6.8.09

RRRrrrr!!!

Originální název: RRRrrrr!!!
Země: Francie
Rok: 2004

Čistovlasatí žili v dávných dobách pravěku klidný, šťastný a čistý život. Měli své domovy, své vztahy a svůj šampon. Nikoho z nich nenapadlo, že by jim mohl někdo něco provést. Ba ani špinavý a smradlavý sousední kmen Špinavovlasatých, který se sice pokoušel jejich šampon získat, ale nikdy to nedokázal a jejich pokusy Čistovlasatci brali spíš s humorem. Ale jednou v noci se to stalo. Poprvé v historii lidstva byl spáchán zločin. Člověk zabil člověka.
Co bylo motivem? Kdo vyřeší tuto záhadu? Co když je pouze začátkem hrůzostrašné série? Všechny tyto otázky začínají řešit první prehistoričtí vyšetřovatelé Kámen a Kámen zvaný Blonďák. Začíná pravěká špionáž a s ní přichází i první výslechy, sledování a podezřívání.

To ale není jediná věc, s kterou je třeba se potýkat. Čistovlasatí opouští svůj bezpečný život, třeští oči na zavražděnou ženu, podezřívají švadlenu kytaristku a brzy se musí postavit další mrtvole, ale Špinavovlasatí také propadají zoufalství a vymyslí poslední možný plán, jak získat šampon. Přestrojí jednu ze svých řad - krásnou Ghi - jako Čistovlasatou a pošlou ji, aby se připojila k sousednímu kmenu a šampon ukradla. Ale věci naberou úplně jiný směr, když se do ní zamiluje Kámen, Kámen Blonďák na něj začne žárlit, takže se mu na srdce nabalí další trpkost, hned vedle té, že je jako jediný z celého kmene blonďatý, a zločiny se začínají množit.
Souvisí spolu tyto události? Že by za vraždami stáli Špinavovlasatí? Zbrusu noví vyšetřovatelé si to nemyslí, ale motivu ani pachateli blíž nejsou, ač na ně šéf tlačí, aby už konečně zjistili, kdo to byl a proč to šaman udělal. Nikdo totiž nic neviděl, nikdo nic neslyšel, v noci nikdy nikdo nevychází ze své jeskyně, nikdo z těch, kdo byli otočeni zády, vrahem není, nikdo si nekupoval nový kyj, odposlech dálkového hovoru s vrahem moc daleko nevede a strach se šíří. Jak to tedy vyřeší? Jak Kámen zareaguje, když odhalí skutečnou identitu Ghi? A jak se Blonďák vyrovná s velkým tajemstvím odhaleným po setkání se Špinavovlasatci?
Lepší popis vám nejsem schopná poskytnout, protože jde o úplnou ptákovinu s tím nejblbějším možným názvem o neandrtálcích, která se nesnaží vůbec o nic jiného, než o bezduchou komedii. Jak taky jinak, když si ducha první lidé teprve začali budovat. Překvapivě ale už mají vybudovanou nejen celou společnost, ale i rozvinutý jazyk, obchody s kyji, archeologii, mají ponocného, šampon na vlasy, zvyky, dokonce auta a finanční soustavu, a přes to všechno se jen bojí tmy a... vrahů. A právě když se první vrah ukáže, musí zbudovat i vyšetřovací techniky, což vloží do rukou těm nejlínějším a nejbeznadějnějším Kamenům, jaké vůbec mohli najít. Je tedy jasné, že o zábavu nebude nouze.
Krom svérázných závěrů z vyšetřování (mohlo to být zvíře nebo rostlina, oběť má sešité otvory, takže to byla švadlena kytaristka, někdo někoho viděl zády, takže je třeba zatknout všechny, kdo byli otočení zády, když se setmí při pronásledování podezřelé, tak prostě označíme místo, půjdeme spát a ráno budeme pokračovat) jsou však svérázné i všechny ostatní věci. Neexistuje telefon? Nevadí, uděláme ho z rukou. Nemáme auta? Nevadí, budeme předstírat, že ano. Táta umře? Fajn, aspoň můžu spát s mámou. A co děcka? Děcka čumí od rána do večera na fresky. Prostě taková ideální současná civilizace v kamenném prostředí.
Pak ale máme ještě rovinu se Špinavovlasatými, jejich absurdní vydírání pošlete šampon, nebo si useknu ruku, a dokonalý plán na dokonalu krádež. A v tom je asi obrovské překvapení, protože mě ani nenapadlo, že by v tak neskutečné hlouposti mohl hrát Gérard Depardieu. Zvlášť někoho, kdo si s opicí upletl blonďáka.
A vlastně mně osobně i připadá, že tahle rovina je tak trochu navíc a zbytečná. Rozděluje film na dvě samostatné zápletky, protože boj o šampon a vraždy spolu opravdu nesouvisí, a mě o dost víc baví vyšetřování Kamene a Blonďáka. Kdyby z Ghi udělali Kamena, nic by se nezměnilo a i tak by mě film bavil. Ale místo toho takhle na konci navíc řeší usmíření obou kmenů a společnou koupel, což už nijak důležité není.
Jinak ale asi ucházející film, pokud se člověk chce zasmát do neskutečna dovedené absurditě a tak pitomým hláškám, až se z nich staly legendy. Nakonec, možná děj není důležitý vůbec, protože si každý stejně pamatuje jen soubor všeho, co kdy postavy vypustily z úst a čemu se nešlo nesmát, protože je to absolutně mimo. Jen k jedné scéně mám totální výhradu, a to ke snu, kdy se šéf dostane do prodejny praček v současnosti. Do celkového konceptu ujetosti to sedí, jenže to bylo moc a kratší film bez těch několika desítek sekund by byl lepší. Ale na druhou stranu - pokud už má divák náladu na vypnutí mozku a výmaz od podlahy, je to asi jedno. Jen je fakt, že nemáte-li k tomu velice specifickou náladu, můžete být až znechuceni stupiditou tohoto kousku. A to je možná mínus.

Fotky: filmweb

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat