10.5.12

Avatar

Originální název: Avatar
Země: USA, VB
Rok: 2009

Mariňák Jake Sully je po nehodě upoután na vozík. Proto, když se mu naskytne možnost odletět na vzdálenou planetu a nechat vědce implantovat svoje myšlení do uměle vytvořené bytosti, avatara, neváhá, může totiž na této cizí planetě začít nový život v novém těle. Jenže brzy sem dorazí válka mezi lidmi a původními obyvateli a Jake se zamiluje do nepřítelkyně. Na čí stranu se postaví?

Nejprve snad ale něco k začátku a k tomu, co je avatar zač. Jake Sully měl bratra, který pracoval na programu Avatar. Je to program, jenž měl pomoci získat vzácné zdroje z daleké planety Pandora, jenže bratr nečekaně zemřel. A protože tito avataři, tedy tvorové svým tělem stejní jako původní obyvatelé Pandory se mohou napojit jen na mysl toho člověka, s pomocí jehož DNA byli stvořeni, vezmou vojáci na základu Jakea. Jakožto dvojče zemřelého by neměl mít s napojením a pokračováním programu problém. Jediná potíž je tak ta, že Jake, bývalý mariňák, je na vozíku, a tak si možnost pohybu v novém těle užívá víc než ostatní, je emotivnější, akčnější. Není ale jediný, kdo s avatary manipuluje, a když se do své role dostane, zjistí, že původní obyvatelé Pandory už nějakou dobu kontakt s lidmi v nepravé podobě vedou, někteří dokonce umí anglicky a lidé samotní mají mnoho podkladů pro to, aby se mezi ně dokázali vhodně začlenit.
Jake se o to tedy snaží také, ale protože neprošel speciálním výcvikem, všechno se učí za pochodu. S tím mu postupně pomáhá Neytiry, mladá dívka z pandorského lidu Na'vi, která se s ním i přes původní nedůvěru spřátelí. Ukáže mu celý jejich svět a on se do něj postupně víc a víc zamilovává. Dobře ví, že mezi lidmi ho nic nečeká, jen utrpení na vozíku, zatímco tady se mu otevírají obzory a může začít znovu. Dokonce se mu podaří stát členem jejich klanu, jejich bratrem a později i milencem Neytiry. I doktorku Grace, která spolu s ním ve svém avatařím těle původní obyvatele navštěvuje, přijmou mezi sebe. Jenže armáda držící záštitu nad programem odmítá čekat.
Diplomatické úsilí o získání zdrojů a nenásilné přestěhování obyvatel se nezdá účinné, navíc Jake sám brzy pochopí, že je úplně nemožné. A proto se vojáci rozhodnou vzít si co chtějí silou. Začnou ničit a plenit planetu, zabíjet a rozhoří se válka. Jake už tehdy dávno nestojí na straně lidí a snaží se zachránit vše, co je pro celý lid Na'vi tak důležité. Jejich přírodu, jejich víru, jejich posvátné stromy, to všechno, co je s nimi propojeno a co chce armáda zničit, aby je vyhnala. Tento konflikt má spoustu obětí a bohužel i na straně dobra. Může to jeden jediný mariňák, který se vzdal svého původu a přijal pandorskou existenci, zvrátit? Může vyhrát?
Myslím, že celá koncepce filmu je velmi originální a neotřelá, ačkoli s přítomností lidí na cizích planetách a se setkáním s jinými formami života se nesetkáváme poprvé. Sice se mi také obyvatelé Pandory vzhledově moc nelíbí, ale nejde jim nefandit. Celé planetě nejde nefandit. Nádherné barvy, nádherná příroda, úžasné efekty, ten strom duší, na ten bych se mohla dívat hodně dlouho a vážně to k sobě pasuje a lahodí. Oproti tomu vojáci, vědecké prostředí, válka, ničení, původně se sobeckým úmyslem na jedné straně a čistým vědeckým zájmem s podvedeným dobrým záměrem na druhé. A v tom všem příběh jednoho ochrnutého mariňáka, který se chopil šance na nový život s novou láskou.
Obvykle se snažím stát nohama na zemi a nenechat se utrhnout čistě fanouškovským poblázněním a říkat: To bylo bezchybný. Snažím se hledat chyby, něco, co se dá vytknout, abych byla aspoň trochu objektivní. Ale tady mě nenapadá nic. Skvělá doktorka Grace v podání Sigourney Weaver, tvrdý a nelítostný velitel, pár střelených vědců a Jake se svou vlastní osobností a vývojem, to byla trefa do černého. O stvárnění všech zvláštních efektů včetně přírody a samotných avatarů jsem už psala, jejich barevnost v první řadě a kouzelná, fantastická atmosféra v druhé dokrašlují úžasnou podívanou. A děj není nijak extrémně ohromující, ale zase ani ne ohraný, plytký, nezáživný nebo příliš přímočarý. Spíš svěží a dokáže udržet pozornost. Ačkoli samozřejmě všude se najdou předvídatelné scény, chyby v CGI a hluchá místa ve scénáři, když větší důraz byl kladen na obraz. Jednoduše, oddechová záležitost, do které se lze zabrat.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat