26.7.13

Blog.cz podporuje pokusy o sebevraždu

Představte si blog. Má třeba i skvělý design. Vyjadřování autora je na úrovni. Neplácá tam blbosti. Mluví česky. Dokonce správně česky. A každý den popisuje, jak ostří nůž, splétá oprátku, nebo jak postupně prohlíží lékárny, aby porovnal ceny těch nejsilnějších léků na trhu. A samozřejmě pak taky píše, jak to všechno užívá a třeba natočí živý vstup o svém finále.
Podporovali byste ho? Tleskali byste mu a tvrdili, že toto je naprosto správný postup, styl a všichni, kdo s tím nesouhlasí, jsou živí závistivci?
Asi ne.

Ale jak jsem slyšela, blog.cz to podporuje.
Prý tam před pár dny mohutně projížděly různé hubnoucí blogy hraničící až s fanoušky anorexie na titulce. Takže blog.cz prostě podporoval pomalou agonickou sebevraždu. K ničemu jinému to totiž nevede. Hubnout se nedá nejezením. Dá se to menším jezením, pokud jste rozežraní, pohybem a změnou svých návyků, ale ne vyškrtnutím jídla ze života a vytvořením si vlastního fantasmagorického království. Tak proč ta podpora? Adminům asi nikdo neřekl, že anorektičky nemaj velký kozy.

Pokud už nikdo nechce nebo nemá sílu pomoct (protože pomoct lidem na dálku je strašně těžké, často nemožné), ať si toho aspoň nevšímá. Dotyčný autor anorektického blogu sice asi bude pokračovat, pokud už do toho spadnul a rodiče nemá dost vnímavé, ale jeho blog nebude navštěvovaný a on s sebou nestáhne další. Krucipísek, vždyť je to jako komunita fanoušků rakoviny, kteří touží ji dostat! Taky je to nemoc, z které je možné se vyléčit, ale málokdy se to podaří a tělo i mysl jsou vždycky naprosto zdevastované. Ne, nehodlám to podporovat.
Rušte je!

Nemyslím si totiž, že je to v souladu s právem vyjádřit svůj názor. Ty dámy či ti pánové, kteří takový blog sepíšou a ať už popravdě nebo jen ve výmyslu tam mluví o tom, že anorexie je naprosto perfektní a dokonalý životní styl, bez ohledu na to, že na konci je očekává kostlivcová podoba v rakvi dřív, než budou pod zemí, tím ohrožují psychické i fyzické zdraví svých čtenářů z řad nejistých a zakomplexovaných osob, které se snadno nechají zlákat na špatnou cestu. A to dost závažně.
Jak jsem říkala, je to asi jako blog, který naprosto otevřeně vymýšlí ty nejlepší způsoby sebevražd a píše o tom, jak by to měli všichni udělat. Jakmile má někdo z výše zmíněných nějaké následovatele, je to už špatné a právo vyjádřit svůj názor by se zde mělo rozhodně podřídit životu a zdraví, nejzákladnějším a nejdůležitějším právům každého člověka.

Taky nejde jen tak napsat 'vezmi si heroin, budeš se cítit skvěle a nic ti to neudělá' a potom tvrdit, že ten druhý je idiot, že to doopravdy udělal, a že já na tom nemám žádnou vinu. Vždyť jsem ho navedla! A autoři pro-ana blogů taky ostatní navádějí, ať do nebezpečné nemoci spadnou s nimi. I když tam přímo nenapíšou udělej to. Stačí, že to vůbec napíšou. Lidé se totiž inspirují i bez jasného příkazu, inspirují se prostě tím, co je zaujme, a nemusí nikde stát 'tohle zkus taky'. A když tam vstoupí člověk nespokojený se svým vzhledem nebo váhou a najde celý návod, v tomto případě jídelníček nula nula nic plus namočená vata, je v tom návádění k zoufalému sebepoškozování naprosto zřetelné.

Nemá smysl hučet do autorů pro-ana blogů, aby toho nechali. Od toho by měla být jejich rodina, jejich přátelé a jejich lékaři, kteří je každý den vidí a měli by vidět, ale má smysl je nepovolovat, nečíst a absolutně nezviditelňovat tam, kde je taková koncentrace puberťáků. Nezviditelňovat nikde. Ale tam hlavně.

A pokud ne, pokud se blog.cz dál bude tvářit jako veselý podporovatel pro-ana, navrhuji založit klub násilných pedofilů. Taky je to porucha, taky je nebezpečná, a tak by ji taky měli podporovat, né?

Článek na téma Pro ana blogy.

Žádné komentáře:

Okomentovat