30.10.10

Kletba bratří Grimmů

Originální název: The Brothers Grimm
Země: USA, ČR
Rok: 2005

Jacob Grimm, učenec libující si v pověstech, a Wilhelm Grimm, svůdník soustřeďující se víc na výdělek, cestují v 18. století po Německu okupovaném Francouzi a likvidují nadpřirozené zjevy týrající důvěřivé vesničany. Tedy tak to o sobě tvrdí. Ve skutečnosti vždy vyhmátnou nějakou vhodnou místní pověst, najdou někoho, kdo věří, že čarodějnice nebo démon doopravdy škodí jeho domu nebo městečku a za slušný balík sehrají se svými kumpány představení, v němž dotyčnou sílu zneškodní. Tak se docela proslaví a i poměrně spokojeně žijí, ovšem jen do chvíle, kdy je nechá zatknout generál Delatombe, jenž má na starosti oblast, kde se objevili nyní.
Delatombe nechal povedenou dvojici už nějakou dobu sledovat, takže dobře ví, že jde o podvodníky, ale to není to, co mu dělá starosti. Ve vesnici Marbaden zmizelo několik dětí a svědectví a stopy, které generál má, ho vedou k domněnce, že pachatel používá stejné metody jako podvodní bratři. Vyhrožuje tedy jejich popravou, ale nakonec spolu uzavřou dohodu, že pokud bratři děti najdou, nechá je žít.
Jacob a Will tedy odjedou do Marbadenu, plánují sehrát další divadlo a možná odhalit toho, kdo na vesničany líčí mechanické pasti a obyčejně děti unáší. Jenže se jim všechny plány zhroutí a oni narazí na strašidla, s kterými budou muset svést vyrovnaný boj. Když je dívka Angelika, jíž tajemné zlo uneslo obě sestřičky a otce, provede lesem, s šokem zjistí, že nejde o panáky vycpané slámou a zavěšené na kladkách, ale o skutečnou ďábelskou sílou bažící po krvi nevinných dívek a ovládající celý les.
Jelikož se ale Grimmové dosud živili podvody, v boji proti takovému reálnému zlu nemají žádné zkušenosti a sami mají strach. Jenže hrozba popravy a zároveň odhodlání Angeliky zachránit své sestřičky je donutí jednat. Přiměje je prohledat tajemnou věž, v níž se před pěti sty lety nechala zavřít marnivá královna, aby unikla moru, sledovat jejího vlkodlačího sluhu, stopovat ubohá děvčátka unesená posedlým koněm nebo podivným bahnem a postavit se i vojákům a kouzlům, když konečně pochopí, že musí odložit všechno sobectví a touhu po zisku a raději nasadit vlastní životy a konečně jednou zlikvidovat opravdovou čarodějnici.
Takže je na první pohled jasné, že jde o klasickou pohádku, kdy se mladý hrdina (tady rovnou dva) snaží zachránit dívku, do které se zakoukal, a s ní i ostatní oběti, a musí při tom porazit staré a mocné zlo. A někdo jim hází klacky pod nohy, a to jak pomocník zla, tak vedlejší postava, která ve zlo nevěří. K tomu stačí už jen přidat komickou postavičku (kapitán Cavaldi) a máme fantasy film podle šablony.
Jenže možná ještě před polovinou se ukáže i druhá stránka, která už tak moc klasická a pro děti není. Kupodivu se zde totiž objeví docela dost mrtvých, pár značně nechutných záběrů (usekané hlavy, ohlodaná polovina těla) a ani hlavní aktéři a masky nejsou vždycky příjemné. Vlkodlačí přeměna tu vypadá bolestivě, únos děvčat koněm nebo obalení bahnem a "perníček" může posloužit i v hororu a zlá královna po pětisetletém spánku? To, že svému sluhovi vytáhne ze srdce bodec a zabodne ho do Willa není to nejhorší, co je na ní vidět. Takže z druhé strany se jedná i o docela brutální a vážnou podívanou, což mě potěšilo. Mám ráda "pohádky", které se ukážou ne tak docela pohádkami. A třeba to jednou přiměje i dospělé, aby nepředhodili všechno s nálepkou fantasy dětem a pak neřvali, že je to pro ně moc krvavé nebo nepochopitelné.
Další věc, která mě potěšila, je i hojný výskyt českých herců a to, že se následně sami dabovali. V mnohých filmech, kde se vyskytne český herec, kterého znám, ho dabuje někdo jiný, a tak je to dvojnásob zvláštní, ale tady se dabovali sami, a tak mohli nejlépe ze všech hrát i hlasem, protože to vlastně jen zahráli znovu. A vlastně mě potěšili i zahraniční, Lena Headey, Matt Damon, Heath Ledger, Monica Belucci, všichni, které mám docela ráda.
Problémem tak asi zůstávají akorát efekty. Na většině byla znát značná umělost, a i když šlo třeba jen o pouhý poletující šátek při mizerné kvalitě mojí kopie, praštilo to do očí. Hanák coby vlkodlak kvůli tomu působil uměle skoro celou dobu a potyčky v lese se nesměly sledovat příliš pozorně. Asi jen dění v samotné věži a "rozložená" královna už působily věrohodněji. Jinak jde ale o příjemný film s obvyklým poselstvím o lásce, nesobeckosti a otevřeném pohledu na svět doplněný o skvělé hlášky a humorné situace. Což jen tak neomrzí.
Foto: ČSFD

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat