3.5.18

Krampus

Originální název: Krampus: The Christmas Devil
Země: USA
Rok: 2013

Od doby, kdy byl Krampus uveden v roce 2015 v kině, je z něj můj nejmladší bratr nadšený a pořád ho vytahuje jako příklad blbosti, která ho dostala. Tak jsem se na něj také chtěla konečně podívat. Jenže jsem si nedala pozor na rok vydání a stáhla si verzi z roku 2013. A to... řekněme, že pokud by to byl amatérský film distribuovaný na vypálených DVD, je to super, pokud film studentů dalece před promocí, je fajn, ale jako normální film je to výmaz. A to ne v tom dobrém "páni" slova smyslu.

Policista Jeremy Duffin se už skoro vzpamatoval z události, která se stala před třiceti lety těsně před Vánoci. Tehdy ho někdo unesl, hodil do jezera a on jen tak tak vyvázl. Nebyl však jediné unesené dítě v okolí a nyní se policie potýká s velice podobnými případy. Je tedy jasné, že ten dotyčný, kterého se nikdy nepodařilo chytit, si nedal pokoj. A Duffin je odhodlaný ho konečně dostat. Navíc, aby toho nebylo málo, právě z vězení propustili zločince, který jemu a jeho rodině přísahal pomstu. Dárek, který by si k Vánocům nepřál asi nikdo.

Jenže kromě něj a jeho kolegů zoufale hledajících zvráceného únosce a vraha dětí, sledujeme i jeho. Kdo není tak obyčejným vrahem. Je to totiž bratra Santa Clause, obávaný Krampus, který před vánoční nadílkou trestá zlobivé vskutku drsným způsobem. A i letos má ve městě počíháno na ty největší neřády, mezi kterými je i Duffinova vlastní dcera. Začíná tak zběsilý závod s časem, který skončí o půlnoci na Štědrý den. Otázkou však je, jak.


Teda ne, že by někoho zajímala odpověď. Tenhle film je totiž tak výjimečně špatný, že je vlastně úplně jedno, o co v něm jde, kdo kde stojí a jak to skončí. A to ze všech úhlů. Už jenom řemeslné zpracování. Od začátku je zjevné, že práce s kamerou a střihem je strašná. Natáčí se v nevhodných a silně nelichotivých úhlech, kameraman ani režisér nedokázali vhodnými záběry podtrhnout, ba ani vytvořit správnou atmosféru, jediný bod, který jim musím připsat, je, že se nenechali zlákat ke švíkování, takže přestože z blbého úhlu, pořád alespoň vidíte, co se na scéně děje. Jen je vám to fuk. Stejně tak se nepovedl hudební doprovod. Rock/metal se k tématu hodí. Ale bylo špatné načasování a špatný výběr pro scény. Soundtrack zkrátka filmu vůbec nic nepřidal, naopak ubral na už tak zadupané vážnosti, a světýlkem snad byla jen "klasicky" zlověstná hudba ve scéně, kdy Krampus sledoval dvojici dětí.


Problém byli i herci. Asi všichni působili neskutečně amatérsky a špatnou práci odvedli i maskéři. Policisté by tu prošli za cokoli od alkáčů z herny přes rádoby mafiány, zkrátka za vše, kromě policistů. Dcera Duffinových vypadala jako jejich matka, přinejlepším starší sestra, zejména v porovnání s modelkovskou maminkou. Všichni byli značně prkenní, jen sem tam někdo dovedl pronést svůj text uvěřitelně, a jediný, kdo působil trochu přirozeně, byl zjevně psychopatický Santa. Jehož osobnost, na to, že se zjevil asi ve dvou scénách, byla zdaleka nejlépe vykreslena. Ne dobře, ale nejlépe ze všech. 

