29.8.11

Insidious

Originální název: Insidious
Země: USA
Rok: 2010

Celý film začíná naprostou klasikou. Renai, Josh a jejich děti se přestěhují do nového domu. Josh je neustále v práci, Renai se snaží skládat hudbu a pečovat o nejmladší miminko, a syn Dalton jednoho dne usne a už se neprobudí. Nejdřív si všichni myslí, že je to kvůli pádu ze žebříku a ráně do hlavy. Ale pak se začnou dít zvláštní věci. Z chůvičky miminka se ozve podivný hlas. Na Daltonově prostěradle se objeví zvláštní krvavý otisk ruky. Renai kolem sebe všude vidí přízraky lidí, kteří rozhodně nemají přátelské úmysly. A Josh, jak už to tak v podobných filmech bývá a což už mě otravuje, jí nevěří a myslí si, že je blázen. Nakonec se ji ale rozhodne podpořit a aniž by se pořádně zabydleli, znovu se stěhují. Jenže Dalton je stále v kómatu a přízraky Renai pronásledují i do nového domu. Pozve si dokonce kněze, ale ani ten jí moc neporadí. Až přijde na scénu Joshova matka, která odhalí strašidelnou minulost, jež se přehoupla do ještě děsivější současnosti.
Renai je zoufalá, Josh stále neví, čemu věřit a ona vypráví, co se jí zdálo. Vypráví, že byla v jejich domě, ve snu, oni spali. Šla do Daltonova pokoje a tam se setkala s Návštěvníkem. Prozradil jí, že touží získat Daltonovo tělo. A v tu chvíli toho samého démona uvidí stát v kuchyni. Teď už ani Josh nemůže říct, že jsou to výplody jejich fantazie. Pozvou tedy speciální tým "lovců duchů". Nejdřív přijedou dva podivně a šarlatánsky působící muži, ale když sami uvidí ducha, zavolají svou kolegyni Elise. Ta provede výzkum a spatří stejného démona jako Joshova matka.
Konečně se tedy dovídáme, co se děje. Dalton není v kómatu a pád ze žebříku s tím nemá nic společného. Jen usnul, ale protože od malička dokáže astrálně cestovat, cestoval i tu noc. Jenže se ztratil ve světě, který není určen živým. Čím déle je mimo své fyzické tělo, tím snáze se ho přitom mohou bytosti z onoho světa zmocnit. Některé touží po tom znovu žít, ale některé mají horší, mnohem horší úmysly. Jako ten démon. A tak se vydávají na nebezpečnou cestu, kdy musí nejdříve zjistit, jestli Daltona dokážou přivolat. Když to nevyjde, zbývá jen jedno - Josh, jenž v dětství dokázal také astrálně cestovat, si musí na svou potlačenou schopnost vzpomenout, najít svého syna a přivést ho zpět dřív, než jejich těla posednou mrtví.
Tím bych ve stručnosti charakterizovala děj. Samozřejmě neprozradím konec, protože to byste se na to nemuseli dívat. Ale teď se podíváme na zpracování.
Podobných duchařin jsem viděla spousty. Mladá rodina, posedlý dům, démon, ďábel, duchové, děti v ohrožení a nevěřící otec, který si myslí, že hysterii propadající matka je blázen. Jsem ráda, že tady nakonec otec uvěřil a že se do děje sám vložil (ne jako například v Sirotkovi, kde potřeboval leda nafackovat, aby si už konečně uvědomil, kde je pravda). Ale základní kostra je nicméně pořád stejná, i když s originální změnou v tom nejdůležitějším - v původu zla, které se neobjevilo samo od sebe, ale hlavní postavy ho samy přitáhly.
Zpracování Démona či Návštěvníka mě však zklamalo, a to asi nejvíc. Popravdě, působil na mě jako jeden z těch cvoků, kteří si nechávají pod kůži píchnout silikon a potetovat hlavu. Metalista, punker nebo jiný šílenec. Ale když se objevil, nepopírám, že to byly lekačky. Naopak velice se mi líbila Elise. Perfektní postava milé dámy, která vyhání zlé duchy a sama hodně riskuje. Byla mi sympatická. Bohužel, něco se začalo dít teprve s jejím příchodem, což je dost pozdě, dosavadní hororové scény moc hororově nevypadaly a nejděsivější asi bylo využívání dětského příslušenství k vyvolání strachu, což je hororové klišé, a velkou zásluhu i tak měla na atmosféře hudba. 
Vůbec bych řekla, že polovinu filmu jste čekali, kdy se máte leknout, pak jste se chvíli dovídali, co se vlastně děje, a teprve ke konci jste se mohli bát. Když Josh procházel "Dálkou", jak to v titulcích Elise nazvala, bylo to opravdu zvláštní a strašidelné a konec snad ještě lepší. Jen první polovina byla to očekávání a až moc rozplizlý začátek. Ale rozhodně za poslední dobu jedna z lepších duchařin.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat