30.6.09

Zlověstné ticho

Originální název: Dead Silence
Země: USA
Rok: 2007

Znáte pověst o Mary Shaw? Ovšem, že ne, protože nežijete v Ravens Fair. Ale místní ji znají velmi dobře, a proto jméno staré ženy raději ani nevyslovují. Byla to totiž břichomluvkyně, která svým uměním kdysi do jinak úplně ospalého města přitahovala turisty, a byla velmi slavná. Jenže poté ji jeden chlapec nařkl, že její triky lze prokouknout, když viděl, jak se jí při představení hýbou rty, a brzy poté beze stopy zmizel. A obyvatelé Ravens Fair, přesvědčení, že se Mary posměváčkovi pomstila, vzali spravedlnost do vlastních rukou a krvavě se jí pomstili. A od té doby se říká, že kdo ji spatří, zemře stejně jako ona.

Novomanželé Jamie a Lisa si ale zařídili nový život daleko od Ravens Fair a o ničem z toho neměli ani tušení. Měli žít šťastně a spokojeně. To jim však nebylo dopřáno. Jeden večer se totiž před jejich dveřmi objevila krabice s velkou břichomluveckou loutkou Billym a brzy poté našel Jamie Lisu brutálně zavražděnou a s vytrženým jazykem. Její tělo proto, i přesto, že byl z vraždy podezřelý, a tak ho neustále pronásledoval detektiv, odvezl domů do Ravens Fair, aby ji pohřbil, a k té příležitosti navštívil svého starého otce, s nímž dlouho nemluvil, a jeho novou mladou manželku.
Všechno se mu ale zdá podivné a zahalené tajemstvím, a když mu hrobník připomene pověst o Mary Shaw a ukáže mu snímky mnoha zavražděných, kteří dopadli stejně jako Lisa, je odhodlaný záhadě přijít na kloub. Dostane se až do míst, kde jsou pohřbené Maryiny loutky, zjistí, že Billy je jednou z nich a někdo ji musel vykopat a poslat, a pak už nechybí mnoho, aby ho pátrání v krvavé minulosti města přivedlo až do světa přízraků, v němž konečně pochopí, o co mrtvé Mary jde, a že buď učiní všemu přítrž, nebo se sám ocitne mezi sbírkou dokonalých loutek.
Jde tedy o docela průměrný horor s celkem známou zápletkou, kdy se hlavní postavy propátrávají ke zjištění, že minulost jejich rodin je spojuje s hrůznou událostí, která stvořila přízrak, jenž se nyní mstí, a oni ho buď zastaví, nebo budou další obětí. Poměrně běžný námět, jaký se v menších obměnách vyskytuje v mnoha filmech. Tady je ale oživen o to, že šlo o břichomluvkyni, a jejími strašidelnými proprietami, jimiž "mluví" ze záhrobí, jsou loutky. A to je myslím docela originální a nejvíc strašidelné. Vážně, loutky jsou děsivá záležitost. Pamatuji si třeba, že jsem v dětství jednou přespávala u příbuzných, a oni měli v pokoji na klice u skříně pověšenou velkou dřevěnou marionetu. Nic tak děsivého jako tu noc jsem od té doby asi neprožila.
S tím pak souvisí i další dobře strašidelné momenty, jako je hřbitov loutek nebo záblesky na Mary Shaw. A pak když najdou zápisky o snaze vytvořit dokonalou loutku a i "skutečné dokonalé loutky" vyrobené z onoho ztraceného chlapce a Jamieho vlastního otce. Což je navíc i zajímavá věc, pokud film vidím po několikáté a vím tedy, o co jde. Vždycky pak ve scénách s ním zkoumám a snažím se zahlédnout, jak Ella manipuluje s jeho mrtvým tělem tak, aby si toho Jamie nevšiml. A ráda mám i postavu pohřebáka, který zastává typickou roli starého muže věnujícího se nějaké obskurní činnosti, který o událostech ví víc, než chce říct.
Vadí mi ale, že ve všech ostatních ohledech jde o klišovitost a béčkohororovost, což se autoři vůbec nesnažili nijak zlepšit. Například na konci pochopíme, že všechno pravděpodobně připravil duch Mary Shaw a že má něco společného s Ellou. Ale že by došlo k logickému vysvětlení se čekat nedá, takže zůstává jen spousta otázek. Ella byla Mary? Posedlá? Nebo přízrak samotný? Je tedy z Mary Shaw vraždící duch? Je její loutka Billy živá a svá? Obojí? Ani jedno? Ovládá je někdo další? Využívala Marion? Jde prostě o skvělé a hororové scény, ale mnoho z nich nemá žádné vysvětlení nebo alespoň logický základ, byť ve světě duchů a přeludů. Jako by někoho napadla scéna, tak ji tam dal a nestaral se, jestli je provázaná. Prý stačí odpovědět, že to přízrak. Alespoň jim. Jenže mně tedy moc ne.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat