3.4.20

Neštvi nebo ti pošlu rozvodový papíry!

Neříkám, že pokud jste v domácí karanténě a partner vám leze na nervy, máte se rozvést. V tomhle případě by si na nervy začali lézt nakonec všichni kromě případů velmi nezdravé posedlosti a domácího násilí, a tam je potřeba najít psychiatra spíš než advokáta. Ale někdy je nejlepší zvolit rozvod, a tak si dneska povíme, jak se takový rozvod vůbec řeší.

zdroj
Ne, nevyplňujete žádné "rozvodové papíry", protože nejsou žádné jednotné rozvodové papíry. Podává se normální návrh, který můžete nazvat i žaloba, a jsou dvě možnosti, jak ho připravit. Rychlá, tzv. nesporný rozvod, a pomalá a dražší, tzv. sporný rozvod. Překvapivě. A z toho už lze odvodit, co se při nich děje. V obou případech při rozvodu ale řešíte postupně tři věci: Péči o děti, rozvod a společné jmění manželů. Proto se na proces podíváme z tohoto pohledu. Stručně a obecně.

1. Péče o nezletilé
Nezletilé společné děti musíte vždy vyřešit jako první, bez rozhodnutí o jejich situaci nelze přistoupit k samotnému rozvodu. Ještě před podáním návrhu na rozvod nebo s ním tedy potřebujete podat návrh na úpravu poměrů nezletilých okresnímu soudu v místě bydliště dítěte, ať je to stejný soud, který vás bude rozvádět, nebo ne. A to ohledně toho, komu připadne do péče a jak to bude s výživným. Můžete řešit i rozsah styku a jiné podrobnosti, ale to jde i extra mimosoudně. Péči a výživné ale vždycky musí schválit soud - a také OSPOD, neboli sociálka, která v tomto řízení dítě zastupuje (dítě nemůže zastupovat jeden z rodičů, pokud se řízení týká i toho rodiče). A možnosti, jak péči a výživu upravit, jsou v podstatě tři:
  • Výlučná péče
Děti má v péči jeden rodič, druhý hradí výživné, jehož výše závisí na příjmech rodiče, potřebách dítěte, množství dětí a vliv může mít i rozsah styku a hrazení dalších potřeb.
  • Střídavá péče
Děti se po určitém časovém úseku střídají u rodičů, často po týdnu nebo dvou. I v tomto případě by mělo být vyměřeno výživné, a to pro oba, ale pokud si nejdou po krku, často se stranou dohodnou, že reálně si nebudou nic posílat sem tam. A když mají stejné příjmy a děti jsou u nich stejně dlouho, nakonec s tím může souhlasit i soud. 
  • Společná péče
I pokud se rodiče rozvedou a nežijí v jednom domě, můžou mít děti ve společné péči za předpokladu, že se na všem dohodnou, že budou žít tak, aby se oba mohli o děti starat stejnou měrou, ideálně ve stejném městě, a potom se už neřeší styk ani výživné. Ale to je vážně jen pro ty, kteří se rozvádí jako staří přátelé a ne jako Tony Stark a Steve Rogers.

Rychlejší varianta tady přitom je, že rodiče o tomto uzavřou dohodu, kterou po pohovoru s dětmi a obhlédnutím, jestli tak můžou žít, odsouhlasí sociálka a soud ji během čtvrthodinového jednání schválí. Pomalejší, že se nedohodnou, jeden podá soudu návrh na úpravu poměrů nezletilých a soud rozhodne, někdy i po dlouhých tahanicích. Měl by rozhodnout tak, jak je nejlepší pro dítě, ale pokud chtějí rodiče bitvu, těžko to zvládat.

2. Rozvod
Ve chvíli, kdy máte pravomocný rozsudek o dětech, může se řešit návrh na rozvod, který podáte okresnímu soudu v místě vašeho posledního společného bydliště, pokud tam někdo z vás ještě bydlí. Pokud takové místo není, v místě bydliště toho, který nepodává návrh, a pokud ani to nejde, v místě bydliště toho, kdo podává návrh.

Rychlejší nesporná varianta tu znamená, že se manželé shodli i na rozvodu, oba s ním souhlasí, soudu to sdělí spolu s tím, že mají vypořádané děti a už se i dohodli nebo jsou schopni se dohodnout na vypořádání společného jmění. A k tomu jsou svoji alespoň rok a alespoň půl roku spolu nežijí (myšleno jako manželé a nechtějí to obnovit, pořád můžou fyzicky bydlet např. z ekonomických důvodů v jednom bytě). Soud potom neřeší nic dalšího, nezjišťuje příčiny rozvratu, a po jednom krátkém formálním jednání manželství rozvede.

Pomalejší sporná varianta znamená, že rozvod chce jen jeden z manželů a nejsou schopni se dohodnout. Potom soud musí zkoumat příčiny rozvratu manželství, tedy co se mezi nimi stalo, proč nefunguje, kdo za to může, jestli rozvod není proti zájmům dětí, jestli nepoškodí druhého manžela, zkrátka se z toho může snadno vyklubat až filmové házení špíny.

3. Vypořádání SJM
O tom už jsem psala článek >>tady, tak jen krátké připomenutí, že ať už je rozvod sporný nebo nesporný, před ním nebo do tří let po něm můžete uzavřít dohodu o vypořádání popsaným způsobem, nebo podat soudu návrh, ať váš společný majetek vypořádá. Pokud se nedohodnete, bude soud zkoumat jak nejlépe vše rozdělit, jestli není na místě snížit podíl jednoho, jak se který podílel na společném majetku a společné domácnosti a podobně. 

Takže proces rozvodu je vlastně docela jednoduchý a při dobré vůli se dá vyřídit za měsíc, dva. Složité to z něj dělá akorát to, co dělá složité všechno. Lidi.

3 komentáře:

  1. Bohudíky, že tohle nemusím řešit (nejdřív totiž musíš mít manžela :D a manžela uděláš z přítele, takže by to chtělo i toho přítele :D), ale rozhodně věřím, že tohle téma spoustu lidí - možná že o to víc teď v období karantény - zajímá.

    Já FF moc nemusím, ale taky jsem se vytrénovala na jejich psaní. Doufám, že jednoho dne budu spisovatelka na plný úvazek. A je naprostá pravda, že psaní fanfikcí je nejvíc koníčkem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska si spousta lidí dělá legraci, že po karanténě bude babyboom a taky velká rozvodovost, obojí má něco do sebe. Věřím, že ve spoustě manželství jsou dnes lidé zvyklí, že se míjejí a když spolu mají být, tak to pro ně může být zpočátku hodně těžké. Každopádně je super, že se pouštíš do osvěty v téhle oblasti, protože třeba já jsem vůbec netušila, jak to chodí u rozvodu. A co se týče rozvodových papírů, tak to je asi takový přežitek z amerických filmů a seriálů. :-D

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
  3. Každý, kdo se sejde, se taky rozejde. Většinou je to kvůli malichernostem, ale někdy je za tím láska!

    OdpovědětVymazat