18.9.20

Ďábel

Originální název: The Devil All The Time
Země: USA
Rok: 2020

Já se vám tak těšila na tenhle údajně napínavý, tak trochu gotický příběh o životě ve velmi nedobrém, násilném prostředí amerického středozápadu. Hlavně tedy pro velká jména, jaká ho propagovala. Hraje tam nejnovější Spider-Man, nejnovější Batman, Zimní voják, Skarsgard č. 1247, Dudley Dursley, Alenka z říše divů, doktor Creed, zkrátka herci, které mám ráda a kteří umí. Jenže ona to byla docela blbost. V jistém smyslu.

Šlo o příběh chlapce Arvina, jehož otec se vrátil z bojů ve druhé světové válce, navzdory přání matky se oženil se servírkou, do níž se zamiloval, pronajali si domek v jedné zapadlé vesničce a narodil se jim syn. Což otci vrátilo původně ztracenou víru, a naopak, když mu manželka onemocněla, dohnalo ho až k fanatismu a sebevraždě. Tak se Arvin dostal do péče babičky, která již pečovala o stejně starou Lenoru, dceru dívky, již si pro svého syna původně přála. Místo něj si ale vzala zapáleného pastora, který se rovněž nakonec nechal vírou trochu moc unést a jejich dcera se přidala k Arvinovi do řady sirotků.

Život to přitom nebyl zrovna lehký, ale nebyl by špatný, kdyby do města nepřijel nový kazatel. Ten totiž svého řečnického umění místo udílení rozhřešení využíval k manipulaci s nezkušenými děvčaty. A kdyby alespoň jedna z mnohých náhodných, jenomže žalostných okolností v Arvinově životě mohla chybět. Pak by se možná nemusel dostat na cestu, kterou zkřížil dvojici psychopatických sériových vrahů a možná by nemusel přemýšlet o tom, jestli také není z těch, kdo se rodí, jen aby je pochovali.

Takže to není špatné z podstaty věci. Je to docela realistický příběh z padesátých, šedesátých let venkova v USA. Ukázka, jak náboženství může snadno někoho zkorumpovat, pokud ho nedobře uchopí, jak by se k němu přistupovat nemělo a jak může i drobné nevhodné přesvědčení ničit životy. Ostatně, Arvinův otec se zabil z nemalé části kvůli zklamání vírou. Lenora otěhotněla kvůli výchově v naprosté nevinné oddanosti víře, naivitě a zneužívání moci, jakou náboženství propůjčuje. Lenořina matka zemřela kvůli fanatickému nábožnému šílenství. Byla to ukázka, jak mezi nimi může chodit ďábel a jak se přenáší z generace na generaci tam, kde se toho moc nemění.

Výborné byly i herecké výkony. Zkušení herci, dobří herci, mí oblíbení herci, snad jen někteří až příliš tlačili snahu o specifický přízvuk, jenž je jim cizí, a bylo to znát, i když normálně si přízvuku nevšímám. Především "Dudley Dursley" mě hodně zaujal momenty, kdy měl v očích naprosto maniakální lesk a člověk mu tu roli totálně věřil. Nemůžu si stěžovat ani na dialogy, odpovídaly tomu, že tam sakra vůbec nikdo nebyl normální. Tak kde je problém?

Pro mě osobně, ostatní to můžou vidět jinak, ale já tyhle "poklidnější", "vypravěčské" filmy ráda nemám, to prostě nebylo o ničem. Velmi smutný příběh o nešťastném klukovi, jehož život určovaly špatné nápady a příliš mnoho násilí, a stejně tak smutný příběh lidí kolem. Jenže co z toho? Kromě "ježišiii to už je trochu moc!", "neee, fujtajbl", "eeeeh, mně je trapně za ně!" momentů to působilo jako příliš klidný životní průřez a nemělo to pořádnou zápletku. Spousta postav, která vyskočila, sehrála scénu a uvolnila místo dalším, spousta charakterů, z nichž nikdo nebyl kladný hrdina, avšak mnoho záporáků, ale žádná pořádná linie. Žádná pointa. Trochu moc lyrický film, na můj vkus. 

Nejvíc to asi charakterizuje můj bezprostřední dojem, že měli raději sledovat tu vraždící dvojici, nejen proto, že podnikali vražedné výlety, ale proto, že on byl zjevně psychopat a ona jak spoluviník, tak i oběť, která by se od něj ráda vymanila, jenže to nedokáže, a chudáka Arvina a naivní Lenoru nechat někde na pozadí. Vůbec mi tihle dva přišli trochu moc odtržení od zbytku, trochu navíc, element, jenž už znamená přeplácanost, ovšem zajímavější než všechno ostatní. Což je špatně. Prostě si nemůžu pomoct, nelíbilo se mi to. Líbili se mi herci, líbily se mi postavy, líbilo se mi ladění, ale nelíbil se mi film. 

Foto: IMDb

Mé hodnocení:



8 komentářů:

  1. Zápletka je jalová, takže provedení bude jankovaté!

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak z traileru přímo vysvítá snaha o Preachera v hollywoodském formátu. Protože on přece nebyl tak špatný. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Film jsem neviděla a myslím, že ho ani hledat nebudu :D My se radši koukáme na science fiction nebo komedie. Sama bez přítele miluju dojáky, ale na ty se radši dívám sama :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Lyrické filmy také moc nemusím, u hororu to sice někdy nevadí, ale i tak. Film jsem ještě neviděla, ale podle tvé recenze se asi ani nepodívám :D Jinak koukám že na csfd.cz je film v červených číslech, každému se asi film netrefí do vkusu :) Jinak Pattinson se mi naposledy moc líbil v Majáku, to byl úžasný film!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, koukala jsem, že je obecně velice kladně přijímaný a vynášený, ale... to se mi celkem stává. S kamarádkou jsme se koukaly, fakt jsme chtěly, aby se nám líbil, protože jsme cvoci do půlky obsazení, ale... byla to dvouhodinová víceméně nuda :)

      Vymazat
  5. Aspoň vím, na co se nemám dívat. Zápletka mě vůbec nezaujala. Na tento typ filmů rozhodně nejsem. Preferuju fantasy. Nebo sci-fi. Ale souhlasím s tebou co se těch herců týče. Většinu z nich mám taky ráda.

    OdpovědětVymazat
  6. Přiznám se, že jsem článek četla jen tak na půl, na tento seriál bych se totiž chtěla někdy v budoucnu podívat tak jsem se chtěla vyhnout případným spoilerům. Dle tvé recenze to ale ještě možná odložím až vážně nebude na co jiného koukat :D

    OdpovědětVymazat