22.7.13

Addamsova rodina 2

Originální název: Addams Family Values
Země: USA
Rok: 1993

Pochmurně šťastní Addamsovi žijící v gotickém sídle uprostřed hřbitova vítají nového člena jejich rodiny - synka Puberta. Rodiče a babička jsou z něj přímo unešení. Jenže Wednesday a Pugsley už tak ne. Věří tomu, že když se narodí nové dítě, jedno starší musí zemřít, a tak se pokouší zlikvidovat Puberta dříve, než k tomu dojde. Rodiče už na ně tak přestávají stačit a rozhodnou se najmout chůvu. Protože ale všechny uchazečky zatím s křikem utekly a vytrvala pouze jediná, stane se novou chůvou elegantní a krásná Debbie. Přičemž nikdo netuší, že Debbie není tou, za kterou se vydává.
Je to žena milující peníze. Vždy si proto vyhlédne bohatého ženicha, po svatbě ho zabije a zmizí i s tučným dědictvím. Tentokrát si vybrala osamělého Festera, strýce dětí, a aby se k němu dostala a měla volné pole působnosti, stane se chůvou Addamsových a přesvědčí Morticii a Gomeze, že jejich děti touží vyrazit na letní tábor. Potom už se jen snaží dostat Festera pod čepec. Jenže i když jsou děti pryč, i když se Debbiin plán nakonec začne naplňovat, Addamsovi se určitě velmi svérázně postarají o to, že to nebude ona, kdo se na konci vítězoslavně zasměje.
Musím říct, že tenhle díl mám mnohem radši než ten první. Líbí se mi, jak Debbie úplně poblázní Festera, a ten dělá všechno, co řekne. Snaží se adaptovat ze své morbidní existence na manžela luxusní dámy v lusuxním prostředí, vůbec nechápe, o co jí jde, a nevědomky maří jeden její pokus ho zabít za druhým.
Ale ještě radši mám scény z tábora, na němž jsou děti. Herce, který hraje vedoucího tábora, zbožňuju v nejrůznějších komediích. A tady se svou nesnesitelnou sestrou vytvořili něco, co je pro spořádané dětičky rájem, ale pro Wednesdey a Pugsleyho hotový horor. Je vážně velmi zábavné sledovat, jak jim naskakuje kopřivka z takových běžných činností jako divadlo nebo tábornické písně. A Wednesdeyin astmatický nápadník už je jen takový perfektní dodatek.
Skvělý je i konec, kde celou situaci zachrání batole Pubert. Vždycky mě dostane scéna, kdy vyletí do vzduchu a zamává do letadla rodičům té rozmazlené Amandy z tábora a oni, přepjatí z pekla, ve který Addamsovi nakonec tábor proměnili, už ani nemají sílu reagovat. Vlastně ani nevím, jestli můžu najít nějaká negativa. Filmy o Addamsových jsou skvělé, netradiční komedie, kde se řeší zdánlivě běžné problémy jednotlivých lidí, ale v naprosto netradičním prostředí, které to celé vtipně zpestřuje a dokresluje.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat