8.5.12

M. A. Collins - Město hříchu

Originální název: Sin City
Rok vydání: 2002
Český překlad: 2006

"Pokud se mi něco stane, dejte tuto kazetu polici," řekla Lynn Pierce svým přátelům noc předtím, než beze stopy zmizela. Vypadá to, že byla horlivá křesťanka, oddaná manželka a matka - jenže po ní zůstal zvukový záznam, na kterém jí manžel vyhrožuje, že ji rozřeže na kousky.
Jenna Patrick zase byla profesionální striptérka, která prohlašovala, že má v úmyslu opustit erotický průmysl a provdat se. Namísto toho skončila uškrcená v jedné z privátních místností v klubu, kde pracovala.

Toto je hrubý náčrt dvou případů, které se v této knize, podle všeho fakticky předcházející knize Ze záhrobí, již už zde můžete najít, nacházejí a vyšetřují. 

Upjatá křesťanská rodina Blairových obdrží od jejich přítelkyně Lynn Pierce nahrávku její hádky s manželem, kde jí vyhrožuje rozřezáním na kousky. Případu se ujme kapitán Brass spolu s kriminalisty Grissomem, Stokesem a Brownem. Jenže z počátku nemůžou najít vůbec žádné stopy, ani v domácnosti, kterou Lynn sdílela s manželem fyzioterapeutem a na první pohled problémovou teenagerkou, ani nikde jinde. Jediné podezřelé je to, že Owen Pierce až podivně často mění výpověď o tom, kam mohla jeho žena odejít. To pravé vyšetřování však začne ve chvíli, kdy správce vytáhne z Lake Mead torzo ženského těla.

Druhý případ začíná oproti tomu naprosto standardně. Nahlášená mrtvá striptérka Jenna v klubu, kam přichází vyšetřovat bývalá tanečnice Willows, její kolegyně Sidle a detektiv Connroy. Příčina smrti je hned od začátku jasná a po shlédnutí bezpečnostních kazet se zdá, že je jasný i vrah - Jennin žárlivý přítel. Jenže když si díky moderní technologii kriminalistky všimnou, že postava suplující Jennina přítele má úplně jiné proporce než ten skutečný, případ se zamotá.

Stejně jako Ze záhrobí vyvolává tato kniha pocit, že se čtenář dívá na jednu epizodu CSI. Dva případy, poměrně detailní popisy postav, míst, stop i postupu vyšetřování včetně práce s kriminalistickou technikou. Vlastně celá kniha je čistý popis děje bez žádných vedlejších filozofických a hlubokých myšlenek, jasná oddechová detektivka. Sice určitě čtenáře nutí přemýšlet, kdo je skutečným pachatelem, ale k tomu podezření ho nechá dopracovat příliš brzy, protože celé vyšetřování obou případů se stále motá kolem hrstky osob a zvláště kolem dvou, které, jak se ukáže, za vším doopravdy stojí. I když se nedá říct, že by vyvrcholení případu Lynn Pierce nebylo žádné překvapení.

Zápletka samotná, tedy provedení zločinů a pohnutky k nim, jsou opět vymyšlené tak, jako by se čtenář díval na seriál. Žádné zbytečné přehánění, poměrně realistické důvody i činy a i naprosto realistické reakce. Snad jen si musíme uvědomit, že postup vyšetřování je tak trochu sci-fi, ačkoli nelze opomenout, že kniha je o něco skutečnější než seriál, protože například testy DNA, toxikologie a podobné nedělá do druhého dne, ale musí se na ně čekat déle.

Samotný styl psaní také nelze označit za brilantní, ale ani za nepodařený. V dialozích se často mihne nějaká vtipná hláška, ostatně někdy se dostane i do nastíněných situací, všechny postavy se drží svých úloh a nemluví ani nepřemýšlí nad zcestnými tématy mimo případy, i všechno ostatní je koncipované jednoduše kolem hlavního děje. Navíc se hodně drží svých televizních předloh a chovají se jako ony, což umožňuje i představování si konkrétních tváří. Ačkoli i kdyby ne, už z druhé knížky tohoto autora je patrné, že má zvláštní oblibu v neustálém opakování toho, co mají postavy na sobě a jak vypadají jejich auta a domy, a také to píše všude, kde to jde. Často také používá popis oblečení k uvedení scény způsobem: "Blonďatá kriminalistka", "detektiv ve sportovním saku" a podobně.

Celkově tedy kniha určitě nemůže sloužit jako napínavá detektivka pro dlouhé večery, ale jako skvělý nástroj pro relaxaci a pobavení. I zde to působí, že kniha o kriminálce v Las Vegas měla stát krom případů a hlavních protagonistů často i na černém a morbidním humoru, situačních vtipech a nakonec akčním vyvrcholení se střelbou a raněnými.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat