10.11.12

Muži v černém 3

Originální název: Men in Black III
Země: USA
Rok: 2012

Třetí díl Mužů v černém se samozřejmě neobejde bez Tommy Lee Jonese a Willa Smithe, ale Will má teď přece jen hlavnější roli, neboť se vrátí do minulosti a mládí K. Na začátku se ale podíváme někam, kde jsme ještě nebyli - do vězení pro mimozemšťany na Měsíci. Odtamtud totiž uteče Boris zvaný Bestie, který je odhodlaný pomstít se K Chce se vrátit do minulosti a zabít ho dřív, než ho připraví o ruku a zapojí na Zemi štít proti jeho rase.
Na Zemi zatím probíhá běžná činnost Mužů v černém. J a K zakrývají další působení mimozemšťanů a zároveň se loučí s bývalým zesnulým šéfem agentury Z. K se ale chová čím dál podivněji a J je jasné, že něco, co se stalo při Borisově zatýkání, ho změnilo. Je tedy rozhodnutý zjistit, o co šlo. Dřív, než se mu to podaří, však najednou K zmizí a údajně je 40 let po smrti. J totiž prošel zlomem v časové linii a Borisovi se podařil jeho plán.
J tedy musí do minulosti zachránit K život a vrátit tak starou časovou linii. Pokud možno také zabít Borise a zjistit, co K změnilo. Není to ale jednoduché, protože se vrací do roku 69, černochy v USA nemají moc rádi, hippies jsou v plném proudu, právě se chystá start Apolla a New York je plný lidí. Dokáže J Borise najít včas a nepřiplést se mladému K do cesty, nebo i tentokrát způsobí spoustu karambolů, které budou mít jen tak tak šťastný konec?
Upřímně, ráda se zase setkávám s partou mimozemšťanů a ultramoderními technickými hračkami. Také se mi líbí, že do čela agentury usedla agentka O. Přesto mě ale mrzí první polovina filmu, která je slabší a nějak předchozí nedotahuje. Je sice hezké, že se podíváme na nelegální servírování mimozemských poživatin v rádobyčínské restauraci, ale je to jen spousta efektů navíc. A dokud se nedozvíme o pravé podstatě chování K, jeho zhoršující se verze mi leze na nervy. A tomu nepomohla ani akční střílečka.
Ale od druhé poloviny se přelomí i film celý a znovu se po hlavě vrháme do dobrých scén ve starém dobrém duchu. Včetně užvaněného horkokrevného J, který způsobí hodně komplikací. A není to jen o J. Naznačení, že Lady Gaga je mimozemšťan, Andy Warhole coby maskovaný agent W, velký obraz patrně Franka nad postelí J, a především Griffin. Tohohle kluka jsem si zamilovala. Je strašně mile švihlý a jeho schopnost vidět nekonečně mnoho variant budoucnosti a zároveň znát i všechny varianty, které se stát mohly, je nejroztomilejší kousek filmu. A když se k tomu přidá konec s malým J, dá se říct jen jedno: Mnohem dojemnější, než se dalo čekat.

Já sice vyloženě nemám ráda cestování do minulosti, protože ve filmech prakticky vždy dojde k časovému paradoxu, což už nikdo neřeší, a opravdovou zápletku, která by vyladila všechny sporné detaily, vymýšlí málokdo, protože by děj zbytečně komplikovala. Ale nemůžu říct, že když jsem se už rozkoukala, tak mi to vadilo. Naopak. Muži v černém jsou má srdcová záležitost už od dětství a rozhodně si ráda znovu pustím i třetí díl. Tommy Lee Jones je skvělý herec, Will Smith taky a mimozemšťany v téhle vtipné formě bych klidně uvítala. Kam se hrabe S.H.I.E.L.D.

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat