnou adresu dotyčného sprostého podezřelého, buď zmlkne, nebo je kreativní i ve vymýšlení, proč on na něj jít nemůže a proč by měl někdo jiný. Tihle teoretičtí bijci jsou tedy jen jedno. Patetičtí.

Tento případ, a to se konečně dostávám k nejhoršímu, je však specifický v tom, že se údajně našel reálný bijec. Údajně toho Prachatičáka někdo pohoršený zmlátil. Také to prý může být kec, prý ho touhle lží rodiče chtějí ochránit, aby se to nestalo doopravdy, ale to není důležité. Zkrátka je možné, že se to stalo. A já opět udělala tu chybu, že jsem si přečetla názory v diskuzi.

Ozvalo se pár rozumných lidí, kteří souzní s Ellariou Písek z Písně ledu a ohně (kolotoč násilí je jen na škodu), ale většina se vtělila do její zmasakrované podoby ze Hry o trůny (pojďme pomstít zabití našeho milého tím, že mu vyvraždíme rodinu!). Prostě chrochtala blahem, že prý děkujem, kluci útočnický, a ještě to prej bylo málo. A já jako... cože?

Ujasněme si jednu věc. Udělal něco vážně nechutného? Ano. Zaslouží trest? Ano. Je třeba, aby to nebyl trest jen formální, s čímž bohužel často bývá problém? Ano. Je přípustný lynč, který nahradí trest v očích lidí nízký nebo rovnou celé trestní řízení? Leda by to byl Lynch a pachatel musel sledovat jeho filmy tejden nonstop. A každý, kdo se do něj pustí, každý, kdo k tomu zcela vážně vybízí, by měl sám být potrestán, protože sám spáchal nesmyslný trestný čin. Lautr to samé jako dotyčný, jen z druhé strany. A každý, kdo to schvaluje, by si měl uvědomit, že je docela pohodlné řvát po krvi, ale jenom dokud ta krev není, byť i naprostým omylem při vyšetřování, podobná vaší.

Reagovat násilím na násilí není všespásný lék. V tu chvíli, kdy se to dělo, by nebylo od věci mu i násilím zabránit v pokračování. Nebo se násilím bránit. Proto máme instituty nutné obrany a krajní nouze. Ale násilí jako odplata? Nežijeme už na počátku věků, trest nemá být brutální odplata, která akorát zajistí, že dotyčný nebude mít jakýkoli potenciální přínos společnosti, protože to hodí invalidní důchod nebo rovnou obecní náklady na pohřeb. Můžeme se tu bavit o tom, jak by se mělo proměnit vězeňství, jak by měli být vězni užitečnější společnosti, ale ne o tom, že by se měli lámat v kole. Navíc všichni, kdo řvete o návratu mučicích trestů, neušlo vám náhodou, že se ty tresty opravdu používaly? Že teda zrovna moc nefungovaly k odrazování od páchání zločinů? Lidé páchají zločiny buď v afektu nebo v přesvědčení, že je nechytí. Takoví trest fakt nezvažujou. Jen málo jich bere v úvahu, zda jim to stojí za to. Takže tudy taky cesta nevede.

Jestli si opravdu myslíte, že za některé trestné činy jsou tresty příliš nízké, nebo že se neprosazují tak, jak by měly, cesta vede tlakem na odpovědné orgány a zákonodárce. Cesta vede změnou předpisů a zvyklostí. Ale pokud se vydáte cestou k bytu pachatele a začnete hulkovatět, někde jste blbě odbočili. Navíc se třeba, i když ne v tomhle případě, může ukázat, že to bylo celé úplně jinak, a kdo pak vrátí přeraženou čelist a vyhmátne pravého pachatele gebícího se v koutě, jak si za něj dav vyhlédl náhradu? Rychlé lidové pěstní soudy jsou zkrátka nebezpečné, mnohem omylnější než soudy řádné a nakonec je moc nezajímají důkazy. Takže aby se vám to ňák nezvrhlo, vašnostové.

zdroj

1 komentář: