31.3.20

Řbitov zviřátek

Originální název: Pet Sematary
Země: USA
Rok: 2019

Kingovu knihu Řbitov zviřátek jsem tu už uváděla a původní film i jeho prapodivné pokračování jsem viděla. Akorát jako spousta adaptací Kinga z osmdesátek a devadesátek byl sice relativně věrný předloze co do příběhu, ale nepřitažlivý v ostatních ohledech, zatímco tento remake je docela dobře zvládnutý moderně technicky, ale příběh docela hodně pozměnil. Tak se pojďme podívat na to, jestli to bylo lepší.


Rodina Creedových se přestěhuje do venkovského domu v městečku Ludlow v Maine. Snaží se zvolnit tempo a více se věnovat téměř devítileté Ellie a batoleti Gageovi. A také se pro ně zdá všechno ideální, když se spřátelí se sousedem Judem a začnou si užívat volného času. Jedinou drobnou skvrnkou na jejich nynějším životě je nečekaná smrt při nehodě jednoho ze studentů v kampusu univerzity, kde pracuje Louis Creed. Tedy byla by, kdyby také rodinný kocour Church nevběhl pod náklaďák, které kolem domu projíždí.


Creedovi ale měli za to, že Ellie ještě není připravená na setkání se smrtí a že pro ni bude lepší namluvit jí, že její milovaný kocour utekl, zatímco Louis s Judem Churche pohřbí na hřbitově domácích zvířat nedaleko jejich domu, kam děti už po celé generace zakopávají své zemřelé miláčky. Jenomže Jud na poslední chvíli nabídne ještě jednu možnost. Zakopat Churche o něco dál, za bariérou a za bažinou, do kamenité kyselé půdy. A i když nevysvětlí proč, brzy se to ukáže samo - ještě tu noc se Church vrátí domů. Není ale takový, jaký býval, smrdí, jde z něj strach a jako by se vlastně doopravdy nevrátil. Možná i Ellie by proto nakonec byla ochotná nechat Churche být a na vše zapomenout, jenže na to je už pozdě. Všichni začali rychle pociťovat, že jejich nový domov není tak přátelský, jak se zdá. Její otec už ochutnal místní lesy. A další náklaďák a další katastrofa můžou všechny snadno postrčit přes okraj.


Jak moc se mi líbil nebo nelíbil příběh je spíš otázka knihy a i u ní mi přišlo, že není špatný, proto ho u adaptace nebudu hodnotit. Je to fajn nápad. Sice ho docela dost změnili, ale mně to nevadí, myslím, že změněné okolnosti fungovaly i samy o sobě a navíc se jim pro znalce původní verze povedlo přidat pár narážek - třeba když dlouho v jedné scéně naznačovali, že to bude vážně Gage, koho srazí náklaďák, že Ellie je vážně pod postelí, aby podřízla Judovi šlachy - ale ne, a když už divák měl za to, že tuhle děsnou scénu nakonec vynechali, vynořila se jinde. Výborná byla i vizuální stránka. Lesy, mlha, hezký, ale přece jen strašidelný dům, náhlé vtrhnutí zběsilých kamionů, snad jen s výjimkou scény s blesky v lese při pohřbívání Churche, na nich bylo silně vidět CGI. Výborní byli i herci, Ellie, hlavně "nemrtvá" včetně hlasu, prázdnoty a vražedného vzteku z jiného světa, ta malá herečka si s rolí bezvadně poradila.


Jsem i docela ráda, že se celou dobu drželi na hraně hororu a rodinného dramatu a i celý závěrečný "masakr" skrouhli na minimum. Nejbrutálnější asi bylo to podříznutí šlach a například záběr na obličej bodající Ellie místo na tělo, do kterého bodá, mi přišel mnohem lepší. A proto mi ani nevadí změna z Gage na Ellie, protože vraždící batole by v tomhle rozsahu působilo divně. Však se podívejte na první adaptaci, je to divný. Na druhou stranu ale ten "masakr" trochu uspěchali a nenechali žádný čas například na to, jak Louis nejen "oživí" Ellie, ale jak se v ní projevuje čím dál víc temnota, což on odmítá vidět, jak divák vnímá nadcházející katastrofu na rozdíl od něj. Takhle, během jediného dne, to bylo přece jen trochu moc rychlé. A nesedí mi úplně ani Pascow. Buď ho měli zakomponovat trochu víc, ne jen jako náhodné zjevení, co vyjukne, ohlásí nebezpečí a zmizí, nebo ho nepoužívat vůbec. Rozhodně mi ale přišel méně navíc než celá linka s minulostí matčiny sestry, podle mě jí problémy s mluvením o smrti nemuseli ospravedlňovat na úkor času samostatnými flashbacky.


Celkově film rozhodně uspěl v jednotlivých scénách, které byly dobře natočené, fungovaly, daly by se do nekonečna rozebírat, měly atmosféru, všichni v nich zvládali svou roli, nepřekroutili dokonce ani hlavní myšlenky předlohy. Jen celek nezanechal takový dojem jako jednotlivé části a chybělo mu určité postrčení, trocha šťávy.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:

4 komentáře:

  1. Jo, něco tomu chybělo, ale nebylo to úplně zlý.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu znám, ale film jsem žádný neviděla. Někdy bych se na něj mohla kouknout :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od té doby, co jsem viděla zfilmované Osvícení se na žádné filmové adaptace Kingových děl nekoukám (vyjímaje Zelené Míle a Útěku z věznice Shawshank). King je můj oblíbený autor a proto zůstávám ráda jen u jeho knih. Řbitov zviřatek jsem zařadila i do své bakalářské práce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou problematické a některé knihy se asi adaptovat nedají (To je špatná adaptace ve všech podobách), ale v současné době se dost lepší, Geraldova hra, tohle, to jsou dobré filmy. A se současnými možnostmi by neměl být problém udělat dobrou adaptaci jeho thrillerů, když ne hororů. I když ani ty nejsou nenatočitelné, znám jiné autory, kde by to byl VELKÝ problém. Ehm, Barker, ehm.

      Vymazat