15.12.08

Příšerky, s. r. o.

Originální název: Monsters, Inc.
Země: USA
Rok: 2001

Monsters Incorporated je strašidelná továrna vyrábějící energii z dětského křiku a za tímto účelem zaměstnává příšerky, které přechází do lidského světa a děsí děti. Jedním z jejích hlavních a nejlepších strašidel je James P. Sullivan. Jeho strašidelným asistentem, nejlepším přítelem a spolubydlícím je Mike Wazowski zasnoubený se sekretářkou Celií, šéfa jim dělá rozvážné monstrum jménem Henry J. Waternoose a největší Sullyho rival je schopné chameleonské strašidlo Randall Boggs. Ale tato zdánlivá idylka nemůže trvat věčně. Děti se bojí čím dál méně, křiku ubývá a snadno může přijít energetická krize.
Do tajemného světa příšer a strašidel se navíc dostane malá holčička Boo, kterou objeví právě Sully s Mikem. Jenže protože jde o prvního člověka, jenž se tam vůbec kdy dostal, příšerky se lidí bojí, myslí si, že jsou pro ně toxické a jen pouhý kontakt je může zabít. Napadne je tedy jediná možnost - musí Boo dostat co nejrychleji domů a utajit její existenci, protože i když by mohla být nebezpečná, pořád je to jen zvědavé dítě, s nímž by ošklivě naložili. A že je "nebezpečná" se přesvědčují stále dokola, když její smích způsobí přepětí elektrických přístrojů, její zvědavost skoro převrátí továrnu naruby a snaha najít správné dveře vedoucí do Booina pokoje může Mikea se Sullym doslova stát život.
To, že se Boo v továrně ocitla, totiž není jen tak nějaká náhoda, ale součást až hororově děsivého plánu na získávání většího množství dětského křiku, a jeho strůjci se neštítí opravdu ničeho. Což je kupodivu docela temné rozuzlení komediální zápletky. Víc než jen temné, zvlášť když se ukáže, co zapojení do nového přístroje na křik udělá s příšerkou. Co by pak udělal s obyčejným dítětem?
Ale protože jde o pohádku animovanou, rodinnou a komediální, nelze očekávat špatný konec, či že by kladní hrdinové neměli šanci na vítězství. Naopak nešetří barevností, nápadem, originálními tvory s originálními tvary i jmény, všudypřítomnými hláškami a příjemnou hudbou, především ústřední píseň vyvolává i do češtiny přeložená příjemné pocity, což je u pohádky důležité, a malá Boo je tak nechutně roztomilá, až jí divák mezi roztékáním se a úsměvy musí fandit. Emoce se přitom týkají nejen Boo. Ze začátku, kdy se celý svět příšerek teprve ukazuje, to může působit jako hloupost pro malé, ale později se přidají hustě vyplněné pojmy jako přátelství a odvaha, přijdou opravdové zkoušky, když padouši vyhostí Mikea a Sullyho do hor s vědomím, že Boo nejspíš opravdu ublíží, a jistá forma rodičovské lásky a odpovědnosti, kterou na svá bedra vezme Sully. S pidlovokým kriténem.
Navíc ještě díky vtipu a současnějšímu pojetí pohádek, které se už nezaměřují pouze na nejmenší, se pak sem tam objevují i různé momenty a narážky, jaké děti spíš nepochopí, ale starší pobaví, a vlastně jde o další fantastický svět se svými pravidly, který je velmi zábavné objevovat a představovat si. A když je průvodcem Mike, možná, že se starší pobaví dokonce víc a mnohem víc je zasáhne milá atmosféra takových těch správných mezilidských vztahů.


Foto: ČSFD

Mé hodnocení.



Žádné komentáře:

Okomentovat