20.1.20

Soukromí už jsem koupila

Na blog.cz se objevilo téma týdne koupím soukromí. Nejdřív mi to bylo jedno, jako už všechno na blog.cz, ale pak jsem ráno došla do práce, zjistila, že nemám klíče, a hrůza mě omyla. Mohou být jen na dvou místech! Ve vchodových dveřích domu nebo v popelnici, kterou mají do hodiny vyvézt, páč jsem cestou vynášela koš. Nasadila jsem proto trysky, volala majitelce, upocená a zasněžená doběhla zpátky, tam klíče opravdu našla v domovních dveřích, zvenku, takže jsem ještě k tomu uvěznila celej barák, a pak zase letěla zpátky. A u toho se rozhodla, že na tohle téma přece jen něco napíšu.

Koupím soukromí je věta, kterou jsem nikdy přímo nezformulovala, ale jejíž poselství mi hlavou rezonovalo mockrát. Protože zatímco rodiče mají dvoupatrový rodinný dům, kde jsem od sedmé třídy měla vlastní pokoj, a tak jsem od nějakých 11, 12 (tolik mi bylo v sedmé třídě) zvyklá na absolutní soukromí, od nástupu na vysokou se všechno změnilo a teprve předloni jsem se konečně dostala k uzavření kupní smlouvy na soukromí. Teda ona se kamufluje jako nájemní smlouva, ovšem nebudeme slovíčkařit, u soudu nestojíme.

Já totiž jsem introvertní člověk. Nevadí mi strávit x dní sama, třeba vůbec nahlas nepromluvit, právě naopak. Však nahlas to nebudou o nic větší moudra než potichu, a když jsem byla přes Vánoce 14 dní u rodičů, kde byli i oba bratři, nakonec mi z tolika lidí začalo hrabat. Bývalo to dokonce horší, v dobách, kdy už to hraničilo se sociální úzkostí. Zkrátka, čím déle jsem ve společnosti, tím déle se musím zotavovat. Představte si palácovou kočku. Možná je v tom taky podmíněný reflex, že když budu doma sama, nikdo po mně nemůže nic chtít, vybudovaný po letech  "táta dorazí a všem vymyslí práci". Stále si představujte kočku. I když ne, že bych si nějakou kravinu na půl dne nevymyslela sama. Akorát na ni potřebuju i být sama. V klidu. Bez cizích keců. Bez cizích očí. Bez přítomnosti jiné vnímající dýchající bytosti, která může jednak soudit a jednak otravovat.  Prostě v soukromí! Přičemž po maturitě už se takové soukromí sehnat nedalo.

Spolu s vysokou jsem nastoupila na kolej. Denní dojíždění do Plzně bylo vlakovými dispozicemi stejné, jako kdybych tam dojížděla z ČB, kde bydlím teď, a jestli nevíte, co je na tom špatného, tak se podívejte na mapu. Kolej tedy byla jasná volba. Jenže ne volba poslední. Nevzpomínám si už, zda jsem i do prváku mohla naklikat konkrétní pokoj přes web, určitě to šlo v každém dalším ročníku, ale jestli ano, další volba byla jednolůžák, dvoulůžák, trojlůžák s tomu odpovídajícím snižováním částky, a chodbový nebo buňka. Což znamená používat lednici, záchod a sprchy na chodbě pro celé patro, nebo je mít v buňce společné pro dva pokoje.

V tu chvíli u mě touha nad koupelnovým soukromím vyhrála nad touhou nesdílet pokoj, takže jsem skončila na buňkovém dvoulůžáku. Nicméně o soukromí jsem tak jako tak přišla, protože jsem musela spát v jednom pokoji s cizí osobou, všechny věci mít pod dohledem cizí osoby a prakticky všechno, co bych jinak dělala v soukromí, pod dohledem cizí osoby, nebo zablokovat koupelnu sdílenou s cizími osobami. A to nepočítám holuby! Nebyla jsem nadšená. Už vůbec, když ona cizí osoba nebyla zároveň příjemná osoba. Naštěstí se odstěhovala ještě před koncem prvního semestru a šoupli tam jinou, přátelštější. Přesto se již závist kolegům v jednolůžácích projevovala. 

Ve druháku a hlavně ve třeťáku se to zlepšilo. Sice moc ne se soukromím koupelnovým, ale já se přestěhovala se spolužačkou do jiného buňkového pokoje, ona nastoupila ještě na jiný obor v Praze a nakonec se na koleji ukázala tak na jednu noc za týden. Já tedy měla většinu času soukromý dvoulůžák a hned jsem se cítila o mnoho lépe. Ovšem jen do čtvrťáku, protože to spolužačka skončila veškeré studium v Plzni a já dostala novou spolubydlící. Z oboru a o rok výš, takže jsem měla zdroje z první ruky, ale zase to byl cizí člověk trvale v Plzni a moje soukromí značně utrpělo. Kolegům z jednolůžáku jsem záviděla čím dál víc. Nikdo jim necivěl do talíře, nikdo na ně necivěl ráno, když vstávali, nikdo necivěl na sebemenší problém, co najednou řešili, nemuseli řešit, jestli nevstávají o dvě hodiny dřív než ten druhý. A ti holubi! Jednolůžka neměla balkony plné holubů! Já vím, některým je to fuk, ale mně tohle strašlivě vadí.

Tehdy se také našla nabídka, jak aspoň část soukromí "koupit" zpátky. Nájem bytu obývaný studenty, kde jsem za částku o pouhé dvě stovky vyšší sice stále sdílela jeden (mnohem lepší) pokoj s mou  jinou spolužačkou, ale k dispozici byla i další místnost, když chtěl člověk zalézt do nory. Což nakonec za tu "cenu soukromí" stálo. Jenže to dlouho nevydrželo a na nový semestr jsem náhle musela zase na kolej, protože majitelka bytu se rozhodla ho ku příležitosti odstěhování všech jeho obyvatel, o čemž mi neřekli, kromě mě, což věděli, inzerovat už jen jako celistvou jednotku pro jednoho nájemníka. Proto jsem opět skončila na (o dost menším) pokoji s úplně cizí osobou s úplnou ztrátou soukromí, protože tahle osoba tam byla skoro stejně často jako já, většinou ještě s přítelem, a mně nebylo příjemné mít je věčně za zadkem. To byl taky jeden celý semestr.

Pak jsem studium na semestr přerušila, a když se mi povedlo na ten další vyřídit všechny papíry, koleje už neměly volno. Na řadu přišla soukromá studentská ubytovna, technicky mnohem hezčí, lidí méně, soukromím totéž co kolej. Sdílený pokoj, sdílená koupelna. Tady navíc koupelna bez zámku, takže originální nápady, jak vyvěšovat obsazeno, když se ty cedulky věčně ztrácely. Což trvalo až do promoce. Snad by se dalo namítat, že koupit si soukromí aspoň v koupelně šlo za pár korun pořízením nějaké zástrčky. Ano. Ovšem sežeňte k tomu majitele, když kauci jsem z něj zpátky tahala čtyři měsíce. Zástrčka by byla tak na šest.

A ani když jsem odpromovala, se mi soukromí stále nedařilo koupit. Do nové práce se opět nedalo dojíždět. Vlakem dvě hodiny, autobusem o půl hodiny méně. Nebylo snadné ani najít finančně snesitelné ubytování, nájmy tehdy už rostly. Proto jsem zamířila do sdíleného bydlení. Cena byla asi o litr vyšší než kolej a konečně mi to koupilo částečné soukromí. Vlastní ložnici. Měla jsem vizuálně kam zalézt, když už ne akusticky. Avšak kuchyni a koupelnu jsem opět sdílela se čtyřmi cizími osobami a jak to dopadlo, píšu >>tady. Jestli neuhnili, hnijí dodnes. Navíc to prostě není pohodlný. Můj největší problém s absencí soukromí je hluk, nálady a tělesné pochody. Když jsem doma, máme nějakou souhru, jsme dost sžití, abychom to neřešili. Ale když jsem mezi cizími, nikdy není ticho, kdy bych potřebovala, nikdy není volné, co bych potřebovala, na všem se hůř domlouvá, je mi extrémně nepříjemné používání záchoda a koupelny, zejména v době, kdy jsou všichni cizí taky doma a já mám nějaký problém, všechno, co se stane, se stane jim na očích, nemám klid, pořád mám refelx připravit se, že tam někdo vleze nebo se ozve zvonek, kdykoli slyším dveře nebo hlasy (to ve mně zůstává i když vím, že nejdou za mnou, prostě najednou se hodit do pozoru, pokračujte s kočkou) a zkrátka vytočit mě tam bylo snadné každý den.

Tak jsem nakonec do toho úplného soukromí s vyteklými nervy investovala. Částkou nemalou. Ale stálo to za to. Konečně jsem si ho koupila v bytě, kde kromě mě nikdo neoxiduje. A vím jedno. Pokud se neocitnu v situaci, kde by nájem spolkl celý můj příjem, nikdo už mě do spolubydlení nedostane, protože koupě soukromí pro mě byla jedna z nejlepších koupí vůbec. Však já toho zase tolik nepotřebuju. Jídlo, počítač, internet, sem tam nějakou knížku a soukromí. A spát. Jé, jak já bych spala.


Článek na téma "Koupím soukromí"

9 komentářů:

  1. Anonymní20.1.20

    Taky pěkný zážitky :( . Taky si myslím,že pokud to jde , tak si stojí za to připlatit. Kdysi jsem měla možnost zůstat žít ještě nějakej čas v Praze , kde jsem předtím žila na jedno garsonce , ale tentokrát bych musela bydlet s někým a ještě ve stejným pokoji . Takže to fakt ne , to by bylo jako na intru . Prahu jsem kvůli tomu vzdala . Hrachajdice

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě kluka, který s tebou bude probírat různé palčivé otázky, sledovat seriály, pro nějaké sofistikované lidi chodit na výlety a plánovat domácnost. Prostě život. Ten chybí, když je člověk sám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je něco, pro co cítím potřebu méně a méně.

      Vymazat
  3. No páni, máš tedy v téhle oblasti pořádně pestrou historii! Moc ti to soukromí přeju, po těch letech si ho rozhodně zasloužíš :-)
    Mám pocit, že do potřeby bydlet samostatně a bez spolubydlících člověk tak nějak samovolně dostárne, i když mu to předtím nevadilo. Já jsem kupříkladu nikdy neměla vlastní pokoj, na začátku vejšky jsem byla na trojlůžáku (ovšem ne na koleji, ale na sdíleném bytě) a byla tak moc spokojená. Postupně jsem migrovala na dvojlůžák no a pak už na mě bylo i to moc. Holt stárneme a jsme čím dál pohodlnější. Budiž nám to přáno :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, to ses nikde na moc dlouho nezastavila :( vubec ti tu zkusenost nezavidim. Ja mela to stesti, ze jsem uz na vysce mela pritele a moznost bydlet u nej, takze s kolejemi zadnou zkusenost nemam. A boze, jak ja ti rozumim, ze si nedokazes ani dojit na zachod kdyz jsou kolem cizi lide!

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, dost jsem si oddychla, že to někdo vidí stejně jako já :D Jsem také introvert, takže přesně chápu, o čem píšeš a že bez soukromí se nedá v klidu žít. Nikdy jsem nechápala, jak to někdo může vydržet, nebo že jsou dokonce lidi, kterým to nevadí:D Naštěstí jsem k tomu nikdy nebyla nucena, i za cenu třeba větších výdajů a ani bych do toho nikdy nešla. Opravdová noční můra! :D Je hezké, že jsi teď spokojená a v klidu svého soukromí, to ti moc přeju :)

    OdpovědětVymazat
  6. Patřím do druhé skupiny. Pár let jsem bydlela v bytě sama, ale spolubydlení mi přijde příjemnější než být doma úplně sama. Stačí mi mít svůj vlastní kout a o zbytek se ráda podělím. Ve výsledku jsem se v době, kdy už vydělávám a byt bych v pohodě utáhla, vrátila ke spolubydlení, takže bydlím nejen s přítelem, ale i s dalším "cizím" klukem, a velmi často u nás přespávají různé návštěvy. A mně to přijde moc fajn. :)

    Zajímalo by mě, nakolik tě ovlivnilo dětství/puberta, když jsi měla vlastní pokoj. Já i přítel pocházíme z větší rodiny, co se musela dělit o malý prostor, a tak i možná proto je pro nás samozřejmé prostor sdílet i v dospělosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že dětství a puberta mě ovlivnilo úplně nejvíc. Jsem z velký a hodně rozvětvený rodiny, ale z velkýho baráku a i přesto jsem se vždycky nejvíc těšila na to, až mě nikdo kolem nebude prudit a budu mít všechno i pro sebe. Právě naopak, nutnost prostor furt s někým sdílet jen vybičovávala touhu mít prostor jen a jen pro sebe.

      Vymazat
    2. No, asi to opravdu bude spíše o té introverzi/extroverzi... Já se sice taky ohromně těšila na bydlení ve vlastním, ale po pár měsících jsem naznala, že to vlastně vůbec nepotřebuji.

      Vymazat