5.4.12

Donnie Darko

Originální název: Donnie Darko
Země: USA
Rok: 2001

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. A je to puberťák na normální střední škole, má jednu starší a jednu mladší sestru a také terapeutku. Přestože nejde o kluka bez přátel ani o odstrkované dítě, má totiž obrovské problémy s kázní a ke všemu se brzy přidají zvláštní vize velkého králíka. Respektive kohosi v masce králíka.

Poprvé se tak stane, když Donnieho jeho náměsíčnost zase vytáhne z pokoje ven. Tehdy mu ten králík stanoví přesnou dobu, po jejímž uplynutí prý začne konec světa. Ale jen tohle setkání také Donnieho zachránilo před smrtí - z letícího letadla totiž v té době upadl jeden z motorů a skončil přímo v jeho ložnici. Byla to bizarní náhoda? Nebo všechny tyhle zvláštní jevy mají své vysvětlení?
Rodina Darkových tedy zatím nechává opravovat dům a jejich život, zdá se, plyne dál. Malá Samantha pilně cvičí se svou taneční skupinou, aby postoupila v soutěži, a Donnieho druhá sestra dělá přijímačky na Harvard. Jenže Donnie má pocit, že blázní. Králíka vídá stále častěji a kromě něj i spoustu dalších podivných věcí. Třeba, jak z lidí jako energetické šípy míří zvláštní průsvitné linie, které řídí jejich kroky. Je z něj vandal, jenž zničí a zatopí školu. Dokonce pod taktovkou králíka vypálí dům muže, který se prezentuje jako terapeut, ale ve skutečnosti je pouhým držitelem dětského porna. Ale také si najde přítelkyni, dívku, jež se právě přistěhovala a je s matkou na útěku před násilnickým otčímem. Čas se ale krátí a čím blíž je osudná hodina, tím bláznivěji se Donnie cítí. Začíná prostupovat do tajů cestování v čase díky knížce získané od fyzikáře, začíná tušit souvislosti a rozvíjet vlastní teorie.
Všechno vyústí při halloweenské party, která se koná u Darků. Rodiče jsou pryč, dům je plný spolužáků a přátel, ale Donnie náhle pocítí potřebu promluvit si se starou bláznivou ženou, autorkou knihy o cestování časem. Jenže když on, jeho dívka a dva přátelé dojedou před její dům, přepadnou je školní rváči. Sice jim neublíží, protože v poslední chvíli se objeví nějaké auto, ale kvůli selhání řidiče zemře Donnieho přítelkyně. Ostatní utečou a z auta vystoupí chlapec v masce obrovského králíka. Frank. Donnie ho hned na to zastřelí, ale nic si z toho nedělá. Už totiž ví, že to bude zase v pořádku. Už totiž všechno pochopil. Naloží svou mrtvou přítelkyni do auta a vydá se vstříc svému osudu. Nastává den konce světa. Nastává chvíle, kdy se čas vrací zpátky. A Donnie se ocitá ve své ložnici ve chvíli, kdy padá letadlový motor. Ví, že tak to má být.
Ani si nejsem jistá, jestli jsem to po několikerém shlédnutí správně pochopila, ale možná na tom příliš nezáleží. Film je to skvělý a náležitě patří ve svém žánru k velmi oblíbeným. Donnie Darko totiž neřeší jen obvyklé puberťácké problémy a k tomu své psychické poruchy, ale složité zákonitosti času a prostoru a vlastně osud všech blízkých. Celý film má zvláštní a pochmurnou atmosféru, i když se vyskytnou i vtipné momenty, a scény se záhadným králíkem musím jen chválit. A konec, ten je velmi vyvedený. Když se ukáže reálný Frank, kterého Donnie střelí do oka, způsobí mu přesně to zranění, které měl jeho imaginární "králíkový" přítel Frank, návrat v čase, spirála, kterou skrz čas a prostor padá motor letadla, v němž sedí Samantha s matkou a konec, kdy je všechno tak, jak mělo, si nejspíš vyžádá další shlédnutí, ale potom si člověk uvědomí, že v případě šťastného konce by to nebylo ono.
A ač se neobjevují žádné dechberoucí efekty a monumentální hudební skladby, přiková to na místě. Tady nic takového není potřeba, protože Donnie Darko je jeden z filmů, které mají tak propracovaný děj, že veškeré zvláštní úpravy a efekty by byly spíš na obtíž.
A postava Donnieho? Perfektní. Když Jake Gyllenhaal trochu víc zestárne, nepochybně i zkrásní, tady vypadá spíš ještě jako Kříž z Básníků, ale podařilo se mu nasadit bezvadnou masku nevyrovnaného kluka, jenž se vážně a doslova pere s každým dnem, dokud nejde dobrovolně na smrt, protože přišel konec světa a on si může jen vydechnout a těšit se, co bude dál. A finální scéna spolu s písničkou Mad World mě vždycky dostane.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat