14.10.08

Piráti z Karibiku: Na konci světa

Originální název: Pirates of the Caribbean: At World's End
Země: USA
Rok: 2007

V dalším díle slavných Pirátů z Karibiku pokračuje dobrodružství s cílem porazit Davyho Jonese. K tomu je však potřeba znovu přivést na tento svět Jacka Sparrowa, který uvízl v říši Davyho a pomalu tam přichází o rozum. A aby se to mohlo podařit, nejprve je nutné, aby Will Turner a Elizabth Swann, spolu s Gibbsem, nyní nekorunovaní vůdcové Jackových pirátů, spolupracovali s oživeným kapitánem Barbossou, kapitánem Sao Fengem a čarodějnicí Tiou Dalmou. Zatímco strašidelná loď duchů Bludný Holanďan a Davy Jones, pod kontrolou Východoindické obchodní společnosti, rozsévají zkázu.
Vypadá to tedy, že se docela rychle blíží konec pirátství. Všichni piráti nyní stojí na stejné straně a bojují o přežití. Jenže Davy Jones je neporazitelný, jeho srdce drží lord Cutler Beckett, který zformoval velmi silné nepřátelské spojenectví, bez okolků popravuje každého, koho jen podezřívá ze spolčení s piráty, a když vidí, že nepořídí silou, neštítí se na svou stranu přetahovat tuhle Jacka, tuhle Willa, aby je mohl za své vítězství zase vyměnit.
Nezbývá tedy nic jiného, než svolat pirátský sněm sedmi vůdců a rozhodnout, co bude dál. Zda je čas pověsit staré řemeslo na hřebík a ukrýt se v nedobytné pevnosti dokud bude co jíst, nebo vstoupit do otevřené války v nezmapovaném teritorii sedmi moří a svést poslední velkolepou bitvu, na jejímž konci může být vítěz jen jeden.
Je proto asi jasné, že i v tomto třetím filmu si pro sebe Jack v podání Johnnyho Deppa najde určité momenty, jež úplně ovládne. Třeba vyjednávání s Východoindickou společností, hlášky uprostřed boje s Davym, tvrdé rozhodování, zda zachrání Willa, nebo udělat to, po čem vždy toužil, jeho rozmluvy s dalšími svými verzemi na Davyho lodi a samozřejmě přejackovaná scéna v říši Davyho Jonese s Černou perlou. Přesto se mi ale zdá, že už tu není úplně v hlavní roli a film víc charakterizuje zbytek osazenstva. Například v mnoha případech Barbossa, při cestě za Jackem a hlavně při hecování pirátů do války kupodivu i Elizabeth, z níž se vyloupla statečná a tvrdá bojovnice, mnohem víc, než profláknutý kapitán se do paměti zaryjou i nové tváře dost svérázných ostatních kapitánů, a hlavně asi charismatický a zvláštní Sao Feng. A svůj úděl zde odehraje i Norrington a záhadná Tia Dalma, z níž se vyklube spoutaná bohyně. Všichni tihle mi připadají o chlup důležitější než Jack, který poskakuje kolem a jen je nenápadně postrkává.
Pořád jde ale o velkolepou podívanou, kde hudba a dobře zvládnuté počítačové efekty potěší diváka skvělými scénami bojů na moři i na souši a opět přinesou pocit obrovského dobrodružství, velikosti až monstróznosti, bušícího statečného srdce, touhu postavit se na stožár s mečem v ruce a řvát "Za svobodu!" A i když přesně tohle, hollywoodský lesk přehnaných bitev plných patosu, mnoho lidí odsuzuje a já v některých filmech taky, tady se mi líbí. Tady mi sedne. Tady není zase tak nadsazený a dokud ho zmírňuje humor, často černý, a když všichni víme, že pořád jde o piráty, a že ať vyhraje kdokoli, stejně vlastně bude přepadávat a loupit, kapitána Americu v tom zase nikdo hledat nemůže.
Jediná škoda je, že se tvůrci rozhodli příběh pirátů rozpliznout dál, protože v tomto díle se všechno uzavře, v báječné scéně je rozstřílené vedení Východoindické společnosti, Davy Jones nakonec skončí v mokrém náručí své mořské lásky, Bludný Holanďan získá spravedlivého kapitána, jenž se povinnosti nezpronevěří, dokonce se dočkáme i už možná zbytečného epilogu "pár let poté", kde vidíme potomka Willa a Elizabeth. Všechno tedy skončilo, jednoznačně v nejlepším, roky nikde žádná nadpřirozená hrozba, svět se měl změnit, ale ne, opět se tu ukáže start nové záhady a důkaz, že o poslední díl nejde. A to dává tušit, že ty další už, jako obvykle, tak dobré nebudou.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat