11.6.09

Zmeškaný hovor

Originální název: One Missed Call
Země: USA, Japonsko
Rok: 2008

Remake japonského hororu, ve své době velice známý, protože pracoval s rozšířenou technologií a přiváděl smrt pomocí stále populárnějších mobilních telefonů, si ponechal hlavní zápletku i děj a pokusil se pracovat s napětím tušeného, dokonce odhaleného, ale zdá se, že nevyhnutelného. Hlavní hrdinka Beth Raymond v něm totiž čelila řadě podivných náhod - zemřela známá její nejlepší kamarádky a kolem se začínaly šířit drby, že zemřela v době, která se ukázala u záhadného vzkazu v její hlasové schránce. A zdaleka nebyla poslední, přičemž nebezpečí rychle dojde až k Beth samotné.

Ona kamarádka totiž dorazila na Bethinu party, jenže i jí zazvonil telefon melodií, kterou v mobilu vůbec neměla, a zůstala jí záhadná zprávu na záznamníku. V ní slyšela svůj vlastní hlas, jak říkal nepochopitelné věty, a následně křik. A co bylo ještě zvláštnější, zpráva byla uložena dne, který ještě nenastal. Beth tomu nerozuměla a snad se o to ani příliš nezajímala, ale její kamarádka se chovala čím dál rozrušeněji a v určený den opravdu došlo k tomu, že spadla z nadchodu pod projíždějící vlak. Přičemž Beth s hrůzou sledovala, jak její mrtvá ruka svírající telefon vytáčela další číslo.
Beth proto dostala strach. Zvláště když se zmeškané hovory s tajemnými zprávami množily, a mrtvým, které policie stále zatím měla jen za oběti nehod nebo sebevražd, našli vždy v puse tajemný červený bonbon. Na svou stranu dostala pouze detektiva Jacka Andrewse, jehož sestra zemřela při podivné shodě náhod, ne nepodobné okolnostem úmrtí Behtiných přátel, ale už bylo téměř pozdě. I jí zazvonil telefon a i jí byl vyměřen poslední čas na poslední věci. Ale nevzdala se. Snaží se celé záhadě související s malou mrtvou dívkou a její sestrou přijít na kloub. Nechce zemřít. Spolu s Jackem se vydávají po stopách telefonní společnosti, do opuštěných bytů a strašidelné vyhořelé nemocnice a je zjevné, že někdo nebo spíš něco usiluje o to, aby nic neodhalili. Mají při tom jen několik hodin, než má Beth se zlomeným proč na rtech vydechnout naposledy. Mají šanci zastavit vražednou epidemii?
Jako u všech hororů, které jsou jen předělávkou japonského originálu, jsem radši, že jsem první viděla americkou verzi. Ta japonská mne totiž příliš nenadchla, herce ze Země vycházejícího slunce zkrátka nemám tolik v oblibě, a naopak americká se mi nezdá úplně špatná, i když po shlédnutí traileru musím uznat jednu šokující věc. Ještě, že jsem si sehnala dabing, protože originální hlasy herců jsou tak nevýrazné a nemožné, že by mě z nich nikdy nenapadlo, že jde o horor.
Naštěstí jde ale o poměrně neotřelý nápad s "voláním smrti" a má to něco do sebe. Jako u všech podobných filmů se sice nejprve musíme smířit s tím, že zemře několik lidí prakticky stejným způsobem, než hlavním hrdinům dojde, že se něco děje, a začnou konat, tedy pátrat po příčině a odhalovat roušku tajemství, ale jakmile se odhodlají, jde o dobrý a docela rychlý sešup, který nenechává moc prostoru pro nudu. Naopak nepochybně bude všechny zajímat, jaký je důvod zmeškaných hovorů, proč oběti volají zrovna dotyčným a vůbec, proč zrovna volají, a při konečném vysvětlení by mohlo docela zamrazit.
Vlastně se tím nijak nevymyká z běžné béčkové hororové produkce. Takové, jaká má hromadu fanoušků a je ideálním strašidelným filmem na večer, jenž chceme strávit u obrazovky, ale nestojíme o propracovaný snímek. Má taky všechny typické prvky fungující v hororech. Záhadná úmrtí, nějakou fyzickou věc, která je spojuje, nehmotné pouto s vysvětlením (tady docela originální v tom, že není třeba hledat propojení všech obětí s původcem, jelikož jde v podstatě o řetěz, jehož články se staly články proto, že zrovna byly "nejblíž"), i děti a jejich ujetý svět posílený týráním (ačkoli minulost Beth tu byla dle mě naprosto zbytečná, protože ději nepřidala nic) a dokonce i divné hračky, u nichž si člověk říká, jak by mohlo kohokoli napadnout nejen dát to dítěti, ale mít to vystavené na poličce jako ozdobu. Ta děsivá "emzačka" s kočárem byla tou nejujetější hračkou, jakou kdo mohl zvolit.
Podivné bylo akorát to, jak náhle našli Beth s Jackem spojení s děvčátkem z vyhořelé nemocnice a její sestrou. Já totiž, i když jsem film neviděla poprvé, nepochytila, jak je napadlo jít do jejich starého bytu, kde se prakticky nic nezměnilo, a pak hledat jedinou přeživší holčičku. Jak na ně vůbec přišli. Jakmile se to stalo, už bylo snadné sledovat stopu do nemocnice, najít matku a DVD s důkazem, ovšem proč udělali onen první krok, netuším. A stejně tak byl poněkud matoucí konec, protože to, co se odehrálo, mělo znamenat, že vraždící přízrak s mobilem je zlikvidovaný, je mu konec, hrdina, jenž ho zlikvidoval, to dal jasně najevo, a najednou opět zvonil telefon? V originální verzi existuje i pokračování, ovšem ta americká ho nemá. Navíc režisér ho schválně ani neviděl, stejně jako první díl, tak o co jde?

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat