19.2.11

Jurský park 3

Originální název: Jurassic Park III
Země: USA
Rok: 2001

Události z prvního i druhého dílu trilogie jsou dávno pryč a veřejnost je seznámena s tím, že na oslově Sorna existují živí dinosauři. Nicméně je tam ale přísně zakázaný vstup a okolí je monitorováno tak, aby tam žádná loď ani žádné letadlo nevniklo a z laické i odborné společnosti zaznívají rozporuplné názory na vůbec existenci onoho místa. Především renomovaný paleontolog Alan Grant, který měl tu smůlu navštívit ostrov Nublar, zastává jasný názor, že nikdo by neměl na Sornu jezdit a zvířata zkoumat, neboť jsou to nebezpeční mutanti uměle vytvoření pro zisk a nelze vědět, co od nich čekat. Sám přitom pokračuje ve svých výzkumech vykopávek - v současné době se zaměřuje na mozek a inteligenci raptorů, ale chybí mu finanční zázemí.

Právě v této době se však objeví manželé Kirbyovi. Tvrdí, že jsou díky úspěšnému podnikání a kontaktech na vysokých místech dostatečně bohatí, aby si užívali dobrodružný život, a teď se hodlají proletět nad ostrovem Sorna a prohlédnout si zvířata a Alana chtějí s sebou jako odborníka pro komentář. Tomu se vůbec nechce, ale jeho mladý kolega Billy ho přesvědčí, že za slíbený obnos to rozhodně stojí, a tak oba nasednou do letadla.
Až nad ostrovem se však dopátrají nemilé pravdy. Kirbyovi nejsou bohatí, vlivní, vlastně už ani manželé, nechtějí absolvovat přelet, ale přistání a potřebují nalézt svého syna, který se sem zřítil s padákem. Alan je proto jasně proti a trvá na okamžitém otočení letadla, ale není mu to nic platné. A i když brzy i ostatní konečně pochopí, že pobyt na ostrově na vlastní pěst nepovede k ničemu dobrému, je pozdě. Objeví se dinosaurus ještě větší než tyranosaurus a letadlo je v troskách. Jejich jediná naděje je tedy dostat se do hlavních budov starého výzkumného centra a zavolat pomoc.
Jejich cestu přirozeně doprovází nebezpečí - tyranosaurus, kterého se zbaví až ve chvíli, kdy ho zabije monstrum, které nefigurovalo na seznamech InGenu, ale přesto existuje - spinosaurus, jenže ten je bude pronásledovat dál, útěk chytrým velociraptorům, cesta přes klec dravých pteranodonů, plavba po řece se zjištěním, že spinosaurus umí plavat, zoufalá snaha dovolat se na pevninu pro pomoc a nakonec zjištění, že jeden z členů výpravy ukradl raptoří vejce a že si to raptoři nehodlají nechat líbit. K tomu všemu musí překonávat i poněkud jiné překážky - bývalí manželé Kirbyovi spolu nevychází zrovna ideálně, paní Kirbyová je hysterická žena, která příliš nedbá na bezpečnost a varování odborníka, najatý žoldák je ve skutečnosti záskok, který s prací v terénu nemá mnoho zkušeností a i malý Eric dokáže víc, než on, a nepochopení a unáhlené soudy celou skupinu v jednu chvíli dokonce rozdělí. Jediný způsob, jak přežít, je přitom držet při sobě a snažit se přizpůsobit. A to je něco, co se většina z nich musí teprve naučit.
Problém ale je, že tohle všechno už docela nudí. Motiv se potřetí opakuje tentýž, jen důvod je jiný a ještě o něco jednodušší a nerozpracovanější než v předchozích filmech. Navíc už se tu ani nesetkáváme s vojáky či odborníky, kteří alespoň vědí, proti čemu stojí a přijeli připraveni, ale pouze s hysterickou rodinkou, která se naivně vydala na ostrov příšer zachránit syna a doslova s sebou násilím unesla Alana, protože on tam už "kdysi byl", přičemž ignorovali fakt, že on navštívil Isla Nublar. A pak už jde zase o totéž. Skupina dorazí na ostrov, zemřou první lidé, hlavní hrdinové, jejichž smrt není žádoucí, si vysvětlují, kudy a jak musí putovat, utíkají tu před tyranosaurem, tu před spinosaurem, tu před raptory, tu vylezou na strom, tady na ohradu, tamhle se zavřou v budově a nakonec se z posledních sil spojí s pevninou a nechají pro sebe poslat po zuby ozbrojené komando. Vlastně jde o zkopírované scény pouze s jinými lidmi a jinými rekvizitami splácané dohromady už absolutně bez jakékoli knižní předlohy (třetí díl totiž knižně neexistuje).
Jenže si stejně nemůžu pomoct. Rozhodně mě tento díl více nudí a ani přítomnost Alana, mé nejoblíbenější postavy z Jurského parku, a roztomilého Billyho to docela nezachraňuje (částečně ano, protože se na ně prostě dobře kouká). Je tu ale pár scén a pár nápadů, kvůli kterým neváhám si to zase a znovu pustit. Předně jedna nenápadná dějová linka s ukradenými vejci a raptory. Celou dobu totiž raptoři skupinu zdánlivě bezdůvodně sledovali i mimo svá teritoria a dokonce na pobřeží, ale pak se ukázalo, že Billy jim ukradl vejce a oni jako správní a starostliví rodiče chtěli své potomky zachránit. Proto ani opravdicky neútočili a spíš se pokoušeli přinutit je k vrácení. I když jsem následně četla teorie, že ve skutečnosti raptoři takto inteligentní nebyli, jejich filmové pojetí se mi líbilo. Zdálo se, že jsou schopni vytvořit funkční sociální skupinu, a to bylo zajímavé. Potom zakomponování létajících dinosaurů - poprvé v celé trilogii, což byl nový a oživující prvek, a též finální hovor s Ellie, nebo spíš snaha dovolat se Ellie, když telefon zvedl sotva tříletý Charlie.
Přesto je tento film víceméně zbytečný a jen natahuje dobrodružství s dinosaury pro opravdové fanoušky, kterým chybějící hlubší hodnota nebude tolik vadit. Není úplně špatný, jen prostě nebyl nutný, působí sešitý horkou jehlou jen proto, aby byl, jako oživující prvek místo originality přináší pouze několik neokoukaných dinosauřích druhů (přičemž v určitých scénách spinosaurus vypadal příliš uměle a nepodařeně), místo postav, které můžu nenávidět nebo jim fandit, je tam protivná "středostavovská ženuška" a i humoru lze najít už pomálu. Možná je to absencí skvělého Iana Malcolma, možná úpadkem. Každopádně jde bohužel o nejslabší díl, který se dá vzít na nekritickou milost skalními fanoušky a při představě, že paní Kirbyové vymáchám obličej v nejbližší louži. A tím, že ne všechny akční scény jsou v bouřce a ve tmě. Což je zase dost velká výhoda.
Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat