29.11.11

Grinch

Originální název: How the Grinch Stole Christmas
Země: USA
Rok: 2000

Grinch přišel na svět stejně, jako všichni Kdovíci z městečka Kdosice. Jedné chladné noci přistál ve svém parapleštníčku na prahu dvou dobromyslných sester, Růži a Kláry. Ujaly se ho s láskou, přestože už od první chvíle tušily, že se od ostatních kdosických mrňat liší. V osmi letech Grinchovi narostly vousy a chlupy, navíc zelené, a jeho vrstevníci ho provázeli výsměchem snad na každém kroku. Tehdy, v předvánočním čase, opustil domov, zanevřel na všechny, odmítl slavit Vánoce, které jsou pro obyvatele Kdosic téměř posvátné, a usadil se v hluboké jeskyni vysoko nad městem. Od té doby je už po léta pro všechny Kdovíky i Kdovinky hotovou noční můrou. Nahání jim hrůzu, a co je ještě horší, i výčitky svědomí.

Teď ulice městečka už zase žijí předvánočním ruchem, který násobí přípravy na oslavu jubilejní Kdoslavy. A kurážná Cindy Lou se rozhodne osobně pozvat Grinche i s jeho psem Maxem, aby se stal smíchmajstrem a usmířil se s Kdovíky. Jenže všechno samozřejmě dopadne úplně jinak, než si ta malá představovala. Hlavně proto, že aby byl Grinch schopný se s někým usmířit, muselo by mu zase pookřát a povyrůst srdce. A to se nestane jen tak samo od sebe.
Máme advent, čas předvánoční, tak tu tenhle film nesmí v žádném případě chybět.
Co do děje, který není nijak spletitý a nejasný, nemám co víc dodat. Ale pár slov ještě rozhodně řeknu. Grinche jako příběh z knihy Dr. Seusse ani americkou kreslenou pohádku neznám, protože v našich končinách vůbec nejde o legendu, dokonce ani o jakkoli známý animák, a v mém povědomí je hlavně díky scénkám z komedie Sám doma. Zato velmi dobře a dlouho znám tento film s Jimem Carreym v hlavní roli a s nádhernou písničkou Where are you Christmas zpívanou Fait Hill. Zas a znovu mě zde okouzlují nádherné kostýmy, účesy a vůbec celé Kdosice s úžasnou sněhovou nadílkou, kterou si každý rok přeji a která bohužel ne vždycky vychází. Naprosto poblázněná do Vánoc potom ráda sleduji předvánoční shon Kdovíků, i když je už trochu přehnaný, ale vynahrazují to barvy, písničky, zvonky, rolinčky a Vánoce, které z filmu sálají. Je to prostě má srdeční záležitost a těžko na ní budu hledat chyby, i když podle jiných jde o nechutný americký kýč plný kýče kýčovitých Vánoc.
Samozřejmě, jako správná vánoční pohádka, i tahle obsahuje snahu láskou, vánoční náladou, dobrotou a neodbytností předělat toho zlého na dobrého, nechybí ani to, že všichni "ti dobří" se k sobě chovají mile a s úsměvem, a hlavně tu nechybí nezaměnitelná gesta a pohyby Carreyho, které můžeme znát třeba z Ace Ventury. Ale i když jde tedy prvotně o poselství o přátelství a vzájemné toleranci a o tom, že Grinch jako zapšklý, osamocený padouch nikdy nebude šťastný, dokud nesejde dolů a nezačne upřímně šaškovat s Kdovíky, zároveň v mnoha odkazech funguje i coby film pro starší, když kloubí dohromady dětskou pohádku a přece jen už dospělé obyvatele Kdosic. A tedy i dospělé stránky života, zosobněné především v trojúhelníku Grinch - Marta Kdovínová - starostník. A i to mě na filmu velmi baví a zaručuje, že i jako dospělá se můžu dívat a nenudit.
Navíc pokud byste měli zájem vidět Grinche v originále, hlas vypravěče tak nebude patřit Zdeňkovi Svěrákovi, nýbrž Anthonymu Hopkinsovi, a to je výborný herec i vypravěč. A bez zajímavosti určitě není, že o režii uvažoval i Tim Burton (ale jsem ráda, že to nakonec on nebyl, protože jeho díla jsou často místy až moc děsivá) a do hlavní role mohli být obsazeni Eddie Murphy nebo Jack Nicholson. Jim to ale bezpochyby zvládl na jedničku s hvězdičkou. Nedokážu si v jeho roli představit někoho z nich a myslím, že by neobstáli. A má vlastní osobní poznámka: Starosta Kdosic se až zvláštně podobá Ladislavu Županičovi.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:




Žádné komentáře:

Okomentovat