12.11.12

Richard Bachman - Běh o život

Originální název: Running Man
Rok vydání: 1982
Český překlad: 1992

Běh o život měl ve svém filmovém zpracování slavného Arnieho Schwarzeneggera v hlavní roli. Pro mnohé tedy nepochybně důvod, proč volit raději film. Ale já rozhodně doporučuji knihu, kterou napsal King pod pseudonymem Richard Bachman. Kingovi se zde podařilo stvořit hororové sci-fi zasazené do budoucnosti, která je ještě dál, než naše současnost. Nicméně už do těchto našich let zasadil některé odkazy, které v knize započaly naprostou zkázu civilizace takové, jakou ji známe. Nejedná se však o apokalypsu ani pád elektronické a technické doby. Je to v podstatě horší.

Jako mnohá Kingova díla se i Běh o život odehrává v USA na severovýchodě. Hlavní postavou je nezaměstnaný Ben Richards s manželkou a malou dcerkou se zápalem plic. Nikdo nemá peníze a ani šanci si je vydělat, protože kdo není bohatý, je odpadem společnosti a nikdo mu práci nedá. Vzduch je zkažený natolik, že horní vrstva si do nosů usazuje speciální filtry, ekonomika je v rozkladu, kdo ztratí práci, nemá šanci získat novou, navíc práce pro nižší vrstvy je nebezpečná a málo placená, inflace vyhnala měnu do takových výšin, že staré dolary nahradily nové bankovky, auta jezdí na vzduch a vše ovládá jediná televize a jeden populární kanál vysílaný z Paláce her. Produkuje zvláštní hry, které dávají ztroskotancům poslední možnost na několik dolarů. Jsou to hry, při nichž se každý člověk od posledního obejdy po milionáře každý den baví, ale při nichž jsou soutěžící hnáni až na samou hranici svých možností. Jsou to hry, při kterých umírají. Ben už přitom vyzkoušel všechno. Dokonce jeho manželka provozuje prostituci, aby přežili. A proto se rozhodne zkusit štěstí právě v Paláci her a je poslán do nejbrutálnější a nejobtížnější hry, z níž nelze vyváznout živý. Účinkuje v Běžci.

Jeho úkolem je utíkat a nenechat se zabít a úkolem lovců zase najít ho a zlikvidovat. A aby se diváci nenudili, za každou hlášku o jeho spatření dostávají peníze. I Ben samozřejmě za každý den na svobodě dostane spoustu peněz pro svou rodinu, je to nejvýnosnější hra. Ale jaká je za to vše cena? Procestuje velkou část států, dlouho se mu daří skrývat. Pokoří dokonce rekord. Navíc dokáže zabít několik policistů a lovců, za což má zvláštní odměny, najde spojence, kteří mu v horkých chvílích pomohou uniknout, a nakonec unese letadlo a donutí ředitele Paláce her k radikálnímu kroku, k nabídce práce lovce. Ben je však raněný a dozvídá se, že jeho ženu a dceru ubodali lidé toužící po odměně za jeho dopadení. Jak se rozhodne?

Musím říct, že koncept mi trochu připomněl Hladové hry. Nečetla jsem je ani neviděla, ale podle toho, co jsem o nich slyšela, se to trochu podobá. Boj o přežití v brutální a nesmyslné hře, jež slouží jako pohodlná zábava masám. Už to je dost drsné, a když se k tomu přidá popis životních podmínek v budoucnosti, je to depresivní. Celá kniha je laděna velmi depresivně, včetně emocí a psychiky Bena samotného. On žije několik let v jedné velké beznaději a provází nás absolutně zničenou společností ode dneška za třináct let. Najdou se jen velmi výjimečně místa, kde se může čtenář zasmát. A ani ta nejsou příliš veselá.

Za sebe řadím tuto krátkou knihu na první místo ve všech Kingových dílech, jaké jsem zatím četla. Brutální, depresivní, čtenáři běhá mráz po zádech a bohužel ne hororovým strachem, ale vizí možné budoucnosti. Budoucnosti skládající se buď ze štěstí a peněz, nebo ze živoření ve zkaženém městě se zkaženým vzduchem a bez vyhlídky na cokoli lepšího.


Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat