26.9.12

X-Men: První třída

Originální název: X-men: First Class
Země: USA
Rok: 2011

I když jsme se minule s Wolverinem už podívali do minulosti, teď jdeme ještě dál. Až do doby, kdy probíhá druhá světová válka a mladý židovský chlapec si zachrání život před krutým osudem v koncentračním táboře díky neuvěřitelným schopnostem manipulovat se železem. Do doby, kdy jiný malý bohatý chlapec v New Yorku schopný číst lidem myšlenky pozná opuštěné modré děvče. Do doby, kdy se setkají budoucí Profesor X, Magneto a Mystique.

To se ale stane až v jejich dospělosti, když je po válce. Mladý a vzdělaný Erik hledá nacistické vrahy rodičů a zabíjí je. Geniální Charles spolu s Raven, kterou trápí její skutečný vzhled, začnou hledat další mutanty. A navíc se objeví úplně nový nepřítel, jenž je donutí spojit síly, učit se mutace využívat a dokonce spolupracovat s agenty tajných služeb.
Po odeznění druhé světové války a vzájemném seznámení první skupinky mutantů se totiž zdánlivě odnikud vyloupne Sebastian Shaw a za pomoci mutantky Emmy Frost a dalších chce využít studené války ke zničení lidstva a pozvednutí mutantů na vrchol hierarchie. Rozrůstající se skupina kolem Charlese a Erika to však nehodlá dovolit a vymýšlí plány, jak Shawa zastavit.
Jenže i mezi nimi zakrátko dojde k roztržkám, neboť Shaw nakonec inspiruje Magneta, stejně jako nacisté, kteří chtěli využít jeho schopností, k pocitu nadřazenosti nad lidmi. Sám také touží Shawa nejen zastavit, ale rovnou zničit i proto, že s ním kdysi v táboře experimentoval a zabil mu matku. Můžeme tak sledovat úplný začátek X-Menů a Bratrstva, což později navždy rozdělí nejen Charlese a Erika, ale všechny mutanty. Navíc nejde jen o to. V celém ději se objevují různé střípky budoucnosti, jako Magnetova helma, Strykerův otec, Xavierovo ochrnutí, Wolverinův negativismus a mnoho dalšího.
V první řadě se mi hrozně líbí zařazení minulosti Erika a Charlese coby dětí. Zvlášť u Magneta je to hodně smutný příběh a člověk ho pomalu přestane odsuzovat. Naopak Charles je úplný opak, přemoudřelý Casanova s velkým egem, ještě daleko od budoucího profesora. A ani dál nejsem zklamaná, protože mladý Erik je opravdu hezký chlap. Trochu připomíná Ralpha/Voldemorta a trochu Gasparda/mladého Hannibala. Nebo takový Wolverine měl jedinou scénu s jedinou větou a přesto pro mě nesmazatelně zazářil. Líbí se mi taky historie některých dalších mutantů, jako třeba vysvětlení toho, jak Beast přišel ke své srsti.
Horší už je, že filmaři si s původním komiksem dost hrají a nevysvětlují, a tak třeba nechápu, proč Scott Summers ještě není na světě, ale jeho mladší bratr Alex se dává k X-Menům. Co je zase tohle za realitu, když některé věci jsou trochu jinak než v předchozích dílech, aniž by se k tomu kdokoli jakkoli vyjádřil. Taky mě trochu mrzí, že pasáže, kdy Erik mluví německy, francouzsky a rusky nemají ani titulky. Němčina mi ani problém nedělá a ruštině se dá rozumět, ale žádná sláva.
Dál už ani nemám, na co si stěžovat. Na jedné straně banda dětí, která nadšeně odhaluje své možnosti, na druhé touha Erika pomstít krutost nacistů, kolaborantů a Shawa a dokázat, že mutanti jsou víc než lidé, na třetí obyčejná nadřazenost a ziskuchtivost skupinky jiných mutantů a tím i základní příběh dávající typickou možnost bojovat se zlem. Má to ale odlišnou atmosféru od jiných dílů. Nepůsobí tady jako sci-fi, kde se řežou mutanti, ale i taková malá detektivka, gangsterka, bondovka. Občas hodně jako bondovka. Hodně tomu pomáhá prostředí 50. a 60. let. Možná i proto tyhle mutanty a tenhle scénář vidím jako mnohem lepší než všechny předchozí. A protože nechybí ani monumentální ukázky mutace, hlavně u Erika, přesně tak, jak to mám ráda, řadím tuhle pětku na první místo.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat