12.9.12

Populace 436

Originální název: Population 436
Země: Kanada
Rok: 2006

Idylické městečko Rockwell Falls budí na první pohled dojem ráje na Zemi. Ale když federální vyšetřovatel Steve Kady do města přijíždí, aby zjistil, proč se tu už sto let nemění počet obyvatel, brzy objevuje, co se pod dokonalým povrchem opravdu skrývá. Kady se zaplétá do zvrácené spleti náboženských vášní a puritánské tradice, ze které se dosud nikomu nepodařilo uniknout. A tak v tomhle napínavém thrilleru musí buď najít cestu ven - nebo zemře.

Vlastně se to dá takhle shrnout, i podle oficiální anotace, ale já bych ráda děj trochu upřesnila. Kady vystupuje jako sčítací komisař a hledá Rockwell Falls, kde má provést sčítání lidí. Cestou mu ale nikdo nechce pomoci se do městečka dostat, až těsně před jeho hranicí píchne kolo. Do města ho poté odveze policista a Kady zjistí, že ho všichni až přespříliš vřele vítají, jsou na něj neskutečně milí a ubytují ho v domácnosti snoubenky onoho policisty. Kadymu jejich vřelost místy přijde až přehnaná, ale moc se o ni nestará a pracuje na svém sčítání. Zjišťuje při tom, že posledních sto let se počet obyvatel drží stále přísně na 436. Objeví u místního lékaře také zavřenou malou dívku Amandu, která údajně trpí zvláštní nemocí. Zatím se stále ale nechává přesvědčovat o nevinnosti všeho kolem, užívá si starosvětského života, spřátelí se s oním policistou a velmi sblíží s jeho nastávající.
Jenže poté se zúčastní slavnosti, jejímž vrcholem je sebevražda jedné z Rockwellských žen. Dozvídá se, že je to kvůli němu. Že on už nemůže město opustit, a aby se zachoval počet obyvatel, žena se obětovala a byla to pro ni čest. Dozvídá se tak o šílených božích zákonech, které si lidé do městečka přinesli a důsledně je dodržují, a také o tom, že kdokoli chce město opustit, je tak dlouho týrán pochybnými psychiatrickými metodami, až se zlomí a se šťastným, vymytým mozkem pokračuje v prostém životě. Kady tak ale dopadnout nechce a pokusí se uniknout. Pokusí se vzít s sebou i malou Amandu a také ženu, do které se zamiloval a nevěří, že pokus opustit Rockwell Falls bůh trestá smrtí. Má se o tom snad teď přesvědčit?
Poměrně zajímavý thriller s neobvyklým námětem má jen jednu vadu - pointa dojde divákovi prakticky hned, jak si přečte název a spatří první minuty. Hned tak chápe, že jde o město, co si udržuje stále stejnou populaci. Neví jen jak a proč. A to jediné ho nutí dívat se dál. Brzy na to potom pochopí, že Kadyho budou chtít začlenit do města a s tím by snad mohl film v polovině přerušit. Jenže naštěstí se objeví nová zápletka, a to ta, že Kady odhaluje, proč trvají na čísle 436 a proč nikdo z obyvatel nikdy, vůbec nikdy, město opustit nesmí. A postupně se dostane až do fáze napětí, kdy sleduje Kadyho šílený pokus o útěk a záchranu dvou dalších lidí. A když už si myslí, že se vše podařilo, děj se zamotá znovu.
To asi film zachraňuje, stále nové problémy a nové zápletky. Ale nepomáhá to docela. Scény jsou často předvídatelné a to, že je předem jasné, o co jde, je opravdu velké mínus a řadí to tak film spíš k odpočinkovým. Navíc se občas i velmi nešťastně řadí k hororům, přičemž hororové prvky vůbec neobsahuje, stejně jako žádná velká nečekaná překvapení, snad jen kromě toho na konci. Přesto ale není škoda času film shlédnout. Hlavní hrdina je sympatický muž, žádný vysvalený playboy, vlastně úředník, a sledování jeho cesty, jeho pochopení a jeho snahy není nepříjemné, jako se občas stává u hysterek v koncích nebo nevěřících Tomášů.
Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat