16.5.12

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

Originální název: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Země: USA
Rok: 2011

Johnny Depp se vrací ke své ikonické roli kapitána Jacka Sparrowa v akčním příběhu plném pravdy, zrady, mládí a odchodů. Když se Jack setká se ženou ze své minulosti, není si jistý, zda jde o lásku - nebo zda tato žena jen "hraje na city" a využívá ho, aby našla legendární Pramen mládí. Když ho donutí, aby vstoupil na palubu Queen Anne's Revenge, lodi obávaného piráta Černovouse, Jack se ocitá v nečekaném dobrodružství, kde neví, koho se obávat více: Černovouse nebo ženy ze své minulosti.
Jack se opravdu, jak říká oficiální text, vrací v plné parádě, s ním už ale jen zlomek starých známých postav. Gibbs, Barbossa a... a to je asi tak všechno. Místo Willa a Elizabeth tu máme tajemnou Angelicu, Jackovu bývalou milenku a zároveň dceru kapitána Černovouse, a krutého Černovouse samotného. Tentokrát už nejde o válku mezi piráty a Východoindickou společností, ale o nalezení pramene mládí, o což usilují Španělé, aby ho ve jménu Boha zničili, Angličané pro svého krále toužícího zůstat navždy mocný a piráti, jako vždy, sami pro sebe. A do všeho vstupuje Jack, protože bez něj by ho nejspíš ani nenašli - je po fingovaném soudu a zradě zajat králem, pro nějž pracuje Barbossa, a zjistí, o co jde. Následně uteče, narazí na Angelicu, ta ho zatáhne na loď svého otce, který po prameni touží také, a Jack je tak nucen šikovně manévrovat mezi třemi stranami.
Samozřejmě se na cestě bude muset utkat se spoustou nepřátel - lidskými, nadpřirozenými (sem spadá i nový motiv v pirátech - mořské panny coby jeden z nutných prostředků, který ukáže cestu k prameni) i citovými, bude věčně na kordy s mladou Angelicou, jež mu nemůže zapomenout, že ji v klášteře svedl na hříšnou cestu, a nakonec se bude muset i nebývale závažně rozhodnout a nechat promluvit svůj nezkažený koutek srdce. Ačkoli aby se z Jacka náhodou nestal někdo citlivý a empatický, vše zakončí vskutku po svém.
Ke stylu tohoto filmu mám spoustu nehezkých připomínek. Veskrze se dají shrnout do krátké věty - zklamal mě. Začínáme soudem a popravou. Čili se vracíme k úplnému začátku. Když to začíná, říkáte si - aha, chtějí zase popravit Jacka. Ale ouha, on je to Gibbs, kterému říkají Jacku. Záběr na přicházejícího soudce, který má vynést výrok trestu smrti. Aniž kamera zabere jeho tvář, je vám jasné, že je to převlečený Jack. Dostane Gibbse ven a podplatí kočího vězeňského kočáru, aby je vyvezl z města. Tady vás ihned napadne, že je stejně doveze opravdu do vězení. A přichází královský námořník - Barbossa. To taky zas tolik nepřekvapí. Následující Jackův útěk z pevnosti? To ani nemrknete údivem, jelikož je za všechny tři předcházející díly normální, že lhostejno počtu stráží, on se ven spolehlivě dostane.
A pak už je to ohrané. Jackova "stará známá, kterou vojel a znemožnil jí vstoupit do řádu", moře, lodě, nadpřirozeno. Akorát je trochu nezvyklá pozice, když se Jack dostane na loď Pomsta královny Anny jako řadový námořník. Ale netrvá dlouho a stejně už ho nevidíte ani hnout prstem, naopak motat se kolem Angelicy, která vyklopí, že je dcerou obávaného Černovouse. Tak si aspoň říkáte, co za stvůru, kterou její krvavá pověst dalece předchází, to bude. Víme, jaký byl Davy Jones. Ale on vyleze celkem obyčejný pirát, ospale a znuděně se ptá co se děje, když mu na lodi propukne vzpoura, neřve, jenom mávne šavlí a jeho loď se o neposluchy postará. A když ne, tak naprosto klidně pronese, že někoho zabije, a má o respekt postaráno. Navíc ve srovnání s Pintelem a Ragettim z předchozích dílů si říkáte, že vypadá ještě jako milý, trochu přísný dědula.
A když se konečně dostaneme na místo, kde se má pramen mládí ukrývat, ejhle, musíme provést rituál, o kterém Jack moc neví, zato Angelica, kdo ví jak, všechno. Potřebujeme k tomu ukrást nějaké kalichy a najít mořskou pannu. Mořskou pannu najdeme. Při tom jich pár zabijeme, zatímco ony povraždí pár pirátů a skoro všechny Brity. A co se nestane? Zamiluje se do ní mladý katolík a ona se zamiluje do něj. Už z ní není mořská panna. Už je z ní Syrena. Za to si však nezaslouží nic než smrt, ale ač asi dvakrát ho zabijou, on to vždycky přežije. Takový svatý Chuck Norris. Občas potom děj proloží svými oblažujícími milostnými scénkami, kdy on běhá s nahou hrudí a s pohledem zraněného kotěte a ve finále jejím zachráněním a následným jeho zachráněním. Či spíš...
A kalichy taky najdeme. Na lodi námořníka Ponce de Leona. Ale ejhle, ona stojí na útesu a jeden neopatrný krok ji shodí dolů. A druhé ejhle, Barbossa už tam je. Chvíle balancování, rvačky, dohadů. A tak se Jack s Barbossou na čas spojí, aby získali poháry a vůbec se dostali k prameni. Aby svedli finální "velkolepou" bitvu u pramene, která taky zrovna za moc nestojí. Hlavně proto, že opět ničím nepřekvapí. Barbossův otrávený meč probodne Černovouse a škrábne Angelicu. A jak všichni jistojistě čekáme, Jack naplní poháry z posledních kapek zničeného pramene a nabídne jeden pohár, který život vezme, a jeden, který ho dá, mezi Angelicu a Černovouse. Přitom je naprosto zřejmé, jak je zaonačí, aby přežil ten, u koho chce, aby přežil. A aby nakonec byl seřván a zanechán na pustém ostrově. Zdá se mi, že to tu už taky bylo. Ohrané prvky a žádné velké překvapení. Ten film opravdu umí zklamat. 
Ale musím přiznat, že obsahuje originální nebo velmi zábavné scény. Nejvíc památná je asi ta s voodoo panenkou a komentování finálního střetu Jackem. Nebo závěr s Černou perlou v lahvi a plán, jak ji dostat ven.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat