24.6.18

Propad do temnot

Originální název: Darkness Falls
Země: USA, Austrálie
Rok: 2003

Propad do temnot je starý, zapadlý horor, který se ničím výjimečným nezapsal do dějin kinematografie, ani mezi fanoušky, a pro mě má zvláštní místo jen proto, že jsem jím totálně vyděsila bratra a několik nocí nemohl spát po tmě. Ale stojí to za to i pro staršího než jedenáctiletého kluka? Možná.

V městečku Darkness Falls kdysi žila stará žena, která si hrála na zoubkovou vílu. Vždy, když místním dětem vypadl zub, dávala jim odměnu. Jenže padla za oběť ošklivému požáru, který jí znetvořil obličej,a pro všechny místní z ní udělal podivnou babiznu. Proto, když se ztratily dvě děti, dav si na ní vylil zlost a fakt, že se později našly zcela v pořádku, už jí život zpátky nevrátil. Jenže od té doby, když někomu zdejšímu vypadl poslední dětský zub, začal mít pocit, že se vrátila. A že už není tak přátelská jako dřív.
Stejný zážitek měl i malý Kyle. Vypadl mu poslední dětský zub, takže ho dal pod polštář a těšil se na školní zábavu, kde si zatančí se svou dobrou kamarádkou Caitlin. Jenže dřív než stačil usnout, objevila se ona, přízračná žena s porcelánovou maskou na popáleném obličeji, a těsně před tím, než se ho mohla zmocnit, ho zachránilo jen světlo, které nesnáší. Jenomže jeho matka jeho slovům nevěřila, vešla do tmy pokoje a zemřela.
Kyle poté vyrostl s neustálou obavou z tajemné ženy, která přichází ve tmě a nehodlá se vzdát nikoho, kdo ji viděl a kdo jí tak náleží. Ani nikoho nešetří. Neustále při sobě tedy nosí baterky, má potíže se spánkem a samozřejmě mu nikdo nevěří. Proto se také nehodlal do svého rodného města vrátit. Jenomže se mu ozvala Caitlin s tím, že její malý bratr Michael, o kterého se stará, má stejný problém. Potíže se spánkem a obavy ze ženy, která ho chce zabít. Podle doktorů je to noční úzkost, jen Kyle ví své. A když si s Michaelem promluví, potvrdí si, že i on se stal obětí dávného přízraku. Jenomže jak to může dopadnout, když doktoři mu nevěří a chtějí Michaela léčit pobytem ve tmě?
Myslím, že už z krátkého popisu je poměrně jasné, o jak průměrný snímek to jde. Zlý přízrak stojící proti hlavním hrdinům, kterým svět nevěří, že jde o přízrak, a hází jim klacky pod nohy. Velká přednost tohoto filmu je ovšem v tom, že je docela krátký a přitom značně napěchovaný akcí, takže nemá prostor na příliš hluchých míst, která by vytáhla okaté díry v příběhu nebo která by nudila. Sice už ke konci i ta akce celkem nudí, protože je jí zkrátka hodně, a ničí smrt už nepřekvapí, protože jak je typické pro podobné filmy, umřou skoro všichni kromě hlavních postav, ale dá se to zvládnout. Zejména proto, že z počátku Kylovi nevěří vůbec nikdo, a teprve když přízrak začne řádit v opravdu velkém měřítku, dá se s uspokojením sledovat, jak mu najednou musí dát za pravdu. A tím se i celkem bavit a udržet si pozornost.
Na druhou stranu je ale znát až zoufalá snaha vymyslet nějaký ten klacek pod Kylovy nohy, najít jakýkoli důvod, proč mu "nevěřící" ve městě zabrání vše vyřešit hned na začátku. V detektivkách to bývá postavení detektiva mimo službu, tady to bylo Kylovo zatčení a podezření z vraždy místního rváče. Jenže to právě vůbec nedávalo smysl. Porvali se - a rváč byl následně zabit přízrakem - vlastně proto, že onen rváč měl na Kyla vztek kvůli tomu, že Kyle před x lety údajně zabil svou matku, s kterou však onen rváč neměl vůbec nic společného. Neřeknu, kdyby tehdy přízrak zabil člena jeho rodiny a podezřelým by byl Kyle, pak by důvod Kyla myslet si, že unikl spravedlnosti, a chtít odvetu. Ale co mu bylo po Kylově matce? Proč by ho kvůli něčemu takovému chtěl po nějakých dvaceti letech ztrestat? Zkrátka to bylo moc na sílu, a jelikož šlo o jedinou podzápletku, tak i moc okaté.
Ve velice přímočarém ději vycházejícím ponejvíc z obvyklých klišé, která tu fungují hlavně kvůli akci, tak asi tento snímek vyčnívá snad jen tím, že snadno vyděsí, protože hraje na rozvíjení strachu ze tmy. Představuje myšlenku, že ve tmě se schovává přízrak, který přichází se ztrátou posledního dětského zubu, který nesnese světlo a který zabije každého, kdo ho uvidí. Jít potom v noci na záchod je zážitek. Navíc tento námět ospravedlňuje, proč je většinu filmu tma a kulový vidět. Ale že by šlo o komplexní příběh s nějakou hloubkou, to se říct určitě nedá.
Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat