17.9.12

Vřískot 4

Originální název: Scream 4
Země: USA
Rok: 2011

Čtvrté pokračování Vřískotu vlastně začíná stejně jako první. Volá neznámý hlas a dvě mladé holky se baví o hororech. Na znamení toho, že uplynulo spoustu let od posledního dílu, probírají Saw a facebook totálně vypatlaným způsobem, jak to umí jen hloupé puberťačky. Ano, tyto si zemřít zaslouží a smrtí jim volající vyhrožuje. Přesně podle klišoidního scénáře je z nich náhle jedna hysterka a jedna až otravná skeptička, která po telefonátech klidně otevře dveře. Potom přiběhne vrah v masce ghostface a obě zabije.

Náhle zjistíme, že to byl vlastně jen film, pokračování filmů podle knihy Gale, na který se dívaly dvě naprosto stejné puberťačky jako ty televizní. Začnou mluvit o tom, že se to může stát, a bum, stane se. A najednou blik, i tohle je jen úvodní scéna dalšího dílu Stub/Ostří. Divák začíná být otráven a na obrazovce se ukáží další dvě puberťačky, které se na to dívaly. Jenže i tady zazvoní telefon a vyhrožuje smrtí. Legrace? Doopravdy první člověk zemře. Znovu se ukáže kdosi v masce ghostface, ačkoli všichni předchozí vrazi byli zabiti. Nastoupí tedy někdo další. Ale proč? Po tak dlouhé době? S novou generací, do níž Sidney Prescott už dávno nepatří?
Jenže Sidney právě přichází na scénu. Napsala knihu o svém životě a do rodného města ji přijíždí pokřtít. Tam také žije Dewey, znovu šerif, s manželkou Gale, dál spisovatelkou. A nejspíš toho právě vrah využije. Hned po prvních vraždách je totiž s novými vraždami spojí, když jí do kufru hodí zkrvavený nůž, a navíc má ve městě Sidney sestřenici, která se do všeho zamotává. Okamžitě se strhne vyšetřování, ale neznámý vrah nemá zábrany. Zarputile se snaží konečně dostat slavnou Sidney a ohrožuje při tom spousty dalších lidí, opět svádí na falešné stopy, až dojde ke čtvrtému finále Sidney versus odhalený vrah, kdy jeden musí zemřít. Asi žádné překvapení v tom, kdo to bude. A že to není jen jeden. A že znovu jde o Sidney.
Naštěstí i tady se sem tam najde herec, kterého znám a ráda se na něj podívám, jinak je to strašné. Začátek absolutně znudí, když se dvakrát za sebou objeví stejný "překvapivý trik." Navíc se objeví další člověk v masce, jenž má svůj nový důvod vraždit, dávno po všech událostech souvisejících se Sidney. Nastoupí nová skupina rozjívených puberťáků a pokus konečně dostat Sidney. Tentokrát, když už nemůžou použít vůbec nic nového, pokouší se tvůrci alespoň šokovat a překvapit osobou vraha, jenže poté, co to byli spolužáci, Sidneyin přítel a vraždil už skoro každý z okruhu jejích starých známých, tolik to zase nepřekvapí. Dá se vlastně očekávat, že se divák nebude nudit, když je to počtvrté úplně, úplně totéž?
Naštěstí ani tady nechybí ústřední trio všech předchozích dílů plus jedna protivná policistka, která má zálusk na Deweyho, a proto jsem schopná se na čtvrté pokračování dívat. Na druhou stranu, odehrává se vcelku zajímavý rozpor mezi těmi, kdo ty vraždy skutečně zažili a skutečně se bojí, že se znovu stanou oběťmi a vědí, co to je dívat se na masakr, a těmi, kdo si z toho dělají legraci a schválně provokují. A kdo má rád krváky, určitě alespoň ocení nové nahánění obětí a novou krev. Doslova.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat