24.5.12

Když si to dva rozdaj

A oni jsou to sourzenci nebo děti a rodiče.
Sice vím, co to je, ale přesto jsem trochu pátrala a všude se mluví jen o sexu. Incest je sex mezi těmito. O lásce se v definicích nemluví, ale přesto myslím, že když vynecháme případy známostí na jednu noc a případy znásilnění, sex a láska k sobě zkrátka patří. A když se do sebe dva lidi zamilují, asi spolu budou chtít i spát. A spí. Potud nikde žádný problém, je-li jim víc, než patnáct.
Ten přichází až když se ti dva jmenují Novák a Nováková, či Novák a Novák, nebo Nováková a Nováková. A není to shodou příjmení.

Zákon tohle totiž zakazuje a naše civilizace a naše kultura taky. Ale proč?
Napadá mě jen jeden důvod - jak víme, děti nenosí čáp a vrána, a když dítě vznikne z koktejlu pokrevních příbuzných, je velmi vysoká pravděpodobnost, že se narodí retard. Nebo něco podobného.
Jenže ne z každého sexu je dítě a ne každý člověk tuší pod slovem antikoncepce odpor k podnikovému plánování. Proto si myslím, že když se do sebe dva sourozenci opravdu zamilují a opravdu spolu spí proto, že chtějí jako jiní obyčejní milenci, neměl by do toho být tahán trestní zákoník, ale čistě a pouze morální normy jich a popřípadě okolí, kterého se to může týkat, pokud to vyplave na povrch. Navíc, jde-li o vztah homosexuální, riziko otěhotnění odpadá úplně.

Takže chyba a důvod toho, že je to trestný poměr, je kde? Když odpadne riziko postiženého dítěte, což určitě není v zájmu ani rodičů ani státu, co je špatného na milostném vztahu dvou dospělých sourozenců? Kde je ten důvod, že ho nesmí mít? A neberu vysvětlení: Fuj, jsou to příbuzní. Jim to totiž nevadí! A fyzicky to není vůbec žádná překážka. Marně nad tím přemýšlím. Proto vás, kdo píšete články naopak proti tomu, vybízím, abyste mi skutečný argument napsali, protože nic mě nenapadá.

Když jde o poměr mezi rodiči a dětmi, dal by se tam najít i jiný faktor, zvlášť pokud to dítě plnoleté není. Byly by to asi kecy o špatné a nevhodné výchově, ohrožování mravní výchovy mládeže, dalo by se to, pokud by manželství rodičů stále existovalo, brát jako zvlášť hnusná nevěra. Navíc věkový rozdíl tady je většinou víc než dvacet let, což už je taky dost. Ale pořád, pokud je to dobrovolné, opravdu je to špatné? Pokud je tam láska a touha, je to špatné? Když ti dva chtějí, musí to být nutně špatně?

Ale na druhou stranu opravdu musí chtít a opravdu ten poměr musí existovat dobrovolně. A musí vědět, co dělají. Slyšela jsem o případu, kdy otec a jeho nevím zda šestnácti nebo čtrnáctiletá dcera na společné dovolené navázali plnohodnotný partnerský vztah, oba dělali všechno dobrovolně a ona mu byla plnocennou partnerkou. Jenže se na to přišlo a šlo to k soudu. V tomhle věku asi dobře, v tomhle věku těžko říct jak moc si ta holka byla vědoma toho, co dělá, a jak moc dalece uvažovala nad následky, jak moc byla vyspělá a jak moc schopná posoudit, že tohle je vztah, který cítí jako ten pravý. Přece jen ve čtrnácti je to ještě pořád vyvíjející se ucho a rozhodně nemyslím, že je dobře, pokud experimentuje s o mnoho staršími, natož s otcem. I takový devatenáctiletý kluk je úplně jinde než ona, ona řeší banality a puberťácký kraviny devítky nebo začátku střední, on už má všechno tohle za sebou, řeší svět dospělých. A když je mu čtyřicet, má za sebou o to víc a je ještě víc jiný a ještě víc vzdálený.

Ovšem bylo-li by jim třeba třiačtyřicet a jednadvacet, pečlivě by se chránili před otěhotněním, a chápali by, že to, co dělají, není povolené, ale oni to tak cítí, proč je to špatně? Není to zase jen jejich věc? Pokud k tomu teda ještě nemá manželku nebo manžela? Jejich a druhého rodiče?

Tyhle případy se mi proto zdají jako úplně nevhodné pro trestní právo.

A to se ani nezmiňuji o nevlastních sourozencích (které druhý rodič neosvojí) a bratrancích a sestřenicích. O nich píše každý druhý a při tom to už se neřeší, ti už můžou mít i svatbu, i u nás. To už nejsou nejbližší příbuzní. Pokud vůbec pokrevně příbuzní jsou.

Co pak ale třeba incestní poměry z donucení. Nojo, ale takový incestní poměr z donucení je zneužívání, týrání, vyhrožování, vydírání, ublížení na zdraví... to už není jen o incestu, ale o poruchách, více trestných činech a nejde se na to dívat jako incest = zneužívání vlastních dětí, protože je to pak to samé, jako by se dívalo na homosexualita = znásilňování chlapečků, heterosexualita = znásilňování opačného pohlaví.

A mimochodem, to téma je super. Fakt je super. A vy se přestaňte schovávat za desetiletý děti, protože tohle téma bylo zvoleno bloggery, nikdo vás nenutí na něj psát, nikdo nikoho nenutí to číst a pokud nechcete, ať vaše desetileté děti (za předpokladu, že všichni ti, jež tak vehementně pyskují, mají vůbec nějaké děti a není jim 13 - 16) ohrožují články na internetu, tak je prostě kontrolujte a nechtějte zavést embargo na citlivá témata i pro dávno dospělé, kteří se k tomu vyjádřit chtějí a mohou. Protože slovo sex v článku opravdu nezpůsobí celoživotní trauma ubohé holčičce, která už beztak slyšela ve škole o přestávce víc, než její rodiče v patnácti, a dá-li sem někdo porno s honosným názvem incest, můžete ho nahlásit, protože to, pokud se nemýlím, zde povoleno není a nevím, jestli je na blozích s upozorněním obsahu pro plnoleté. Já byla ve dvanácti v sedmé třídě a taky mě nijak nevzalo, když na zastávce deváťáci debatovali o orálním a análním sexu a dělali si srandu z těch mladších, že neví, co to je. Navíc ty ještě mladší děti opravdu čtení článků, které jsou k tématu a které něco říkají, tedy jsou delší než dva řádky, bavit určitě nebude, natož nějaké psaní na téma.

Článek na téma Incest



Žádné komentáře:

Okomentovat