27.8.08

Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly

Originální název: Pirates of the Carribbean: The Curse of the Black Pearl
Země: USA
Rok: 2003

Třpytivé vody Karibiku jsou pro pirátského kapitána Jacka Sparrowa nevyčerpatelným zdrojem tajemných a vzrušujících dobrodružství. Jeho idylický život se však razantně změní ve chvíli, kdy se lstivý pirátský kapitán Barbossa zmocní jeho lodi Černá perla a napadne město Port Royal, odkud unese guvernérovu dceru Elizabeth Swann. Její kamarád z dětství Will Turner se tak spolu s Jackem, jehož osvobodí z vězení, protože zjistí, že o posádce pirátů spoustu ví, vydává na palubě nejrychlejší lodi britské flotily na odvážnou výpravu za záchranou Elizabeth a ukradené Černé perly. V patách je jim přitom Elizabethin snoubenec komodor Norrington a zdá se, že dobrodružná cesta za záchranou dámy Willova a lodi Jackova srdce může začít.
Will ale netuší, že je Barbossa i s celou svou pirátskou posádkou pod vlivem prokletí, které jej odsuzuje k věčnému životu ve světě nemrtvých a každou noc jej proměňuje v živého kostlivce. Kletbu může zlomit pouze vrácení ukradené části prokletého pokladu na jeho původní místo, o což urputně usiluje, protože takový život ho nebaví, a tak si nedokáže představit, čím vším bude muset projít a co všechno mu Jack neříká. Posádky obou lodí se proto blíží ke střetnutí na tajemném ostrově Isla de Muerta. Když pak pozvednou své meče k souboji, je v sázce Jackova pomsta, Černá perla, zapomenutý poklad, zlomení kletby nad Barbossou a jeho posádkou, osud britské námořní flotily a v neposlední řadě také životy všech, včetně Elizabeth.
Zkrátka film, který nešetří vtipem, narážkami, situačním humorem a nevyčerpatelným hereckým uměním Johnnyho Deppa. Tím se dá shrnout do jedné věty, ale není to to jediné, na čem stojí. Nejen výkon Johnnyho je úžasný, všichni herci přispějí skvělým talentem a zvládnutím rolí a setkání humoru s prostředím, které vždy bylo spíš špinavé a zlé, je originální.
Prostředí pirátů, neustálé hrozby popravy, dávná kletba, která z nich udělala nesmrtelné kostry navždy brázdící oceán a plenící přístavy, do toho láska dvou lidí, kterým postavení nepovoluje být spolu a žárlivý milenec s naopak ideálním postavením by snadno mohlo nabudit dojem skutečného drama na moři, ale to, že ani smrt samotná se tu nebere příliš vážně a za vším se schovává něco, co se víc než ke strachu blíží ke smíchu, dá okamžitě znát, že jde o komedii.
Jediné, co mi požitek z tohoto prvního dílu pirátské série trochu kazí, je tak fakt, že ve srovnání s ostatními díly jde opravdu o trochu "ušmudlanějšího a ohyzdnějšího bratříčka", a nemám ze scén především na pirátské lodi takový dojem, abych si mohla sledování nerušeně užívat, ale spíš mě svádí k věnování se i jiné činnosti, která mě zabaví. 
Je to ale pouze tím, že divák tady ještě vlastně neví, o co půjde, musí se seznámit s postavami a s tím, odkud vzešly, musí si je rozdělit na dobré a zlé a první, zcela uzavřené dobrodružství, tak prožít izolovaně jako úvod, zatímco následující díly, už o mnoho více propojené, sledovat bez nutnosti vysvětlování. Asi proto to ve světle toho, že zatímco na jedničku nic nenavazuje, následně na sebe navazuje úplně všechno, hodnotím hůř. A to je trochu škoda a tento úvodní díl to pro mě odsouvá do pozadí.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat