19.10.14

Carol Gaskin - Souboj čarodějů

Originální název: The War of the Wizards
Rok vydání: 1985
Český překlad: 2005

V posledním díle série Nekonečné příběhy se opět ocitáme v prostředí, kde si čtenář svou cestu z nabízených možností vybírá sám a sám si určuje svůj osud. Sám rozhoduje, jestli dojde šťastného konce a stane se hrdinou nebo pohoří, či snad zemře, a to opět v prostředí Zapomenutého lesa plného nejrůznějších tvorů a magických koutů. Tentokrát jako Simon, učedník významného čaroděje Caladria.

Simon hned na začátku ukázal svou neposednou stránku. Přes zákaz vešel do Caladriovy dílny, kde rozbil láhev s práškem ze sušených ropuch. Teď čeká spravedlivý trest od přísného čaroděje, ale ten jako by si nepořádku a Simona vůbec nevšímal. Zachmuřeně oznámí, že začala válka mezi šesti čaroději, a tak proti sobě nyní stojí Caladrius, čaroděj proměn, Luna, čarodějnice noci, Hod, čaroděj země, Rila, čarodějnice vod, Syrus, čaroděj vzduchu a Frej, čaroděj ohně. Vzájemně se obviňovali ze zasahování do svých oblastí, až jejich spory vyústily v otevřený boj. Někteří navíc touží stát se pánem všech čarodějů.

Na Simonovi je teď velké rozhodnutí. Buď může pomáhat Caladriovi bránit hrad před ostatními, přijmout ochranná kouzla a pokusit se vyjednávat s Hodem a Rilou, nebo jako neviditelný zkusit zastavit Freje. Každá tato možnost ho zavede k jinému dobrodružství a dopředu vůbec nelze odhadnout, jak skončí. Tak jako tak se totiž bude muset rozhodovat dál. Vydá se do Rilina vodního paláce? Hodova podzemního domu? Vyzkouší některá kouzla? Bude sledovat podivná stvoření? Zkusí štěstí v Domě vřískajících žab? Požádá o pomoc Lunu? Musí mít také stále na paměti, že všichni čarodějové jsou velmi vztahovační a umí být nebezpeční. A že šlápnutí vedle může být velmi drahé. Však taky může přispět k diplomatickému řešení konfliktu, k zajetí největších agresorů, zjistit, že šlo jen o kamufláž či o zkoušku, a nebo ho kouzlo promění v malé dítě, salamandra, ropušího bojovníka, utopí se, ztratí nebo dojde k jinému děsuplnému závěru, jaký si vůbec nepředstavoval. Výběr je jen na něm.

Na této knize se mi líbí, že pořád sice jde o jednu hlavní postavu, do níž způsob vyprávění vedený v druhé osobě čtenáře vtělí, ale vystupuje tu i šest dalších čarodějů vedených vlastními touhami s vlastní "oblastí působnosti", která je hrozně zajímavá a každou volbu dělá originální a jinou. Je tak možné seznámit se s čaroději živlů, noci a přeměn a u každého sledovat jiná kouzla, jiné příbytky a jiné tvory, jež k nim patří. A mezitím samozřejmě vybírat, kterému důvěřovat a proti kterému se postavit, který je nebezpečnější a v kterém hledat spojence. Navíc vždycky záleží i na vybrané cestě, protože v jednom případě může být daný čaroděj zloduch, jenž si čtenáře v Simonově kůži pěkně podá, a v jiném rozumná bytost, jež přijme pozvání na radu čarodějů. To tak zaručuje, že i když někdo čte knihu po několikáté, nikdy nemůže vědět s naprostou jistotou, kam dojde, přestože na rozcestí už jednou takto zvolil.

Dobré také je, že ani tady neexistuje jen jeden dobrý konec, ale je jich přibližně stejně jako špatných, takže je zaručena poměrně velká rozmanitost. A jako příjemné zpestření určitě působí i spousta ilustrací a pár doprovodných básniček, všechno laděné pro čtenáře zhruba kolem 11 let. Ale ani starší se nemusí docela bát a já vlastně nemám, co tomuto čarodějnickému fantasy pro mládež vytknout.


Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat