10.8.09

Evoluce

Originální název: Evolution
Země: USA
Rok: 2001

Jedné noci dopadne do arizonské pouště meteorit. Zničí auto nic netušícímu požárníkovi Wayneovi, vytvoří obrovský kráter a propadne do jeskynního sytému, který vede až ke Grand Canyonu. Místní vysokoškolský učitel Ira Caine a jeho kamarád, geolog a sportovní trenér Harry Block, jsou vysláni na místo zásahu, aby odebrali vzorky. Zdánlivě rutinní výzkum však přinese objev hodný Nobelovy ceny.

Meteorit totiž obsahuje zárodky vesmírných organismů. Ira je nadšeně odebere a hodlá je v laboratoři prozkoumat, a druhý den na místo vezme své studenty. Evoluce, která by ve vesmíru trvala desítky tisíc let, v kráteru probíhá na Zemi neuvěřitelnou rychlostí. Už tehdy se v jeskyni objeví malí zástupci vesmírné hmyzí říše, co se po odchycení přímo před očima dělí a množí, a v malém městečku v Arizoně poblíž jeskyní se začínají vynořovat podivuhodní tvorové, kteří sice nejdřív umírají v pozemské atmosféře, ale velmi rychle se přizpůsobují životu na Zemi, až se z nich vyvinou nejen podivní obojživelníci, ale létající dinosauři a později i primáti připravení převzít vládu nad celými Spojenými státy a později nad celou planetou.
To už se ale do výzkumu vloží i armáda a celou oblast uzavře bez tušení, proti čemu stojí. A protože Ira v ní jistou dobu působil a poštval proti sobě generála Woodmana, nikdo z nových výzkumníků ho o pomoc nepožádá. A když nakonec alespoň upjatá a svědomitá bioložka Allison vezme po počáteční nenávisti Irovy hypotézy v úvahu a pochopí, že v zájmu záchrany lidstva je potřeba spolupracovat, generál ji bez rozmýšlení vyhodí. Pak chybí už jen krůček, aby rozhodl o skoncování s návštěvníky klasickým způsobem - náložemi napalmu, aniž by byl ochoten vyslechnout si fakt, že takové teplo nejen, že organismy nezničí, ale podpoří jejich ještě bleskovější vývoj v monstra. Je tedy jen na Irovi, Harrym, Allison a zbrklém Waynovi, aby se pokusili najít účinný jed dřív, než dojde ke katastrofě. A kupodivu ho naleznou ve velmi nečekaném přípravku.
Celý film je tak v podstatě reklamou na šampon. Ovšem velmi vtipnou a podařenou. Totálně bláznivou, vůbec nebranou vážně a jeho apokalyptická zápletka je postavená na hlavu. V první řadě všemu vévodí obsazení - David Duchovny, na jednu stranu agent Mulder zabývající se mimozemšťany, ale tady to vůbec neplatí a akorát dodává to, co ve správné komedii nesmí chybět - hezkého charismatického chlapa, Julianne Moore zase dodává druhou stranu mince - ženu, kolem které se ten chlap točí. A Orlando Jones a Sean William Scott jsou pak figurky poskakující kolem a svým osobitým stylem zajišťující nejrůznější eskapády.
A o zbytek se postarají vesmírní mutanti. Sice totiž prochází pozemskou evolucí, ale nevyvíjejí se tak, jako my, jelikož se z nich stávají stále zvláštnější a zvláštnější tvorové, které současná věda nedokáže pojmenovat, krom primátů na konci ani nedovedu říct, zda prošli klasickým vývojem od jednobuněčných organismů přes hmyz a plazy až k savcům, a nakonec se stejně změní pouze v obří masu jakési puslující hmoty. A vlastně tohle kupodivu v absurdním prostředí vysoké školy, kde prospívají dvojčata Donaldovi, kteří nejsou schopní ani dát dohromady jeden krátký text, nebo modelka Nadine, která studuje geologii kvůli kreditům na zdravotní školu, tak trochu i přináší nevážnou formou pár informací o evoluci a biologii jako takové. Samozřejmě ale doplněné ranami do rozkroku, kousáním zrůdiček, sprostými gesty, retardovaným chováním a vším typickým pro průměrnou americkou komedii. Včetně úplně hloupé a arogantní armády, kvůli které záchrana světa opět leží na bedrech nesourodé skupinky odvážných. Tedy by se možná kromě reklamy na šampon dalo mluvit i o parodii na hrdinské, katastrofické, sci-fi hororové filmy.
Možná proto tento snímek tak trochu diváky i rozděluje. Některým přijde úplně hloupý, protože jsou zvyklí na parodie typu Scary Movie, kde se o žádné umění nesnaží vůbec, ale jakmile pochopí, že je to opravdu parodie na všemožné vážné žánry (však každou chvíli zakopne o nějakou scénku, u které musí být jasné, že se vážně brát vůbec nepokouší), může se dobře bavit. Protože vědomí, že je to ptákovina, jim umožní připravit se na absurditu a vypnout. A i když ne všude, tady to určitě dokážu. Tenhle film mám ráda. You are so beutiful... to meeeee!

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat