27.7.24

David Day - Tolkienův atlas

Originální název: An Atlas of Tolkien
Rok vydání: 2015
Český překlad: 2021

Stejně jako u knihy Tolkienovy temné síly jsem si tuto koupila jednak kvůli krásným 3D deskám a jednak proto, že zjišťovat víc o místopisu, zemích, přírodě, kulturách různých fantasy světů mě často baví úplně nejvíc, někdy i mnohem víc než samotný příběh. Vlastně jsem si je koupila společně, akorát mi trvalo víc než rok se k téhle doplácat. Ostatně, tento atlas nesplňuje tak docela mou představu atlasu a je v něm i mnohem víc poznat, že David Day si jede dost po svém. 

Hlásá, že je místopisem zemí a národů Tolkienova světa. Proto jsou v něm kapitoly týkající se stvoření Ardy, zemí Neumírajících, Středozemě, Beleriandských království prvního věku, Númenorského impéria druhého věku, Dúnadanských království třetího věku, výpravy k Osamělé hoře a výpravy za zničením Prstenu. Ve všech jsou zařazeny mapy, grafy a osy pokrývající historii daného regionu nebo období, nádherné ilustrace, a shrnutí toho, jak které místo vzniklo, kdo tam žil, kdo tam založil říši, proč a jak se rozvinula, případně zanikla, a jak to souviselo se zbytkem světa. V tom jde nepochybně o skvělý základní přehled neskutečné hloubky Tolkienova světa, utvoření představy, jak je obrovský, co se tam dělo, co ještě existuje kromě míst a postav pokrytých nejznámějšími příběhy, odkud a kdy přišli elfi, lidé, trpaslíci, Sauron. 

Jenže tohle vysvětlování je strašně krátké, skoro až schematické. Pár odstavců, prakticky vysvětlivky k pojmům, patrně předpoklad znalosti většiny Tolkienova díla. Je to jenom krátké shrnutí nacpané mezi obrázky. Což by nemuselo být špatné, protože v atlase se hodí jen krátké vysvětlivky k velkým mapám. Jenomže těch map je tu jen hrstka a evidentně kladou důraz na umělecké zpracování, nikoli na to, aby byly čitelné, použitelné a sloužily jako mapy do atlasu. Zbytek tvoří normální ilustrace. Proto jsem už psala, že zrovna nesplňuje mou představu atlasu. Nejvíc ze všeho je to umělecká podívaná s pár přidanými informacemi, které ale nemají hodnotu, jakou jsem za tuto knihu platila. Tudíž nejpozitivněji v ní hodnotím asi časové osy a grafy historie zemí a národů, ty byly jasné, dobře čitelné a informativní. 

Navíc jsem si tu častěji než u temných sil všímala, že některé věci autor uvádí dost svérázně, sem tam trošku jinak než v jiných doprovodných knížkách, jaké napsal, a i když ne třeba vyloženě špatně, doplňuje text vlastními domněnkami nebo výkladem. Je lákavé to dělat, jakmile se do nějakého světa ponoříte natolik, vím to z vlastní zkušenosti ASOIAF, ale nemělo by se to dít, podáváte-li své dílo jako průvodce. Obzvláště pokud ho chcete vydávat knižně bez vyznačení částí tvořených domněnkami.

A já rozhodně nejsem do Tolkienova světa zažraná natolik, abych to přehlédla a musela tyto knihy mít už z principu, abych bezhlavě ignorovala, že to není úplně ono a za tu cenu (v době koupě to bylo něco pod 400 v podstatě hlavně za obrázky, protože textu tam opravdu není tolik) mi další obsah tohoto ražení nestojí, a proto po další ze série Davida Daye o Tolkienově světě nesáhnu. Není to špatný začátek pro obecnou představu, víc v nich však nehledejte.

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat