2.4.14

Prokletý ostrov

Originální název: Shutter Island
Země: USA
Rok: 2010

Velmi originální thriller zahrávající si trochu i s hororem a především s divákovou myslí, neboť po celou dobu ukazuje dvě naprosto logické možnosti vyústění a pozadí celého děje, ale přitom zároveň nedává vůbec žádnou šanci s jistotou se pro jednu rozhodnout. Navíc v prostředí, které je pro takovou zápletku jako stvořené a které veškerý racionální svět nechává daleko za sebou.

Federální vyšetřovatel Teddy Daniels zde přijíždí krátce po druhé světové válce se svým kolegou Chuckem Aulem na ostrov Shutter, kde se nachází psychiatrický ústav pro zločince, aby pátral po uprchlé bláznivé vražedkyni Rachel Solando. Sám při tom stále vzpomíná na prožité hrůzy z osvobozování Dachau a smrti své rodiny, kterou zavraždil žhář Laeddis, což podněcuje i pochmurné místo. Alespoň personál v čele s doktorem Cawleyem se mu zprvu snaží vyjít vstříc a doktor se dokonce přizná, že se snaží dělat pro pacienty co může, dokonce přechází z psychochirurgie jako je lobotomie na psychofarmaka, která jsou šetrnější, a snaží se být vlídný ke svým klientům, a tak ho velmi znepokojuje Rachelino zmizení a bojí se o její život. Ale Teddy postupně přichází na spoustu nesrovnalostí a dokonce začne mít podezření, že v uzavřeném bloku pro nejtěžší případy drží i samotného Laeddise, což celý jeho stav zhorší a začnou ho pronásledovat silné migrény a halucinace.
Pak, během prudké bouře, se Rachel najednou objeví a nemá na sobě vůbec žádné stopy po pobytu venku, takže Teddyho práce by měla skončit. Jenže další hurikán zatím znemožňuje odjezd z ostrova a Teddy i Chuck se tak snaží pomáhat personálu zabezpečit ústav před řáděním přírody, a zároveň se Teddy stává stále posedlejším Laeddisem a nekonkrétním zlem, které se podle něj za zdmi uzavřeného oddělení a starého majáku odehrává. Proto se sám vydá na průzkum ostrova a najde v jeskyni ženu, která tvrdí, že je skutečnou Rachel Solando, bývalou lékařkou, z níž formálně udělali blázna a která ho zároveň varuje, že se o totéž pokusí s ním, aby měli dalšího, na kom experimentovat s vymýváním mozků. Všechno, co říká, vypadá naprosto reálně a Teddy má pocit, že hra, na jejímž konci ho má čekat svěrací kazajka a skalpel, už dokonce začala. Ale pak se objeví doktor Cawley s naprosto nečekaným vysvětlením. Kdo z nich má pravdu a jak moc se dá důvěřovat Teddyho příčetnosti zkoušené dalšími a dalšími psychickými otřesy?
Abych byla upřímná, Leonarda DiCapria jsem nikdy moc nemusela a tento film byl před lety po Titanicu prvním, kde jsem ho viděla i ve vážnější roli, a byla jsem překvapená, jak skvěle dokáže hrát. Opravdu to bylo skvělé. Napínavé a skutečně pulsující, Leo vzal hlavní postavu tak, že to nebyl klasický "hlavní hrdina", ale že dokázal být místy i dost nesnesitelný, arogantní a svůj, a možná to trochu kazí jen místy trochu nudné pobíhání po ostrově, což se sice tváří jako hodně záhadná podstatná věc, ale v podstatě nemá vůbec žádný význam a je celkem jedno kam a proč tam Teddy přišel.
Nejdřív měl totiž divák jednoznačný dojem, že jde o ponurou detektivku, o vyšetřování mezi blázny, které ještě potemní klasickými efekty jako je zlá bouře a podezření z experimentů na lidech, ovšem nijak hmatatelně podložené. Jenže pak se přidají výjevy z osvobozování koncentračního táboru, jimiž hlavní hrdina prošel, a halucinace jeho mrtvé ženy, a je zřejmé, že půjde o mnohem víc a možná i o duševní zdraví detektiva. Jak moc je to ale komplikované, to dosud nemá tušení.
Když jsem se na Prokletý ostrov dívala podruhé, už jsem tam dokázala najít náznaky a důkazy patrně zamýšlené skutečné reality, ale kdo ho vidí prvně, tak v něm právě tohle jen podněcuje zvědavost a podezřívavost. Teddy prožil hrůzy a má řešit zdá se banální případ, ale pronásleduje ho zoufalství a navíc i parťák, který ho ani na chvíli nenechá samotného, a ač je sám zkušený vyšetřovatel, neustále se ptá, co budou dělat teď. Vize jeho mrtvé ženy ho neustále varuje v nejasných narážkách. Doktor Cawley se tváří jako člověk, jenž by pro pacienty, ať jde o sebebrutálnější vrahy, udělal to nejlepší, ale opravdu mu nelze věřit, že neschovává tajnou laboratoř. A čím dál se Teddy dostává, tím méně materiálů jsou najednou všichni ochotni mu poskytnout, tak kde je tedy pravda? Jde o spiknutí proti němu, a nebo doopravdy Leaddis není blázen zavřený na samotce, ale někdo Teddymu mnohem blíž?
Ovšem alespoň mně se zdá, že ta největší bomba nepřijde ve chvíli, kdy Cawley prozradí, proč tam vlastně Teddy vyšetřuje, ale teprve když si divák uvědomí, že jasnou odpověď a jasný důkaz o tom, která strana má pravdu, vlastně nezískal, a tak si pořád nemůže být jistý, kdo je ten dobrý a kdo ten cvok.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat