20.12.12

Vrtěti ženou

Originální název: Hysteria
Země: VB, Francie, Německo, Lucembursko
Rok: 2011

Viktoriánská Anglie roku 1880 a v místní nemocnici se pokouší působit na postu lékaře mladý Mortimer Granville. Uznává moderní medicínu a vědu a bádá v nejnovějších lékařských teoriích. Jenže většina nemocnic toto všechno ignoruje, nehledí na hygienu a stále léčí pouštěním žilou. To Mortimer nedokáže přijmout, a když ho vyhodí i z posledního zaměstnání po roztržce s vedoucím lékařem ohledně ne/existence bakterií, snaží se urputně najít nové zaměstnání, protože nechce jen využívat své pěstouny a nejlepšího přítele zabývajícího se elektrickými vynálezy. Ještě ale vůbec netuší, jak moc se jeho život změní a jakou revoluci na poli erotiky oni dva způsobí.

Úspěšný s nabídkou svých lékařských služeb je totiž až u doktora Dalrympleyho, který se specializuje na léčbu žen. Ale ne tak ledajakou. Vlastní soukromou ordinaci pro léčbu hysterie, která je diagnostikována prakticky každé ženě, jež se vzepře zavedeným společenským konvencím. Mortimer se stane jeho asistentem a s léčbou, s kterou postupuje podle vzoru Dalrympleyho, má velké úspěchy. Aby taky ne. Lékaři jsou přesvědčeni, že ženám ulevují od bolestí, špatných myšlenek a dostávají dělohu do správné polohy. Ve skutečnosti jim ale pouze navozují orgasmy, aniž by byli ochotni si připustit, že žena i bez "klasického" pohlavního styku může cítit uspokojení.
Mortimer je dokonce tak úspěšný, že jsou na spadnutí jeho zásnuby s dcerou doktora Dalrympleyho, Emily. Jenže Dalrympley má ještě jednu dceru, která touto idylkou naprosto otřese. Charlotta je rázná, svobodomyslná feministka, která kašle na upjaté britské chování své rodiny, pomáhá v útulku a neštítí se ani tvrdé a špinavé práce, aby nejchudším dělníkům, prostitutkám a lidem na okraji společnosti ulehčila život. Samozřejmě tvrdě nesouhlasí s otcovým byznysem, ale nikdo neposlouchá její řeči o tom, že vůbec nechápou potřeby žen, a že "léčí" pouze znuděné paničky, které jejich manželé nedokáží uspokojit, a ty, které se vzepřou až příliš, zbytečně posílají do sanatorií a zmrzačují je hysterektomií.
Svými divokými výstupy se nakonec dostane do vážných problémů. Dlouho to vypadá, že dokonce prostě jen podlehne své době a stejně jako ostatní i ji smete mužské přesvědčení o ženách, ale nakonec její přístup donutí Mortimera zamyslet se nad celým "hysterickým" problémem a vymyslet elegantní řešení, kterým nejen že zachrání Charlottu a pomůže Emily pochopit, že i ona si může užívat, ale způsobí doslova revoluci.
Vlastně by se také dalo říct, že je to film o vibrátoru.
Pokud bych se zaměřila samostatně na děj, je o tom, že mladý lékař, otevřený všem novinkám, projde přes nejrůznější nemocniční zařízení až k poznání, že jedna z nemocí - hysterie - je pouze uměle vymyšlená diagnóza s cílem udržet ženy poslušné a zakrýt skutečnost, že mnoho mužů je není schopno uspokojit, a vynalezne se svým přítelem vibrátor, který toto vše vyřeší. Na druhou stranu je to ale obraz toho, jak se v devatenáctém století v Británii a nejen tam na ženy nahlíželo, jak jen velmi těžko se někdo zasazoval o jejich práva a jak mnohdy ani ony samy to nechtěly, zvláště jednalo-li se o bohaté paničky s dostatečným materiálním zajištěním. 
Naštěstí to ale stále bylo pojato s humorem. Sice v nejvypjatější scéně hrozilo uvěznění Charlotty v sanatoriu a její úplně zbytečná operace, ale pořád to nebylo tak závažné, jako skutečnost. Scény, kdy Mortimerův zhýralý přítel vynalézal, byly dokonalé. Jeho první telefonní hovory, jeho zaujetí elektřinou, nakonec i samotné objevení vibrátoru a jeho první použití bylo úžasně vtipné.
Jen Charlotta byla opravdu místy dost přehnaná a ani se nedivím, že si to s ní "muži" chtěli vyřídit. Ale vyhrála, a to je důležité. Navíc se mi líbí, že jsem znala obě - Maggie Gyllenhaal jako Charlottu, i Felicity Jones jako Emily (tu můžete znát například jako Ethel Svatouškovou z Čarodějnic školou povinných). A Mortimer jako mírné pako, které se usilovně snaží, aby nic nezvoral, to byla taky správně použitá postava. Vlastně všechno bylo naprosto správně a vyváženě použito. Ačkoli u královny a její speciální zásilky už nevím, nevím.

Fotky: ČSFD

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat