21.2.20

Požádám o rozvod a oškubu tě dohola 2 - vypořádání SJM

V minulém článku jsme si vysvětlili, jaké "formy existence" společného jmění manželů ("SJM") máme a co to znamená pro dobu manželství. Ale jak už nadpis vypovídá, dnes se podíváme na situaci, kdy manželství končí a je nutné si to jmění rozdělit (mluvit tu budu o rozvodu, konec manželství smrtí manžela znamená nejen vypořádání SJM, ale vstupuje do toho i dědické řízení a přednášku z toho zase dělat nebudeme). Jak se to provádí. Kdo může co dostat. A jestli je to vlastně vůbec nutné.

zdroj

Poznámka na úvod - je asi logické, že pokud jste uzavřeli smlouvu o režimu oddělených jmění, kdy SJM nevzniká, není co řešit. A pokud nemáte vůbec nic kromě spodek a patnáct let staré televize, tak taky nemá moc smysl se dohadovat, zejména soudně. Ale v ostatních případech, kdy SJM existuje, existují tři možnosti, jak s ním v rámci rozvodu naložit.


  • Vůbec ho neřešit
I to je možnost. Pokud se rozvedete a do tří let od rozvodu se nedohodnete, ani nikdo z vás nenavrhne soudu, ať vás nějak podělí, má se SJM za vypořádané podle zákona. A to docela jednoduše. U nemovitostí a věcí, které nikdo z vás nepoužívá, se stanete spoluvlastníky 50:50 (sami byste pak měli vyrozumět katastr nemovitostí, jinak v něm bude pořád napsáno, že je to v SJM), u dluhů jste pořád spoludlužníci. Zbytek patří tomu, kdo ho má u sebe a používá ho, jako by už byl jediný vlastník.

  • Dohoda o vypořádání SJM
Tu můžete uzavřít před rozvodem i po rozvodu (účinky nastanou až rozvodem) a majetek si rozdělit jakkoli. Problém je akorát u dluhů, protože i když se dohodnete, že je bude splácet jeden, je to pouze dohoda mezi vámi a věřitele nemusí moc zajímat, pokud se s vámi nedomluví jinak. Kdyby pak došlo na exekuci, může stále dopadnout i na druhého. Vlastně tímhle akorát říkáte, že od účinnosti dohody nemusí dluh splácet ten druhý a slibuje ho zaplatit ten první. Případně je možnost se mezi sebou vypořádat, když má podle dohody všechno zaplatit třeba exmanžel, neplatí a vymáhají to po exmanželce. Ona může na oplátku na základě téhle dohody vymáhat po něm, co musela platit.

  • Vypořádání SJM soudem
I tady platí obecné pravidlo fifty fifty. Ale pokud se jó hádáte a v tom manželství byly jó problémy, může soud poměr změnit a navíc do hry vstupují další faktory. Které můžete zohlednit i v dohodě, pokud se rozhodnete, ale tady se musí tvrdit, dokládat a někdy podložit i drahým znaleckým posudkem.

Jednak lze poměr upravit v případě, že některý z manželů zapříčinil rozvod, že nepomáhal s domácností a ani na ni nepřispíval, že sekal dluhy, že se dopouštěl domácího násilí a podobně.

Dál se řeší vnosy a investice a to je teprve super uzel. Za prvé, když jste ze SJM investovali do majetku jen jednoho (například jste ze společného renovovali byt ve vlastnictví jen manžela), zjednodušeně má ten - v příkladu manželka, jejíž byt to není, nárok na vrácení půlky investice, tedy půlky toho, kolik renovace stála. A nebo naopak za druhé, když jste vy váš výlučný majetek vnesli do SJM (například za peníze z dědictví, které byly jen vaše, jste koupili auto pro vás oba). Tehdy zase vy máte nárok, aby vám to vrátil. Přihlíží se ale k tomu, jakou hodnotu má věc teď, takže u auta vám po 10 letech vrátí výrazně míň, zatímco třeba u drahých kamenů, pokud stoupnou, se může prohnout. Což je samozřejmě docela komplikované a vždycky záleží na konkrétní situaci.

Takže jak vidíte, nedohodnout se může být zatraceně drahé, ale manželství je prostě právní institut se vším všudy, a když do něj někdo vstoupí, aniž by si to upravil předem, musí počítat, že to může lecjak dopadnout. Nejhorší případy totiž jsou, když se nakonec jeden z manželů může akorát divit.

3 komentáře:

  1. Auta, aha. Ale čteme dále: drahé kameny, tady tě máme. Z toku textu již coby protřelí čtenáři můžeme uhodnout, že na prstýnky tě užije. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco, co nikdy nevzpomenu vzít na sebe, jsou šperky. Jakmile to jednou sundám, nejspíš si už nikdy nevzpomenu znova to nandat. Ne, ani prsteny nepoužívám s výjimkou toho jednoho superodolnýho stříbrnýho kroužku, který jsme pořídila nálezem v šatně před 12 lety :D

      Vymazat
  2. Pro nás právničinou nepolíbené je to skvělý a přínosný seriál. Sice jako většina doufám, že ho v praxi nebudu nikdy potřebovat, ale jeden nikdy neví. Tak tedy díky :).

    OdpovědětVymazat