28.7.09

Dogma

Originální název: Dogma
Země: USA
Rok: 1999

Dva padlí andělé, nezvladatelní Loki a Bartleby, kteří byli za trest vyhnáni na Zemi, objeví způsob, jak se dostat zpátky do Nebe - projít branou čerstvě vysvěceného kostela při akci, kdy se zmírající katolická církev rozhodne více otevřít lidem a nabídne jim možnost hromadného očištění od hříchu. Jejich návrat by ale dokázal, že Bůh není neomylný, a to by znamenalo zkázu celého světa. Poslední nadějí lidstva tak je dívka Bethany pracující na potratové klinice, již kontaktuje archanděl Metatron ve chvíli, kdy svou víru už prakticky ztratila.

Ale nesdělí jí jen, že musí zastavit Lokiho a Bartlebyho, ale že jí pomůžou dva proroci, které brzy potká. Což se také stane a k její cestě se přidají Jay a mlčenlivý Bob a později ještě Rufus, třináctý apoštol, jehož Bible vynechala proto, že je černý. Společně se staví také v jednom strip klubu, kde přiberou múzu Serendipiti, z níž se na Zemi stala striptérka, a když se jim nepodaří přesvědčit kardinála, aby se svěcením kostela zatím počkal, protože by to pro něj byla příliš velká finanční ztráta, vydají se k němu sami, protože Bůh se ztratil a nemůže vše zařídit sám.
Jejich cesta je přitom doopravdy šílená. Loki a Bartleby bezostyšně vraždí, ale to není nejhorší. Přidá se k nim totiž Azrael, který má v hlavě trochu víc než andělé, a rozhodne se zkomplikovat úkol Bethany a jejím společníkům. Zkusí na ně poslat tři vrahy na kolečkových bruslích, Golgoťana alias Hovnodémona a nakonec se je pokusí zajmout sám. A i když se mu to nepodaří, finální střet u kostela vypadá hodně zle, protože všude už se válí mrtví a chybí jen, aby si chlapci ustřihli křídla a prošli branou. Obyčejní lidé a proroci tomu nemohou zabránit, tak zbývá jediné - pokusit se najít Boha. Doslova. 
Jinak také řečeno - jde o film, jenž položí celé křesťanství na lopatky.
Dost neortodoxně si pohrává se základy víry a převrací je naruby. Respektive ukazuje, jak si lidstvo všechna fakta klidně mění tak, aby víc vyhovovala, když přidává rasisticky vyškrtnutého apoštola, proroky myslící pouze na sex, démona z výkalů ukřižovaných a hlavně celému biblickému ději dává nový rozměr, když ukáže, že Bůh je hravá a dětinská žena, která v nebi vládne vskutku zajímavě a každou chvilku si odskočí na ski ball. A to nemluvím o předvádění toho, jak nebeské bytosti nemají pohlavní orgány. Tedy komedie, které ani to svaté není svaté, ale zato chrlí jednu vtipnou (podle vašeho momentálního rozpoložení) hlášku a situaci za druhou. Místy trochu parodie na Šifru mistra Leonarda, místy na samotnou Bibli.
Ale to je jen tak na okraj, protože samotná zápletka je o dost vážnější a krvavější. Jde o zkázu světa, kterou má odvrátit neplodná dívka pracující na potratové klinice, přičemž se nebe snaží ututlat, že neví, kde je nejvyšší šéf. Tedy šéfka. A hlavní viníci? Ti se nebojí ve své naštvanosti a ublíženosti způsobovat jeden masakr za druhým. Tvrdí, že trestají hříšníky, ale prostě jen vyvraždí představenstvo společnosti, kterou obviní z nového kultu zlatého telete, postřílí nevěrné manžele, jednoho smrtelníka za druhým vrhají z výšky do náruče krvavé kaše na asfaltu a čím dál víc přichází o rozum. A ne že by společnost Bethany tvořili vybraní bojovníci nebo alespoň někdo s mozkem v hlavě, snad až na Metatrona, ale ten se příliš často neukazuje. Tak jak to může skončit?
Nejvíc zarážející je ale stejně asi účast takových jmen jako Alan Rickman stahující si kalhoty, aby ukázal Kenův spodek, Alanis Morissette metající kotrmelce kolem mrtvých andělů poté, co jim rozmačká hlavy, Ben Affleck a Matt Damon jako rozmachaní trubci smrti, nebo Salma Hayek u tyče. Nelze ani zapomínat na to, že se místy bez sprostého nebo fekálního humoru film neobejde, a že sofistikovaná komedie vypadá úplně jinak. Spíš jde o typické hollywoodské béčko, jenž neútočí na hlavu, ale spíš na nízké pudy, a nemusí to sednout.
Ale musím říct, že i když šílená hloupost, je vymyšlená tak, aby svým způsobem dávala perfektní smysl, a v té správné náladě ideální oddechová záležitost. Musíte tedy posoudit, zda se můžete dívat, nebo je to pod vaši úroveň, a potom si to třeba i užijete. Mně se to líbí.

Screeny: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat