22.11.09

V tom domě straší

Originální název: Monster House
Země: USA
Rok: 2006

Dvanáctiletý DJ Walters bydlí přímo naproti domu starého pana Nebbercrackera na protější straně ulice, se kterým podle jeho názoru rozhodně není něco v pořádku. Svědčí o tom přinejmenším to, že v polorozpadlém domě se neustále záhadně ztrácejí věci - zatoulané basketbalové míče, tříkolky, hračky i domácí zvířata, a že občas pozoruje dost podivné věci. Navíc stačí jen jediný krůček na Nebbercrackerův trávník a stařec se rozlíceně vyřítí ze dveří a provinilce žene pryč. DJ tedy napadne, co se asi muselo stát paní Nebbercrackerové, která už před dávnými lety zmizela?
Den před Halloweenem se DJ se svým kamarádem Buřtem navíc dostane do ostré hádky s panem Nebbercrackerem - o další míč, který skončil na jeho trávníku a byl záhadně vtažen do útrob starého domu, už nechtějí přijít. Samozřejmě nemají šanci zvítězit a Nebbercrackera dokonce rozčílí natolik, že ho odváží sanitka s infarktem. A pak, když pozemek zůstane nehlídaný, dojde k nejhoršímu - dům se pokusí spolknout i dívku Jenny prodávající skautské sušenky.
Nikdo jim však přirozeně nevěří, že dům je posedlý a má něco za lubem. Rodiče DJ odjeli pryč, policie je má za mladé nudící se výtržníky a jemu, Buřtovi a Jenny tak nezbývá, než se vydat na vlastní průzkum a zjistit, co se děje. O radu přitom požádají jediného člověka na celé planetě, jenž by mohl aspoň vzdáleně chápat situaci, 20letého flákače Lebzu závislého na automatech. A ten dětem poradí, že jediným způsobem, jak domu zabránit ve spolykání všeho v dohledu, je zasadit mu ránu přímo do srdce.
Děti pak usoudí, že srdcem strašidelného domu musí být nepřetržitě živený kotel v jeho sklepě, a vymyslí neprůstřelný plán, jak se pomocí důmyslných převleků dostat dovnitř a oheň uhasit. Ten však selže, a když se dům zvedne ze základů a začne je honit po ulici, musejí sebrat veškerou odvahu, aby sousedství zachránili a znovu z něj udělali bezpečné místo pro obyvatele a především koledníky připravené vyrazit na rejdy. Při tom je navíc čeká i překvapivé odhalení toho, co se stalo s paní Nebbercrackerovou, a že věci nejsou úplně tak, jak se na první pohled zdály.
Tento zajímavý animovaný film je tak vlastně "dětským hororem". Nebo pradoií na všechny céčkové klasiky jako Vraždící buldozer. Jde totiž o dům, jenž se ve své nenávisti rozhodne zlikvidovat každého, kdo se k němu přiblíží, a když se parta dětí rozhodne nenechat to být, vytrhne se z parcely a na staveništi dojde k finálnímu střetu dětí za ovládacím pultem jeřábu a zdivočelou chajdou. To i docela vypadá jako námět pro malé diváky, dohromady s dalšími nelogičnostmi a dětinskými plány jako přestrojit vysavač za člověka, naplnit ho sirupem a doufat, že dům usne. Ale na druhou stranu, film obsahuje i pár mrtvých a ošklivě raněných a především asi dost ujetou smrt a následné události kolem paní Nebbercrackerové, a animaci se také povedlo, že postavy vypadají velice nereálně reálně (prostě vydařený styl), takže úplná pohádka to není.
Ale ať tak nebo tak, celým filmem prostupují i humorné prvky, zvláště proto, že hlavní trio jede podle mustru hrdina, nemehlo, racionální dívka, a navíc jsou to pořád děti, takže nějaké skutečné násilí a skutečný děs se asi nedá očekávat. Naopak se dá očekávat spousta prepubertálních hlášek. Řekla bych, že jde prostě o vážně míněnou halloweenskou podívanou, zase o trošku jinou, ale pořád pro celou rodinu. A konec je nepochybně typicky americky dojímavý, neboť přemoci zlo, zlomit záporáka a všechno otočit sluníčkově se jednoduše musí. A určitě je to zábava, proti které nemám výhrad. Však, kdo by mu tu milou chatu na pláži nepřál?


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat