19.8.08

Mumie se vrací

Originální název: The Mummy Returns
Země: USA
Rok: 2001

V pokračování slavného filmu Mumie se opět setkáváme s Rickem a Evelyn, nyní manžely, kteří se roku 1935 znovu vydali do Egypta spolu se svým neposedným, ale chytrým osmiletým synem Alexem. Evelyn má totiž od chvíle, kdy začal rok škorpiona, velmi divné a živé sny a i v podzemních prostorách dávného chrámu se najednou pohybuje s naprostou jistotou, jako by ho dobře znala. Není proto pro ni problém nalézt náramek boha Anubida, jemuž se před 3000 lety zaprodal výměnou za záchranu života válečník král Škorpion a stal se tak vůdcem jeho vojska. Jenže Evelyn není jediná, kdo má vize o starověkém Egyptě a o tom, že v něm kdysi byla.
Svůj nález rodina O'Connellových, netuše nic zlého, dopraví do londýnského domova, ale tam jsou záhy přepadeni skupinou egypťanů, kteří velmi dobře ví, jakou nevídanou moc má a chtějí ho použít ke svým cílům. A i když ho nezískají, protože si ho ještě předtím nasadil na ruku Alex a od té doby ho nedokáže sundat, nevzdají se. Alexe unesou a odhalí se celý zrůdný plán, totiž riskování celé civilizace kvůli obnovení moci znovuoživeného velekněze Imhotepa, jenž má pomocí náramku nalézt pyramidu uprostřed tajné oázy, vyvolat krále Škoripona, vyzvat ho na souboj, zvítězit a stát se neporazitelným.
A to Evelyn, Rick a Alexův strýc Jonathan nemohou nechat jen tak, takže neprodelně vyráží na cestu i se strážcem Města mrtvých, Ardethem Bayem, aby Alexe zachránili, Imhotepa znovu svrhli a přišli na to, co se s Evelyn děje a jak je možné, že Imhotepa i jeho milenku Anck-Su Namun zná už tisíce let.
Samozřejmě při tomto honu za spásou světa a jejich vlastní rodiny projdou spoustou dobrodružství, jako je honička v dvoupatrovém autobuse přes Tower Bridge, rozmazávání rozpadajících se mumií, pochod přes území dravých zmenšovačů hlav, únosy, vysvobozování, další únosy, bitvy ať už mezi jednotlivými postavami nebo celými armádami, a také rodinné rozepře a průniky do minulých životů. Což je oživení a rozdíl od předešlého filmu, protože tam se se situací, že by Evelyn i Anck-Su Namun byly jedněmi z hlavních hybatelek celého Imhotepova prokletí, vůbec nepracovalo a přitom jde o zajímavý nápad, stejně jako změna prostředí a přechod z čisté pouště ke scénám v Londýně, pralese a starém Egyptě.
Jinak je ale základní linie pořád stejná. Povstání prokleté mumie a potřeba zahnat ji, kam patří, pokřivená historie, vtipné hlášky vyvažující akci, staroegyptské zrůdy jako král Škorpion nebo skarabeové, převtělování duší, zběsilá honba podle stop, jež může rozluštit jen Evelyn, kterou zase musí ochránit palný arzenál Ricka, a jen místo záchrany nově vykvetlé lásky je osobním motivem záchrana milovaného potomka, který byl tak neposedný a zvědavý, až na to dojel. A občas Jonathana, který sám na sebe dojíždí vždycky.
Přesto mě z celé trilogie baví nejvíc, přijde mi vtipnější a propracovanější, líbí se mi cesta pouští a stopování Alexe a Imhotepa, nová postava v podobě krále Škorpiona (ať je The Rock jaký chce, jeho zvládl dobře), který sice působí jako zlý hoch, ale při odhlédnutí od historie je vlastně neutrální a jen prostředkem pro rozhodnutí, kdo zvítězí, a hlavně ony "výlety" do minulých životů. A plyn z Tarzanova zadku.


Foto: ČSFD

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat