12.6.15

Neříkej žena, sexisto!

Jo, vážně mi připadá, že mnohdy už jen tohle je označované za sexismus. A já tu mlátím hlavou do zdi.
Když jsem si přečetla článek, že ženy se budou dívat na Game of Thrones, když jim muži vypípají vraždění a znásilňování, budou fandit Daenerys a významně do nich šťouchnou při některém romantickém momentu, TO mi připadalo jako sexismus a chyba v článku. To byl návod, jak k seriálu přilákat slepice, ne ženy. Ale pak jsem narazila na prakticky opačnou stranu mince a... ještě byla vděčná za návod pro slepice.

Nemám totiž kdy jít do kina, tak hlídám, kdy už půjde pirátit Jurský svět. A tak jsem přišla na článek nazvaný "Je Jurský svět sexistický?" Považovala jsem to za parodii, protože o "koukání dinosaurkám pod sukni" už víme z Jurského parku. Ale to, co jsem našla, mě přinutilo k činům, po kterých bude má zeď potřebovat novou omítku.
Jen tak pro zkrácenou ukázku:

Autoři článku vytáhli všechny podstatnější ženské postavy a hodnotily, nakolik je jejich napsaná osobnost sexistická.
-je dobrá s počítači, ale není upřímná o tom, jak to má se vztahy? 4 body z 10 pro sexismus!
-arogantní a nudná asistentka? 6 bodů pro sexismus!
-matka obávající se o potomky a propadající emocím, když se dostanou do potíží s dinosaury? Rovných 8! Sexistický jako prase!
-mrcha ve vysokém postavení, jež si ani původně nepamatovala, kolik je jejím příbuzným? To je super, ale podělala si to, když potkala příšeru, začala se chovat jako člověk a nechala si pomoct mužem. Takže 5.

A kdo je tedy správně a nesexisticky napsaná ženská postava? Geneticky upravená samice dinosaura, která bezohledně vraždí, má "chuť na syrové maso a nebere zajatce, což jsou obvykle atributy ve filmech spojované s muži". Oh.
Takže když odhlédnu od toho, že jsem v žádném filmu ještě neviděla muže s neukojitelnou touhou po syrovém mase (Lupina při úplňku nepočítám), že si celkově protiřečí, a že nesexisticky napsaná žena je pro ně dinosaurus, zbývá mi jen jediná možná reakce. A to přesto, že nenávidím gify v článcích.
zdroj
Je hrozně pozorné, když přiskřípnete koule chlápkovi, jenž vyřvává, že ženská patří do kuchyně. Ale je taky hrozně retardované předstírat, že odlišná pohlaví existují jen v obchodech s oblečením a pornu. Ona totiž existují, pozor, všude!
Žena samozřejmě není méněcenná a je dost zastaralé zobrazovat je výhradně jako chudinky, které bez muže nedokáží ani nakoupit, ale vážně, co je tak neskutečně sexistického na tom, že si nechá pomoct, když má on se situací větší zkušenosti? Co je sexistického na tom, když některá nechce být svině v kostýmku? A co je sakra sexistickýho na projevu emocí vůči vlastním dětem?! Proč se to dovádí do naprosto absurdních výšin, kdy se ze "sexismus je, když diskriminujete na základě pohlaví" stalo "sexismus je, když někoho napadne, že se hodí"?

Rozdíly mezi ženou a mužem existují a existovat budou. Dokonce existují rozdíly mezi ženou a ženou a mužem a mužem. Ne homo. Kdyby nebyly potřeba, jsme všichni robotí hermafroditi oplodňující sami sebe nitrogenitální trubičkou. A to nesmaže žádný připitomělý pokus žádat filmový průmysl, aby ženy zobrazoval pořádně a silně, asi jako samici tyranosaura, která nejdřív kouše a pak se ptá. Jo, některé takové jsou. Bezohledné, bezcitné mrchy šlapající po zádech a mrtvolách a po zádech mrtvol, ale víte co? Když mrchu potkáte ve skutečném životě, kolik ze zarytých feministů a anitsexistů ji poplácá za dobrou práci a nepošle do pr...ádelny? Kolik by ji chtělo doma? A proč vůbec by tohle mělo být správnější a proč je pak každá jiná vnímaná jako služka, které chybí už jen řetěz? Není zrovna TO sexistické?

Protože když nějaká holka ukazuje emoce, stará se o rodinu, zajímají ji ostatní, není kariéristka nebo jen nechce být drsňačka, přece automaticky nefunguje jako puťka všech mužů v okolí! Prostě je taková! Má jinou osobnost. Ale neznamená to, že nemůže být chytrá nebo schopná celý den házet lopatou a každého druhého chlapa strčit do kapsy. Nebo že dokonce nemá respekt. A na druhou stranu, každý muž taky není Rambo. Tak proč ze všech ženských postav na sílu dělat Terminátora v sukni? Co je špatného a sexistického na uznání, že existuje rozmanitost osobností a charakterů? Vždyť to tak prostě je! Průměrná žena neuzvedne tolik, co průměrný chlap, průměrný chlap projevuje méně emocí ohledně svých dětí, než průměrná žena, a průměrné dítě má obou dvou průměrně plné zuby. Natož, když je to voják a vědkyně nebo bezdětný ředitel a matka. Přece po nich nemůžete chtít, aby se chovali stejně!

A pokud má pořád někdo pocit, že filmový průmysl toho zneužívá, dohání to do extrémů, z mužů dělá tvrďáky s rukama nonstop v pěst a z žen nesamostatné blbky, jen pár poznámek: Black Widow, Eowyn, Hermiona Granger, Lizbeth Salander, Abbie Mills, Peggy Carter, Melinda May, Jean Gray, Olenna Tyrell... Stačí? Je nepřeberné množství ženských postav, které nakopou chlapům zadek, ať už fyzicky, nebo inteligencí, nebo s nimi spolupracují a vzájemně je nezajímá pohlaví, a žádné zachraňování od pana Neporazitelného nepotřebují. Vezměte si třeba jen Růženu Škopkovou. Ovšem bez Levandule Brown, Sansy Stark nebo hysterických hororových mamin na druhé straně by to byla pořádná, nereálná nuda. Všichni kolem sebe vidíme, že vedle silných opravdu existují i slabí. A slabé. A navíc - když někde vystupuje podpantoflák, nikdo demonstrace nepořádá a neslyšela jsem ještě chlapa se bouřit, že by jeho pohlaví nemělo být zobrazováno Grímou Červivcem.

Jestli teda pořád hodláte frfňat u genderových analýz severoatlantické filmové tvorby založené na literárně komiksové předloze, nastěhujte si do ložnice lvici. Nebo brejlatýho nerda, kterej nebude odmlouvat, a komplex vyřešen.


Žádné komentáře:

Okomentovat