A s tím souvisí i fakt, že oni ani neměli s čím pracovat. Dialogy nezněly použitelnoě pro film, azápletka a děj... musely vytéct z mozku někoho, komu už dávno zhoubovatěl. Opakuji, že mě zaujal fakt, že Santa tu byl vlastně komplic a návodce k vraždám dětí. Přišlo mi, že právě on určuje, kdo má zemřít a na koho se má Krampus zaměřit, a to je fakt zajímavý motiv. A asi má i hezký vztah se svým bratrem, což je... fajn? Jenže zbytek? Obecně se dá říct, že se čtyři pětiny filmu nedělo vůbec nic. Doslova nic, co by jakkoli posunulo zápletku a přineslo divákovi novou informaci, kterou neměl už na začátku. Kromě malé zmínky Santy, že ty současné děti nejsou dílem Krampuse. Což ale vůbec nikam nevedlo, nikoho dalšího to nenapadlo, nikdo s tím nepracoval a vlastně jsme se vůbec nedozvěděli, jestli jsou nebo ne. Protože kromě toho, že se nic nedělo, se taky nikam nedošlo. Krampuse nedostali, nakonec se na něj v podstatě vykašlali, a film zakončili přepadením rodiny Duffinových zločincem, který s Krampusem nijak nesouvisel. Absolutně to nepadlo dohromady a nedá se tak říct, že by to bylo o něčem. Celkově tento film vytváří dojem, že ho sepsali amatéři, které napadly nějaké "husté klišé scény", ale nedokázali je smysluplně slepit, dodat jim vatu a vytvořit z nich celek. Chvílemi mi přišlo, zejména při rvačce v baru, že natáčeli videoklip k písničce a nějak jim z toho vyšel film. Protože jako videoklip by mnoho scén opravdu fungovalo.


Pokud ale mám vypíchnout pár nejhorších vad, šlo třeba o to, že Krampus přitáhl do své jeskyně Duffina a jeho kolegu poté, co na něj uspořádali hon. Duffin mu ale utekl... a Krampusovi to bylo zcela volné a radši si to šel rozdat s holkou kdovíproč připoutanou ke zdi, a dokud ji nezhypnotizoval, tak zjevně vyděšenou. Zatímco se dívá dítě v kleci. Absurdní? Na poměry tohoto filmu ještě ne nejhorší. Protože hned poté Duffinův nadřízený zcela bez jakéhokoli důvodu donutil Duffina, ať mu odevzdá zbraň a odznak. Neřekl, že ho staví mimo službu, nebo proč to dělá. Prostě to jen tak udělal, asi abychom vedle klišé, že záporák jde po dceři hlavní postavy, nepřišli o další klišé. Že detektiv ve filmu nikdy nic nevyřeší, dokud není postaven mimo službu. Akorát, že Duffin ani tak nic nevyřešil, takže to bylo jen extra samoúčelné. Stejně samoúčelná a umělá byla náhlá rvačka v baru a konflikt s kolegou, které přišly z čistého nebe, na nic nenavazovaly a k ničemu nevedly. Ale právě tyto by mi sedly do nějakého klipu béčkové kapely.


A k protočení očí mě přimělo i naprosto zbytečné sexuální násilí, bez něhož se film neobešel, protože to je další totální klišé. Podstatou snad měl být Krampus, tedy drsné trestání dětí. Ale on z nějakého důvodu unesl nesouvisející ženu a znásilnil ji, a to jen proto, aby mohl být fakt nesmyslně dlouhý záběr na ni jen v kalhotkách. A aby měl divák jasno, že je jen objekt, tak se nakonec nesměla ani bránit nebo být vyděšená, ale Krampus ji zhypnotizoval, že se jen kroutila a blbě uculovala. A nakonec to celé hrálo jako vtip, když mu brácha vynadal, ženu probral zpět do šoku, nahou ji vyhodil a ještě jí popřál veselé Vánoce. Upřímně, tohoto černého humoru ve filmu asi mělo být i víc, ale byl zoufale nevtipný a smála jsem se jen absurditám. Nebyl totiž důvod, aby mi na komkoli záleželo. Postavy neměly žádnou charakterizaci, nikdo nikam nesměřoval, děj byl nepopsatelně prázdný, není tu záhada, není tu řešení, není tu vůbec nic, a jako někdo, kdo psal v šestnácti fanfikce, protože ho právě napadla drsná nebo srdcervoucí scéna, a pokusil se kolem toho vystavět několikastránkový příběh, chápu, že to nemohlo dopadnout jinak. Tohle je úplně totéž. Jenom to místo studu v archivu poslali na plátno. Ne, tenhle "horor" není zdaleka A. Není to B. Není to dokonce ani C. Jen O. Odpad. 

Kdyby zůstalo jen u traileru, je to fajn.
Foto: IMDb

Mé hodnocení:

2 komentáře:

  1. Tak to očividně ani nestojí za to, abych se na film mrkla... :-D

    OdpovědětVymazat
  2. To nestojí ani za to, aby někdo ten film vzal a hodil ho na skládku. Cena cesty a hodnota času, který tomu věnuje, bude pořád vyšší než hodnota toho filmu :D

    OdpovědětVymazat