15.10.14

Dyštak jako dycky

V tomto článku se podíváme na jev, který jsem nazvala "lidovým zkracováním slov", protože mě nic příhodnějšího nenapadlo. A myslím tím to, co vidíte v nadpisu - slova, která lidé zkracují kvůli nářečí i nespisovné mluvě a bohužel je klidně použijí i v písemném vyjádření, což mně, na rozdíl od uší, oči trhá. Někdy navíc slovo nejen zkrátí, ale i zkomolí. 

Je to ale jen krátké upozornění, jak ta slova vypadají správně, protože tu jde o obyčejnou nedůslednost a návyk na zjednodušování už tak zjednodušené nespisovné řeči. Základní a jediná poučka proto asi zní, že pokud mluvíte nářečím nebo třeba jako v mém případě vašemu okolí od dětství přišlo nemožně divné, že někdo používá spisovná slova, a tak jste je radši nikdy neříkali, nemrskejte to z voleje a nebuďte líní věnovat dvě vteřiny navíc na nalezení dalšího písmenka. Písemný projev se jen tak nevstřebá a potřebuje upravit. Třeba jako v následujících případech. A pokud vás napadne nějaké další slovo, s kterým se potkáváte, sem s ním. Klidně později článek rozšířím a uvedu vás jako spoluautora.

Vždyť
Tak zní správná varianta patvarů dyť a dyď. A jednou mi lezly oči z důlku, když mi bratr v sms napsal iď. Jako dyť vám totiž třeba takový iPhone najde maximálně troglodyta.

Vždycky
Vždycky píšeme vždycky, nikdy ne dycky nebo snad icky. Ani Ichabod Crane si nenechá říkat Icky. A pokud se tomu chceme vyhnout, píšeme vždy. Tam by snad nikoho nenapadlo psát dy.

Když
Když chcete napsat když, zapomeňte na dyž a dyš. Nebo vás kousne myš.

Kdyžtak
Slovo, jež dovolí ze souvětí udělat větu jednoduchou. 'Když tam půjdeš, tak mi to vezmi.' x 'Kdyžtak mi to tam vezmi'. Ale nikdy se nepíše dyštak nebo dyžtak. To mi zní jako středověký výraz pro povlak na polštář.

Většinou
Tohle slovo už jsem tu rozebírala a zjistili jsme tak, že většina je větší část, a tak tam nemůže být D. Ale musím ho zmínit znovu, protože jsem viděla, že krom vědšinou někdo dělá věci špatně i věčinou. A protože i nesmrtelný poutník se místo věčiny musí spokojit s věčností, je i to špatně.

Ale největší darda je, když pak někdo napíše, že 'dyž to potřebuje, tak to dycky dyžtak může dohledat a věčinou to najde'. Z toho by jednomu mozek vytekl očními důlky. Protože oči už vypadly dávno.


Žádné komentáře:

Okomentovat