8.12.11

Rosemary má děťátko

Originální název: Rosemary's Baby
Země: USA
Rok: 1968

Americký tisk přijal tento psychohoror se satanskými prvky se superlativy. Srovnával Polanského s Hitchcockem a dokonce se objevil i názor, že Polanski mistra hororového žánru překonal. A čím si to vysloužil? Jde o příběh mladé těhotné novomanželky, kterou sužují tajuplní vlezlí sousedé, zdá se jí, že ji oplodnil ďábel, a ona se propadá stále víc a víc do paranoie. Vše přitom naznačuje, že jde o extrémní psychickou poruchu nevyzrálé rodičky, ale existují i záhadné detaily, které podporují Rosemaryno podezření a zvyšují napětí. Celá stahující se konspirační síť je o to děsivější, že v ní uzly utahují zdánlivě obyčejní lidé, jež lze potkat na ulici v sousedství.

Upřímně řečeno, americký tisk příliš nechápu a superlativa se mi pro tento film zdají poněkud přehnaná. Pokud by to měl být thriller, ano, dejme tomu. Určitě. Obsahuje spoustu napětí a nechává diváka přemýšlet nad tím, co je pravda. Ale jako horor se mi to příliš nepozdává. U hororu se chci bát a zde jsem neměla jedinou příležitost.
Celý film jsem, pravda, váhala, zda věřit, že Rosemary pomalu a jistě blázní a spletitou satanskou síť si sama vymýšlí, přičemž kroky jejího lékaře, nepříjemná vlezlost zdánlivě milých sousedů a manžel jdoucí všem na ruku jsou náhoda, nebo věřit, že je to pravda a její sousedé, lékař i manžel jsou členy tajného čarodějnického satanského spolku bažící po jejím dítěti, které nepočala s Guyem (manželem, hercem, jemuž se náhle začalo zvláštně dařit), ale se samotným Ďáblem. Ale více než horor mi to přišlo jako drama ženy s možnou psychózou.
Nahrává jí více faktů - ten, kdo je jim nepohodlný, jde náhle z cesty poměrně brutálními způsoby jako jsou zdravotní komplikace či rovnou smrt. A není určitě náhoda, že předtím mu vždy něco osobního chybí. Nejdřív Guyův herecký rival, poté Rosemaryn starý přítel, jenž ji upozorňoval na zvláštnost jejích sousedů a odkázal jí knihu o kouzelnících. Je to náhoda, nebo jsou za tím vážně zvrhlé čáry? A co její sen, kdy při zvláštním nelibém rituálu souloží se samotným Ďáblem, čemuž přihlíží všichni sousedé? Byl to sen a ve skutečnosti ji ve spánku opilou "znásilnil" taktéž připitý manžel, protože byla vhodná doba počít vytoužené dítě, nebo to byla skutečnost a ona se stala obětí tajného spolku? Je fakt, že přesmyčka jména jejich souseda dává jméno syna obávaného podivína údajně provozujícího čáry, vodítko, či náhoda? Spousta detailů a spousta dohadů a vy celý film nevíte, čemu věřit.
Začátek je však zdlouhavý a poměrně nudný. Teprve jakmile Rosemary otěhotní a kolotoč kolem ní se neúprosně točí a utahuje, nabírá děj na zajímavosti až do překvapivého konce. Věřili jste, že Rosemary je jen nevyzrálá matka, která až přílišným strachem o první dítě ztrácí zdravý rozum? Věřili jste, že se kolem ní odehrává spiknutí zaměřené na nenarozené dítě? V závěru se dozvíte pravdu a nejen to. Uvidíte i nečekané rozhodnutí samotné Rosemary, která tím prakticky zpečetila osud světa.
Bůh ti žehnej, Bůh je mrtev.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:




Žádné komentáře:

Okomentovat