13.10.18

Temná věž

Originální název: The Dark Tower
Země: USA
Rok: 2017

Velice známou předlohu od Stephena Kinga jsem nečetla, protože jde o několikadílnou sérii a vždycky se našlo dost jiných knih, než aby se mi chtělo ji začínat. Nehrozí zde tedy můj kritický pohled proto, že film neodpovídá knize, jak je to u téměř všech ostatních, kde jsem předlohu četla. Bohužel, i tak bude následovat kritika, protože tento film se zkrátka nepovedl.


Jeho děj, alespoň právě ve filmu, je docela přímočarý. Uprostřed vesmíru stojí Temná věž, která chrání všechny světy v něm před vpádem temnoty. Je však známo, že mocná dětská mysl by dokázala věž zbořit, a čaroděj Walter se právě o toto pokouší. Touží totiž vládnout peklu plnému děsu a temna, které by pak nastalo. K tomu proto se svými osrstěnými pohůnky sestavil zbraň poháněnou dětskou myslí, v mnoha světech, kde má své agenty, vytipovává a unáší děti a již několikrát se mu podařilo věž zasáhnout. A teď má před sebou ten pravý úlovek. Velice nadaného Jakea ze Země, který ve svých snech dokonce útržky těchto událostí vídá.


Jenže díky tomu Jake ví, že mu hrozí nebezpečí - a spolu s ním i světu, a nechce se jen tak dát. Pomocí náznaků posbíraných ve svých vizích tak Walterovi uteče, projde portálem, najde pistolníka Rolanda, posledního z těch, kteří přísahali věž ochraňovat, a společně se rozhodnou Walterovy plány překazit. Jenomže když jsou dva proti celé armádě, když Walterovi jeho moc umožňuje překonávat překážky, jež jsou pro ně významným problémem, jako nic, a když se ukáže, že Walter je schopný všeho včetně nejbrutálnějších vražd, mají vůbec šanci?


V trochu víc propracovaném filmu by možná taková otázka nebyla zbytečná, ale s tempem, jakým tento film děj prolétl, a s tím, že i přesto se zase tolik nestalo, je to jasné. Zachytila jsem, že spousta fanoušků předlohy měla problém s obsazením Idrise Elby do role pistolníka - protože prý v knize je pistolník popsán jako jednoznačný eastwoodovský typ. Což může být pravda, ale já s tím měla ten nejmenší problém. Vlastně mi tam Elba docela seděl, nedalo mu příliš práce zahrát samotáře, kterému už nezbyl vůbec nikdo, kdo zůstává sám na obranu vesmíru a komu najednou spadlo do klína "dítě osudu". A také někoho, kdo žije podle kodexu určitého řádu, jehož největší zálibou jsou zbraně, kdo bude zoufale zmatený, když se dostane do našeho světa, a i kostým mu skvěle padnul. Zkrátka pro mě byl v pořádku. Stejně jako jsem s ním neměla žádný problém jako s Heimdallem v Thorovi, ačkoli chápu, že do norské mytologie se černoch moc nehodí. Pro mě jednoznačně nejlepší součást filmu.


Průšvih byl děj. Sled scén. Zkrátka to, co se ve filmu odehrálo. Nezanechalo to totiž žádný hlubší otisk, a ani nemohlo, protože to do žádné hloubky nešlo. Když scény shrnu, vypravěč v úvodu v deseti vteřinách vysvětlil, jak je to s Temnou věží a útoky na ní, potom jsme se seznámili s Jakem, který okamžitě přišel se svými vizemi, pak si pro Jakea přišli, první honička, pohled do jiného světa a na Rolanda, první řádná bitva ve vesnici, další honička, další řádná bitva na Zemi a závěr. K ničemu jsme se nepřiblížili, nic se neosvětlilo, vlastně jsme se nic nedozvěděli a nemohli jsme se tak vžít do ostatních světů mimo Zemi. Třeba co byla zač ta vesnice, v níž se Roland a Jake chvíli schovávali? Nebo co byli zač Walterovi srstnatí sluhové s lidskými maskami? Co byl zač sám Walter? Nepochybuji, že v knihách bych se o všem dozvěděla dost, ale z filmu sotva tuším, kdo byl Roland, a o motivacích Waltera vím jen to, že "chce rozpoutat peklo, aby mu mohl vládnout". A to je málo.


V podstatě mi to hrozně připomnělo slavné Transformers, ve kterých se také schovávala myšlenka na boj o existenci, ale téměř až v pozadí, zatímco tvůrci se soustředili na efekt. Aniž by taky efekty byly špatné, naopak, a některé prvky sedly, třeba ta "modlitba pistolníků", ale to ani nebylo těžké, když to přišlo přímo z knížky, a hlavně se nikdo nesnažil, aby takové "hlubší" věci byly oporou. Jako by celý film byl jen záminka ukázat, jak prsty Elby poslepu dobíjí zásobník uprostřed střelby. Tady tím spíš, že King je velice slavný autor a převážnou část marketingu obstarávalo už jeho jméno. Ostatně i McConaughey v roli Waltera mi připadal, že si spíš užívá blbnutí před kamerou a moc dobře vnímá, že to není nic kvalitního. Že Walter sice na jednu stranu je excentrický záporák, který přes své brutální úmysly nevystupuje úplně vážně a každou chvíli utrousí vtípek, ale zároveň že trošku prolamuje čtvrtou stěnu a sděluje divákům, že to vážně nebere ani herec. Protože to nemá moc cenu.


Mé hodnocení:

1 komentář:

  1. Ženská, ženská, taková klasická série a ty ji nemáš načtenou. Pistolník byl svého času legendou.

    OdpovědětVymazat