9.5.12

Strašidelný dům

Originální název: The Haunted Mansion
Země: USA
Rok: 2003

Obchodníka s nemovitostmi Jima Everse a jeho ženu Saru jedné noci probudí telefonát od majitele luxusní vily, Edwarda Graceyho, který chce své sídlo prodat. Jim se Sarou cítí, že se přiblížil nejlepší obchod v jejich kariéře, a spolu se svými dětmi se ihned vydávají na návštěvu odlehlého domu. Rodinu však ve staré vile uvězní prudká bouře, která je nechá napospas tajemnému sluhovi Ramsleymu, celé řadě dalších velmi zvláštních obyvatel domu a hlavně výstřednímu Graceymu utápěnému v minulosti a duších svých předků. Jim se Graceyho historkám o minulosti a strašidlech nejprve vysmívá - ale jen do chvíle, kdy odkryje tajemství vily a zjistí, že jeho ženu Saru pojí se strašidelnou historií domu nečekané souvislosti.

Zjistí totiž, že dávno mrtvá nastávající žena pana Graceyho je Saře neuvěřitelně podobná a on sám, ačkoli je duch stejně jako jeho sloužící, se rozhodl Sary zmocnit. Jim ani jeho děti se samozřejmě nechtějí vzdát, ale musí se ještě vypořádat s domem a přilehlým hřbitovem a hlavně tím, že si tam vše žije svým vlastím životem. Tedy s oživlými sochami, se zombíky v kryptě, se svéráznými duchy z různých dob a různých nálad, s nepřátelsky naladěným Ramsleym či věštkyní v křišťálové kouli. Jediná záchrana při tom je dobrat se pravdy o smrti Elizabeth, Graceyho nastávající, a pomoci všem najít konečně klid a mír. Zvládnou to, nebo přijdou o Saru?
Typická komedie s Eddiem Murphym, tentokrát s hororovými prvky, jako jsou oživlé mumie, hrobky, duchové a lekačky. Celkem ohraný děj skládající se ze záchrany milované a odkrytí dávného tajemství oživují vtipné scénky a hlášky, různorodost postav od proradného podivínského Ramsleyho až po rozpustilé trošku praštěné duchy kočího a kuchařky a všudypřítomné Eddieho grimasy a vůbec herecký um. Jednoduchá rodinná komedie, při které se můžou pobavit všechny generace. A jako ve všech podobných filmech trochu romantický a trochu kýčovitý konec.
Rozhodně se zde ale musí ocenit, že Eddie ještě nesklouzl k zoufalé snaze sám zahrát všechny postavy nehledě na tělesnou stavbu a pohlaví a jeho šílenost tak všichni docela vyvažují, protože děti jsou normální děti, Ramsley zlý hoch a Gracy tichý podivín. A když se k tomu přidá cesta domem, který jako ve všech takových filmech vypadá jako dost šílené bludiště s nekonečnou zásobou tajných chodeb a zvláštních místností, je to něco, co se mi přesně trefí do noty, protože takové prozkoumávání mám moc ráda ve filmech i knihách. Zvlášť doplněné humorem.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:




Žádné komentáře:

Okomentovat